Gaziantep'te kaybolan 97 çocuğu "Akıllı Şehir" buldu


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çocukların güvenliği için tüm parklara kurduğu akıllı kamera sistemi sayesinde son 1 buçuk yılda 97 kayıp çocuk, zaman kaybetmeden bulundu.
Advertorial - Akıllı şehir… Son yıllarda en çok duyduğumuz tanımlamalardan biri bu. Peki bir şehir akıllı olunca ne oluyor? Akıllı olmasının bize faydası ne? O faydalardan biri çocuklara... Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin çocukların güvenliği için tüm parklara kurduğu akıllı kamera sistemi sayesinde son 1 buçuk yılda 97 kayıp çocuk, zaman kaybetmeden bulundu.
Çocuk parklarında güvenlik önemli. Çocukların sallandıkları salıncak, kaydıkları kaydırak gibi onların bir anda gözden kaybolma ihtimalleri düşünülmeden geçilmiyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çocukların güvenliği için kentteki bütün parklara akıllı kameralar kurdu.
AKILLI KAMERALAR TEHLİKEYİ KENDİ GÖRÜYOR
Akıllı kameralar klasik kameralardan farklı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Mete Deniz klasik kamera sistemlerinde kamera sayısının çoğalmasının dezavantaj yarattığını ve detaylar küçüldükçe güvenlik görevlilerinin olayları görme ihtimalinin düştüğünü söyledi. Deniz, akıllı kamera sistemini, "Diyelim ki parkta bir çocuk düştü. Hareket etmiyor. Etrafında da kimse yok. Sistem kamerayı hemen çocuğa doğru yakınlaştırıyor. Zoom yapıyor. Onu bir renk çemberine alarak ve alarm çalarak tehlikenin varlığını, ekran başındaki güvenlik görevlilerinin fark etmesini sağlıyor. Akıllı kamera sistemi oraya zoom yaparak, alarm üreterek, kavga çıktığında ya da bir şüpheli paket olduğunda arkadaşlarımızın dikkatini çekiyor." sözleri ile anlattı.
KAYIP ÇOCUK VAKALARINDA ZAMAN KAYBEDİLMİYOR
Tabii bir de gözden bir anda kaybolan çocuk sorunu var. Aileler belediyenin çağrı merkezini aradığında, akıllı kameralar hızlıca taramaya başlıyor. Gaziantep büyükşehir belediyesinin parklara kurduğu akıllı kamera sistemi sayesinde, bugüne kadar kayıp 97 çocuk bulundu. Yine 120'ye yakın kayıp eşya, 10'a yakın da adli olaya müdahale edildi. Özellikle çocuk kayıplarında zamanın önemi bilinen bir gerçek. Akıllı kameralar vaktin kaybedilmesini engelliyor.
KURUM: BÜSEM'DE 150 BİN GAZİANTEPLİ İSTİHDAM EDİLECEK
Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bakanlığı döneminde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı devam eden Şehitkamil ilçesi Taşlıca Mahallesi'ndeki Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi'nde (BÜSEM) incelemelerde bulundu.
Kurum, 2 milyon 965 bin metrekarelik alanda inşaatı süren; fıstıkçılar, gıda toptancıları, nakliyeciler, baharatçılar ve tır dorsecileri gibi birçok meslek kolunu tek merkezde toplayacak olan BÜSEM'deki çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İncelemeler sonrası yaptığı konuşmada, yaklaşık 3 milyon metrekarelik alanda sanayi adına akla gelebilecek birçok meslek ve iş kolunun burada yer alacağını belirten Kurum, "BÜSEM'de hazırlanan altyapıyla birlikte üretimi artıracak adımlar da atılacak ve toplamda 150 bin Gaziantepli kardeşimiz istihdam edilecek." dedi.
Gaziantep'in üretim ve yatırımlarıyla vatandaşlarına istihdamın yolunu açtığını ifade eden Kurum, şunları kaydetti:
"Gaziantep ihracat yapıyor, gençlerimiz geleceğe umutla ve güvenle bakıyor. Bu bölgede biz yıllardır işçimizin, vatandaşımızın yanında olduk. Bugüne kadar belki de cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konutlarını yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Şehrin içinde kalmış sanayi alanlarını şehrin dışına çıkartıyoruz. Ağustos ayında tüm Türkiye'de ilan edeceğimiz sanayi sitesi projemiz olacak. İşte aslında örneğini burada yaptığımız BÜSEM arazisi hazine arazisiydi. Atıl bir araziydi. Bu arazide belediye başkanımız, valimiz ve milletvekillerimiz örnek bir çalışma yaptı. Bize, bu hazine arazisinin uygun bedellerle verilmesi talep edildi. Biz de 'Burada 150 bin kardeşimizi istihdam edecekseniz bu araziyi sizlere uygun şartlarda tahsisini yaparız' dedik ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisini yaptık."
KURUM: BÖLGENİN ÜRETEN VE YILDIZ ŞEHRİ GAZİANTEP'İ ÇOK DAHA YÜKSEK NOKTALARA TAŞIYACAK ADIMLAR ATIYORUZ
BÜSEM'in altyapısı için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in İller Bankası, Milli Emlak ve Altyapı Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ile birlikte bir uyum içerisinde çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Bakan Kurum, "Amacımız, Gaziantep'imizi bu bölgenin üreten ve yıldız şehri Gaziantep'i çok daha yukarılara taşımak. Hep birlikte sizlerle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak, üreten şehir Gaziantep'i çok daha yüksek noktalara taşıyacak adımları atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.
BAŞKAN ŞAHİN: GAZİANTEP MODELİNİ BİR ZAFER MODELİNE, BİR TÜRKİYE MODELİNE, BİR DÜNYA MODELİNE BİRLİKTE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyanın 10'uncu ekonomisi olma hedefine ilerleyen Türkiye'nin bu hedefine en yakışır, en yakın şehrin Gaziantep olduğunu dile getiren Başkan Fatma Şahin, şöyle konuştu:
"Şehirde valimiz, valimizin koordinasyonu, vekillerimizle uyumumuz, hep birlikte iş yapma biçimimiz ve kapasitemiz bir Gaziantep modeli oluşturdu. Bu birlikte rahmet var, birlikten kuvvet doğar. Biz gayretten sorumluyuz zafer Allah'tandır. Ama gayret de çabayı sever. Kader de çabayı sever. Ne istiyoruz? Bizim inancımıza göre, medeniyetimize göre buranın efendisi buranın hizmetkarıdır. Biz böyle gördük, böyle öğrendik. Sizlerden istediğimiz bu çalışmayı ürüne dönüştürelim. Ekonomiye dönüştürelim. İstihdama dönüştürelim. 'Herkes evine ekmek götürsün ve her şey çok daha güzel olsun' istiyoruz. O yüzden büyükşehir olarak, genel sekreterimiz, ilgili belediye başkanlarımız, bugün Şahinbey, Şehitkamil, Nizip belediye başkanlarımız burada herkes yerel kalkınmanın mimarı. 94'de İstanbul'da Cumhurbaşkanımızın attığı tohum, Gaziantep'te büyük yerel ormana dönüşmüştür, kalkınmaya dönüşmüştür. Bunu birlikte başarmanın gücü kuvveti için her birinize teşekkür ediyorum. Buradaki çaycısından işçisine, inşaatçısına burada bir emek var, alın teri var. Biz işçi memleketiyiz. İşçimiz mutluysa, siz mutluysanız, biz mutluyuz. Birlikte başaracağız. Gaziantep modelini bir zafer modeline, bir Türkiye modeline, bir dünya modeline birlikte dönüştüreceğiz."
FATMA ŞAHİN OECD ŞAMPİYON BAŞKANLAR ARASINA TÜRKİYE'DEN KATILAN İLK BELEDİYE BAŞKANI OLDU
OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na (Champion Mayors) davet edilen Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye'den davet alan ilk belediye başkanı oldu. Dünya genelinde 60'ı aşkın Belediye Başkanının dahil olduğu girişimde temel aranan kriterler kapsayıcı büyümeyi ve eşitsizlikle mücadeleyi önceleyen yaklaşımlar.
İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) tarafından toplumların sosyal ve ekonomik eşitsizlik sorunlarına yerel yönetimler düzeyinde çözüm üretilmesi amacıyla 2016 yılında OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu başlatıldı. Girişim, sağlık, iş piyasası, kamu hizmetlerine erişim, ulaşım ve çevre gibi alanlarda şehir sakinleri arasında eşitliği, şehirlerde kapsayıcı ekonomik büyümeyi hedefleyen politikalar geliştirilmesini ve bu hususta belediyeler arasında iş birliğini, bilgi ve tecrübe paylaşımını teşvik etmeyi amaçlıyor. Üyeliğinin davet usulü ile olduğu topluluğun Paris, Los Angeles, Liverpool, New York gibi şehirlerin belediye başkanlarının olduğu 60'dan fazla üyesi bulunuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'te gerek sosyal gerek kültürel alanda yaptığı hizmetler ve kamu hizmetlerindeki tarafsızlığı göz önünde bulundurularak söz konusu koalisyona davet edildi.
ŞAHİN'İN BAŞKANLIĞINDAKİ İŞBİRLİĞİ VE TARAFSIZLIĞI DAVET EDİLMESİNDE ETKEN OLDU
Ekonomik alanda yaptığı projeler, şehirde oluşturduğu ortak akıl, toplumun her kesimi ile iş yapabilme, tarafsızlık gibi özellikleriyle ön plana çıkan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yerel yönetim olarak ekonomiden sağlığa, eğitimden kültürel değerlerin ve tarihin korunmasına kadar yaptığı projeler ve çalışmalar ile ön plana çıktı. 2011'de başlayan Suriye iç savaşı sonrası oluşan göç dalgasında gelen 500 bin Suriyelinin topluma entegrasyonu ve yapılacak hizmetler açısından şehirdeki tüm kurumların organizasyonunda oluşturduğu çalışma yöntemi olan Gaziantep Modeli ile başarılı çalışmalar yürüten Başkan Şahin, OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na davet edildi.
PANDEMİ İLE MÜCADELEDE HIZLI KARARLAR ALINDI
Dünyayı ve Türkiye'yi kısa sürede etkisi altına alan koronavirüs pandemisine karşı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İl Valiliği, diğer kurumlar ve tüm sivil paydaşlarla ortak hareket ederek ihtiyaç doğrultusunda maske üretimi yaptı, yeni çevrimiçi sistemler geliştirdi, dezenfeksiyon çalışmaları yürüttü. Sanayi kuruluşları ve diğer kamu kurumları ile ortak 15 günde 15 milyon maske üretildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan HES Kodu uygulaması Türkiye'de ilk olarak, sorunsuz bir biçimde toplu taşıma uygulamasına uyumlu hale getirildi. Türkiye'de ilk kez oluşturulan Benim Şehrim uygulaması ile hem Gaziantep'e özel bir sosyal ağ oluşturulurken hem de çağdaş ve çok hızlı bir iletişim sistemi devreye sokulmuş oldu. Salgınla mücadele eden sağlık çalışanlarının eksikleri giderilirken, tarımda yeni teşviklerle üretimin sekteye uğratılması engellendi. Eğitim alanında ise okullar salgına karşı güvenli hale getirilirken çevrimiçi sistemler oluşturularak çocukların eğitimlerinde geri kalmaması sağlanmaya çalışıldı. Altyapı çalışmalarında trafik yoğunluğundan dolayı başlanılamayan düzenlemeler kısıtlamalar fırsata çevrilerek yapıldı. Gaziantep'te oluşturulan yedi kadın kooperatifinde üretilen yerel tarım ürünlerinden oluşturulan ve Şifa Paketi olarak adlandırılan paketler koronavirüs tedavisi görenlere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
BAŞKAN ŞAHİN: TÜM GAZİANTEPLİLERE AİT BU BAŞARI BİR DÜNYA ŞEHRİ OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİ
OECD Kapsayıcı Büyüme İçin Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu'na Türkiye'den ilk davet edilen belediye başkanı olan Fatma Şahin, "'İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın' anlayışını barındıran kadim bir medeniyetin temsilcileri olarak yürüttüğümüz çalışmalarla ulusal alanda olduğu gibi uluslararası alanda da dikkatleri üzerimize çekiyoruz. Gaziantep birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu şehrin dinamiklerini, insanını, yaşamını, kültürünü anlayıp tarihini benimseyerek çıktığımız yolda, tarafsız, erişilebilirliği rahat, şeffaf ve üretken bir yönetim anlayışı ile yola devam ediyoruz. Hemen sınırının öte tarafındaki kaosa rağmen yüzlerce fabrikayı kurup, bir sınır kenti olarak çarklarımızı daha da büyüterek döndürüyor, iş ve istihdam üretiyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu önemli topluluğa seçilmem, aslında azimle çalışmanın, 'bahane değil çözüm üretmeli' diyen halkımın bana verdiği misyonun bir sonucu. Türkiye'den ilk beni seçmelerini ise Gazianteplilerin ve ekibimin çalışkanlığının bir nişanesi olarak görüyorum. Bu gelişme aslında Gaziantep'in artık dünya şehri olduğunun başka bir göstergesi olurken, şehrin idare edilmesi ve yeni imkanların oluşturulması noktasında bize dünyada bu işlerin nasıl yapıldığı, yeni modellerin neler olduğunu tüm ayrıntılarıyla öğrenebilme, kendi çalışmalarımızı duyurma ve tecrübelerin karşılıklı aktarımını sağlayacak önemli bir kanal olacaktır. Bana destek veren ve bu başarıya layık gören herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
OECD CHAMPION MAYORS ÜYESİ OLAN BAŞKANLAR VE ŞEHİRLERİNE İMKANLAR SUNUYOR
Erken kapsayıcı çocukluk eğitimi, iş piyasası ve yerel beceriler, iskân ve kentsel çevre ve altyapı ve kamu hizmetleri olmak üzere çalışmalarını dört temel başlıkta sürdüren Şampiyon Belediye Başkanları Koalisyonu, üye olan başkana dünya genelinde daha fazla sayıda kentin daha kapsayıcı hale gelmesi için yerel liderler arasında doğrudan strateji iletişimi olanağı sağlıyor. Öte yandan OECD'nin 280 büyükşehir hakkında bilgilerin bulunduğu veri havuzuna erişim, kentlerinin kapsayıcı büyüme politikaları gündemlerinin geliştirilmesi amacıyla OECD ile politika diyaloğu, kurum personelleri için dünya geneli yapılan uygulamalardan yararlanabilmesi için toplantı fırsatı veriyor.
OECD HAKKINDA
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), daha iyi bir yaşam kalitesi için daha iyi politikalar oluşturmak amacıyla çalışan uluslararası bir organizasyon olarak 1961 yılında kuruldu. Herkes için refah, eşitlik, fırsat ve refahı teşvik eden politikaları şekillendirmek gibi amaçları olan OECD ekonomik genişleme politikasının uyandırılması ve sosyo-ekonomik eşgüdümlü gelişmenin desteklenmesi, ayrım gözetmeden dünya ticaretinin geliştirilmesine destek verilmesi gibi çalışmalarla ön plana çıkıyor. Demokrasi, insan haklarına ve yurttaş özgürlüğüne bağlılık gibi ilkeler gözeten örgüt, bu ilkelerin üye ülkelerde güçlendirilmesine katkı sağlarken, diğer taraftan da örgüte üye olmayan ülkelerde ilkelerinin tanıtımını yürütüyor. İnsanların yaşam standartlarının yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
OECD Şampiyon Başkanlar web sitesi: https://www.oecd-inclusive.com/champion-mayors/mayors/
BÜYÜKŞEHİRİN MEKANİK BİYOLOJİK AYRIŞTIRMA TESİSİ ÖDÜL ALDI, TESİS, İLHAM VEREN 39 KAMU PROJESİYLE YARIŞTI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı "Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi", Türkiye Kalite Derneği'nin (KalDer) "İlham Veren Kamu Proje Ödülleri" yerel yönetimler kategorisinde ödüle layık görüldü.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve İller Bankası iş birliğinde Avrupa Birliği tarafından fonlanarak hayata geçirilen Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi, 32 kurumun 39 proje ile başvuru yaptığı ve 12 projenin finale kaldığı yarışmada ödül kazandı.
Ankara'da düzenlenen törende kurum adına ödülü Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanı Emel Kıraç ve İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanı Murat Geç aldı.
Geleceğe daha yaşanabilir ve temiz bir şehir bırakmak için Büyükşehir Belediyesi'nin modern ve yenilikçi yatırımlardan gösterilen tesis, dönüştürülebilir atığın ve biyobozunur atığın çevreye en faydalı şekilde geri dönüşümü ve bertarafını sağlayabiliyor.
Toplam atık işleme kapasitesi yılda 100 bin ton olan tesisle yaklaşık 17 bin ton geri dönüştürülebilir atık kazanımı hedeflenirken, yaklaşık 22 bin ton biyobozunur atığın işlenmesi için ise biyogazın mevcut ko-jeneratör ünitelerine aktarılarak enerji üretilmesi sağlanacak. Üretilen elektrik şebekeye verilerek enerji miktarı ilk aşamada 4 bin 100 megawatt/saat kazanım oluşturacak. Tesisle yılda toplam 9 bin 309 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı azalımı planlanıyor.
GAZİANTEP LONDRA'DA YEŞİL ŞEHİR İLAN EDİLDİ
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı Glasgow'da sürerken Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Gaziantep'i Yeşil Şehir İlan etti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) şehrin yeşile geçişte kapsamlı bir yatırım programına dahil edilmesi için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile güçlerini birleştirdi. GBB Başkanı Fatma Şahin ve EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad Londra'daki EBRD merkezinde anlaşmayı resmileştirdi.
EBRD GAZİANTEP'E YEŞİL ŞEHİR İÇİN FİNANSMAN SAĞLAYACAK
GBB Başkanı Fatma Şahin, Londra'da EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad ile karşılıklı uzlaşmanın sağlandığı iş birliği ile ilgili imzaları attılar. Buna göre Gaziantep, Banka'nın amiral gemisi kentsel sürdürülebilirlik programı EBRD Yeşil Şehirler'e katılacak ve kapsamlı bir yatırım planı geliştirecek. EBRD ilk adım olarak Gaziantep'te bir güneş enerjisi projesine yatırım yapmayı değerlendirecek ve şehrin güneş enerjisini elektrik şebekelerine entegre etmesine yardımcı olacak. Ayrıca programın bel kemiği Yeşil Şehir Eylem Planı çerçevesinde katı atık, su, atık su, sokak aydınlatması, enerji tedariği ve ulaşım dâhil olmak üzere iklime dayanıklı temel hizmetlerin nasıl sağlanacağını inceleyen yatırım planının yol haritası oluşturulacak. Planın gelişimini, İklim Yatırım Fonları'nın bir parçası olan Temiz Teknoloji Fonu finanse edecek.
ŞAHİN: HEDEFİMİZ TBB OLARAK ÇEVRE PROJELERİNİ TÜM BELEDİYELERİMİZE YAYMAK
GBB Başkanı Fatma Şahin, Glasgow'da süren COP 26 ile aynı dönemde bir toplantı dolayısıyla Londra'da bulunduklarını belirterek, EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad ile bir araya geldiklerini söyledi.
Şahin konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Gaziantep için yeşil şehir olduğunun imzasını attık. Hem de Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) olarak Yeşil Türkiye'nin alt yapısını çalışmak için önemli bir adım attık. Bizim hedefimiz Belediyeler Birliği kapsamında ele aldığımız çevre projelerini Türkiye'nin dört bir yanına yaymak. Bugün Londra'da bir takım istişareler yaptık. Çevre projelerinden hem maddi hem de manevi yönden daha hızlı destek bulmak için EBRD'nin bizi yeşil şehirler kategorisine dahil etmesi çok önemliydi, bunu resmiyete kavuşturduk."
BAŞKAN ŞAHİN, TÜRKİYE'NİN ÇEVRE VE İKLİME YÖNELİK ÇALIŞMALARINDAN BAHSETTİ
İstişare toplantısında görüş bildiren Başkan Şahin, aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olduğundan da bahsetti. Çok yakın zamanda imzalanan Paris İklim Anlaşması'nın en büyük uygulayıcılarının şehirler olduğunu belirtti. Şahin, "Kalkınma yerelde başlar. Yeşil ekonomi bugün, dünyanın elindeki en büyük ajanda. Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak bu yasal düzenlemeyi çok hızlı bir şekilde Meclis'ten geçirdik. Geçen hafta itibariyle de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak değiştirdik" diye konuştu.
Yerel kalkınma çerçevesinde nasıl bir yol izleyeceklerini oluşturduklarını dile getiren Başkan Şahin, "Çalışmalarını sürdürdüğümüz, akıllı şehirler, dirençli şehirler, sağlıklı şehirler, güvenli şehirler ve yeşil şehirler konusunda ayrıca fikir projeleri de açıyoruz. Bu fikir projelerinden her bir belediyemiz, 'benim de bir fikrim var' deyip geliyor. Akademik bir jürinin değerlendirmesinden geçen fikir projelerine mali destek sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
"ŞİMDİ YEŞİL EKONOMİYE ODAKLANMA ZAMANI"
Konuşmasının devamında yerel yönetim açısından yeni bir çağda yaşadıklarını aktaran Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi yeşil ekonomiye odaklanma zamanı. Günümüzde belediyecilik yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de çevrenin korunmasıdır. Gaziantep'i yeşil bir kente dönüştürme yolunda önemli adımlar attığımıza inanıyorum. Bu nedenle EBRD ile imzaladığımız bu anlaşma bizim için çok önemli. Hep birlikte daha iyi bir dünyaya büyük katkı sağlayacağız."
PARSHAD: BİRLİKTE ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM
EBRD Sürdürülebilir Altyapı Yönetici Direktörü Nandita Parshad ise anlaşma ile ilgili şunları söyledi: "Gaziantep'i amiral gemisi Yeşil Şehirler programımıza katılmasını gönülden bekliyoruz. Birlikte çevresel zorlukları belirleyecek, önceliklendirecek ve sürdürülebilir altyapı yatırımları ve politika önlemleri ile ilişkilendireceğiz. Belediye Başkanı Şahin'in şehir için ileriye dönük vizyonunu memnuniyetle karşılıyor ve birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum." Direktör Parshad en kısa zaman içinde Gaziantep'i ziyaret ederek muhtemel projeleri değerlendireceklerini de ifade etti.
AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI (EBRD) HAKKINDA
Dünyanın önde gelen kurumsal yatırımcılarından biri olan EBRD, bugüne kadar çoğu özel sektöre olmak üzere Türkiye'de 14 milyar Euro'dan fazla yatırım yaptı. Sürdürülebilirlik, Banka'nın yatırım ve politika katılımının merkezinde yer alıyor.
EBRD Yeşil Şehirler Programı'nın uygunluk kriterlerinde şehirlerin, Yeşil Şehir Eylem Planı'nını hazırlanmasında istekli olması gerektiğini vurgularken aynı zamanda programa uygun yeşil yatırım projelerinin bulunma şartını da gözetiyor. Bu şartlarda kısaca metro, su, atık su, e-otobüs, bölgesel enerji, düşük karbonlu ve iklim dirençli binalar, yenilenebilir enerji, sokak aydınlatması, dağıtım ağı, akıllı çözümler, iklim değişikliği dirençliliği gibi başlıkları kapsıyor.
EBRD'nin uzun süredir devam eden bir ortağı olan Gaziantep, Türkiye'nin Yeşil Şehirler programına katılan dördüncü şehri. Banka daha önce Gaziantep'in çevre dostu sıkıştırılmış doğal gazlı (CNG) otobüs alımını finanse etmiş ve özel-kamu ortaklığı anlaşması kapsamında son teknoloji bir hastanenin inşası için kredi sağlamıştı.
EBRD Yeşil Şehirler, finansman hacmi 3 milyar Euro olan ve bugüne kadar 50'den fazla şehir ve belediyeyi kapsayan, hızla büyüyen bir kentsel sürdürülebilirlik programı. Program, çarpık kentleşmenin getirdiği muazzam çevresel zorluklarla mücadele için 2016 yılında başlatıldı. EBRD Yeşil Şehirler çok taraflı bağışçılardan destek aldı ve önemli düzeyde eş finansman sağladı.