Ağaçsız kağıt hareketi

12:14 - 04.09.2023, Pazartesi

Araştırmalar, dünya nüfusunun 2050’ye kadar 9,8 milyara çıkacağını ortaya koyuyor. Bu süre zarfında küresel selüloz ve kağıt tüketimine yönelik talebin de iki kat artacağı öngörülüyor. Bu talebi sürdürülebilir politikalarla karşılayacak doğa dostu çözümler ormanların geleceğini de belirleyecek.

Belce Örü / INBUSINESS

1 m3 kağıt hamuru elde etmek için yaklaşık 17 ağacın hayatına son veriliyor. 1 kilogram kağıt üretimi içinse 324 litre su harcanıyor. Gezegenin devamlılığında hayati önem taşıyan bu kaynakların heba edilmesinin önüne geçmek mümkün. Üretimi inovatif ve sürdürülebilir şekilde karşılayacak pek çok çözüm var. Teknolojinin gelişimi bize geleneksel süreci destekleyecek farklı çözümler de sunmuyor değil! Kenevir, bambu, hatta kireçtaşından kağıt üretimi bu yenilikçi çıkış yollarından olsa da bu mekanizmayı destekleyecek en sürdürülebilir yol yine geri dönüşümden geçiyor.

Çözüm geri dönüşümde

2020 verilerine göre dünyada ağaçlandırılarak oluşturulmuş ormanların alanı 293 milyon hektar. Yani dünya orman alanının yüzde 7'sini oluşturuyor. Bunun yüzde 48'i (131 milyon hektar) endüstriyel ağaçlandırmaya ait. Bu alanda farklı yollar deneyen girişimler ortaya çıksa da esas üretimi karşılaması mümkün değil. Esas çözümün endüstriyel ormanları artırmak ve atığın geri dönüşümünden geçtiğini aktaran TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, "Dünyada kağıt hamuru üretiminin yüzde 55'i atık kağıttan elde ediliyor. Ancak Türkiye'de kağıdın geri dönüşüm oranı çok düşük. Bu oran Avrupa'da yüzde 70-75 seviyelerinde iken Türkiye'de yüzde 40-45 civarında" diyor.

Endüstriyel plantasyonlardan üretilen odun miktarı bakımından ilk 10 sırayı, Brezilya, ABD, Çin, Hindistan, Şili, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, Tayland, Endonezya ve Arjantin oluşturduğuna dikkat çeken Öztürk, "Bu 10 ülkenin toplam üretimdeki payı yüzde 83. Türkiye ise 3,5 milyon m3'lük üretimi ile 21'inci sırada. Bunun yüzde 94,5'i yasal olarak orman sayılmayan kavak plantasyonlarından geliyor. Yüzde 5'ini orman arazilerinde tesis edilmiş olan endüstriyel sahil çamı ağaçlandırmaları, yüzde 0,5'ini de okaliptüs ağaçlandırmaları oluşturuyor" diyor.

Teknolojinin nimetleriyle üretim

-İngiliz girişimi envoPAP, şeker kamışı atıklarından sürdürülebilir ve çevre dostu kağıt ürünler üretiyor. Girişimin ürettiği tüm ürünler doğada çözünebiliyor.

-Hollandalı girişim Paper On The Rocks, kitaplarda ve not defterlerinde kullanılmak üzere geri dönüştürülmüş bitki atığı kullanıyor.

-ABD merkezli Nine Dragons Paper, yüksek performanslı oluklu mukavva, geri dönüştürülmüş baskı ve yazı kağıdı ile özel kağıt sağlıyor.

-Hintli startup OG Hemp Company, sürdürülebilir ve çevre dostu kenevir bazlı kağıt geliştiriyor. Kenevir bazlı ürün, kimyasal işlem süreçleri gerektirmiyor ve kompostlanabiliyor.

-Japonya'da 2014'te kireçtaşı kullanılarak kağıt üretimi gerçekleştirildi. Suya dayanıklı olan kağıtta bağlayıcı madde olarak doğal reçine kullanıldı. Fakat seri üretime geçilmedi.

-Temmuz 2017'de Karst Stone Paper adında bir şirket kuran Avusturyalı girişimciler Kevin Garcia ve Jon Tse kağıt üretiminde, şantiyelerden ve endüstriyel dökümlerden kalan taş atıklardan faydalanıyor.

-Amerikalı Poopoopaper isimli şirket hayvan dışkılarından yapılan ve lif açısından zengin kâğıt satıyor.

BİZE ULAŞIN