SKD Türkiye'den, 'sıfır atık' başarısı
SKD Türkiye Başkanı Ebru Dildar Edin, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon euro tutarındaki 77 bin ton malzemenin geri kazanılmasını sağladıklarını, İş Dünyası Plastik Girişimi’nde yaklaşık 18 bin tonluk azaltıma imza attıklarını duyurdu.
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nde tüm dünyanın çok ciddi kaynak kısıtlılığı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek SKD Türkiye'nin yeşil dönüşümde ölçülebilir çıktılarla iş dünyasının itici gücü olmaya devam edeceğini söyledi.
Edin, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle önemli açıklamalar yaptı.
Edin, "Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu'nda sadece SKD Türkiye üyelerinin değil, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon euroya karşılık gelen 77 bin ton malzemenin geri kazanılmasını sağladık. İş Dünyası Plastik Girişimi'nde yaklaşık 18 bin tonluk azaltım sağladık. Doğa-pozitif hedefimiz doğrultusunda bizim için gurur verici bir kazanım" dedi.
İnsan etkisiyle ortaya çıkan atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetimi gezegenin sürdürülebilirliği için hayati öneme sahip. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıkları kontrol altına alma, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir dünya bırakma amacı taşıyor. 15 Aralık 2022'de, BM Genel Kurulu, Türkiye tarafından sunulan "sıfır atık" önerisini kabul etmesinin ardından 30 Mart'ı Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan etti. BM Genel Kurulu'nun aldığı karar ile her yıl 30 Mart günü, "Uluslararası Sıfır Atık Günü" olarak tüm dünyada kutlanacak.
"ÇOCUKLARIMIZA BIRAKABİLECEĞİMİZ BAŞKA BİR GEZEGEN YOK"
Türkiye'nin, hayati önem taşıyan atık yönetimine tüm dünyanın ilgisini çekmesinin anlamlı olduğunu vurgulayan SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü nedeniyle şu açıklamada bulundu:
"Çağımızın en büyük sorunu olan doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı maalesef ekosistemi tüketiyor; atıkların havada, toprakta ve suda birikmesine yol açıyor. Gelinen noktada kaynaklarımız tükenirken doğal yaşam büyük tehlikeye giriyor. Çocuklarımıza bırakabileceğimiz başka bir gezegen yok. Dolayısıyla kaynaklarımızı sınırsızca kullanma hakkımız da yok. Gezegene ciddi etkisi olan iş dünyasının en büyük sorumluluğu doğadan aldığının fazlasını doğaya vermesi yani doğa-pozitif olması.
SKD Türkiye olarak iş dünyasının dönüştürme gücünün bugün çok daha fazla olduğunu da biliyoruz. Üyelerimizin ve projelerimize katılan şirketlerimizin doğa-pozitif hedeflerinde somut aksiyonları hayata geçirerek oldukça etkili, ölçülebilir çıktılara ulaşıyoruz. Türkiye'nin döngüsel ekonomiye geçişine büyük katkı sağlayan tek platform olan Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu'nda sadece SKD Türkiye üyelerinin değil, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon Euro'ya karşılık gelen 77 bin tona yakın malzemenin geri kazanılmasını sağladık. Global Compact Türkiye ve TÜSİAD iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Türkiye'nin ilk ve tek plastik girişimi olan İş Dünyası Plastik Girişimi'nde 33 şirket plastik kullanımını azaltmak adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için % 41,1 oranında ilerleme sağladılar. Yaklaşık 18 bin tonluk bu azaltım, toplam 40 bin ailenin plastik kullanım miktarına denk geliyor. Toplamda 77 bin ton atığın geri kazanımını, 18 bine tona yakın atığın da azaltımını sağlamak doğa-pozitif hedefimiz çerçevesinde bizim için gurur verici bir kazanım."