Sabancı'dan 6 girişime 40 milyon TL'lik tohum yatırımı
Sabancı Topluluğu tarafından, girişimcilik ekosistemine ve açık inovasyona katkı sunma amacıyla hayata geçirilen Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının ikinci döneminin tamamlandığı açıklandı.
Sabancı açıklamasına göre, Sabancı ARF Almost Ready to Fly platformundan tohum yatırımı almaya hak kazanan girişimler, Sabancı Center'da düzenlenen Demo Day etkinliğinde açıklandı.
Topluluk içinden 4, dışından 9 ve global olarak 3 girişimin dahil olduğu program sonucunda, jüri değerlendirmesi olumlu sonuçlanan Carbon Centrum, Inodash, Nanoterial, Rumitech, Text2Test ve UptechLabs toplam 39 milyon 650 bin liralık ek tohum yatırımına layık görüldü.
Sabancı Holding, söz konusu girişimlerde azınlık hissesine sahip olarak şirketlerin büyüme yolculuğunun bir parçası oldu. 20 haftalık eğitim ve mentorluk sürecinde, ürün ya da hizmet prototipini geliştirmek, ilk müşteri bağlantısını yapmak veya kestiği fatura sayısını artırmak için girişimcilerin her birine sağlanan 30 bin dolarlık nakit destek imkanıyla birlikte, ikinci faaliyet dönemi kapsamında girişimlere verilen toplam ayni ve destek tutarı 78 milyon 385 bin lira oldu.
İlk faaliyet döneminde yapılan 60 milyon liralık destek de eklendiğin, Sabancı ARF Almost Ready to Fly girişim hızlandırma programının startup ekosistemine yönelik toplam desteği 140 milyon liraya ulaştı.
"İki faaliyet döneminde toplam 30 girişimin büyüme yolculuğuna ortak olduk"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün, iki faaliyet döneminde toplam 30 girişimin büyüme yolculuğuna ortak olduklarını bildirdi.
Eyigün, dünyada yaşanan sürdürülebilirlik ve dijital odaklı dönüşümün farklı bir işbirliği kültürünü de zorunlu kıldığını belirterek, "Bu işbirliği sadece aynı ölçekteki kurumların bilgi paylaşımından, ticari ortaklığından ibaret değil. İşbirliğinde kurumlararası hiyerarşinin ortadan kalktığı; bilginin, fikrin, hızın, değer odaklı düşüncenin belirleyici olduğu bir düzenin içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.
Girişim hızlandırma programının temel amacının da bu dünya düzeninde yeni ve parlak fikirleri kanatlandırmak ve onlara uçmayı öğrenecekleri bir ortam sunmak olduğunu kaydeden Eyigün, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu girişimlere azınlık hissedarı olmamızın altında yatan neden ise bugünün iş kültürüne uygun olarak, bu şirketlerin girişimci ruhunu yaşatabilmeye devam etmek. Sınırsız düşünmelerini, yaratıcı olmalarını, hayal kurabilmelerini teşvik etmek. İki dönemde de bizlerle birlikte olan tüm girişimcilerimizi tebrik ediyor, ikinci faaliyet dönemimizde tohum yatırımı almaya hak kazanan tüm girişimlerimize yeni yolculuklarında başarılar diliyorum."