Çaydan kalanlarla otobüs giydirme

12:58 - 20.03.2023, Pazartesi

Türkiye, yıllık 3,5 kilogram ile kişi başı çay tüketiminde dünyada ilk sırada. Hem üretimin hem de tüketimin en yüksek olduğu Rize’de doğan bir girişimle atik çaylar yeniden ekonomiye kazandırıldı.

Belce Örü / INBUSINESS

Türkiye, yıllık 3,5 kilogram ile kişi başı çay tüketiminde dünyada ilk sırada. Hem üretimin hem de tüketimin en yüksek olduğu Rize'de doğan bir girişimle atik çaylar yeniden ekonomiye kazandırıldı. Girişimci Mustafa Kuyumcu'nun patent başvurusunda bulunduğu buluşuyla kahveden sonra çay da döngüsel ekonomide yerini aldı.

Kuyumcu'nun TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci projesi kapsamında sağlanan destekle 2019'da kurduğu girişimi Komporize, çay liflerinden yüzde 90 oranına kadar organik ve biyobozunur yapıya sahip ham maddeler üretiyor. Plak haline getirilen bu malzemelerden otobüslerde iç giydirmeden küçük ev aletlerine kadar pek çok sanayide faydalanılıyor.

70 BIN TON ATIK ÇAY LİFİ

Türkiye çay üretiminde yaklaşık olarak 1.2 milyon ton işleme ile dünya üzerinde beşinci sırada yer alıyor. Üretim esnasında işlenilen çay miktarının yüzde 6'sına yakını üretim atığı olan çay liflerinden oluşuyor. Her yıl 70 bin ton hacminde oluşan atık çay lifi fabrikalarda herhangi bir şekilde değerlendirmeye tabi olmadan yok oluyor. Mustafa Kuyumcu işte bu ürünü ticari bir değere dönüştürmeyi başardı.

VİTRİNİ ÖDÜLLERLE DOLU

Kuyumcu'nun patent başvurusunda da bulunduğu ürünü, 2019'da İKMİB'in düzenlemiş olduğu 8'inci Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ar-Ge Proje Pazarı Ödülleri Plastik ve Kauçuk Kategorisi birincisi oldu. Bunun yanı sıra 2019'da Mercedes- Benz Türk Start-up Yarışması'nda Sosyal Fayda Ödülü'ne layık görüldü. KOSGEB desteği de alan Kuyumcu, 2022 otomotiv geleceği yarışması üçüncüsü oldu. İTÜ çekirdek Big Bang yarışmasında ise ilk 71 kişi arasında kaldı.

YATIRIM İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Yerel bir ürünü uluslararası marka haline getirmeyi hedefleyen Kuyumcu, çay liflerini döngüsel ekonomiye kazandırarak dünyada bir ilki gerçekleştirdiğini belirtiyor. Bu sene içinde Mercedes ile büyük ölçekli üretime başlamayı planlayan girişimci, yatırım için Ankara'daki bir şirketle görüşme halinde. Rize'de faaliyetlerini sürdüren Komporize'yi, 2024 sonunda ise Avrupa'ya açmayı istiyor.

MARKALARLA İŞ BİRLİĞİ YAPTI

Isuzu ile otobüs içindeki bazı parçaların üretimi, Mercedes-Benz ile otobüs tavanlarında ses ve ısı izolasyonuna yönelik levhaların geliştirilmesi, Arçelik ile bazı küçük ev aletlerinin plastik kısımlarının imalatı, bu çalışmalardan bazıları. Komporize, çay lifini eleyip çeşitli boyutlandırmalar yaparak polinerik malzeme ile karıştırıp böylece plakalar elde ediyor. Bu plakalar antibakteriyel, yanmaz ve suya dayanıklı.

BİZE ULAŞIN