Yenilenebilir Enerjiye 8 Milyarlık Destek
Ayfer Arslan / INBUSINESS
Daha yaşanabilir bir dünya için 'Sorumlu Bankacılık' bilinciyle faaliyetlerini sürdüren Halkbank, kredi kullandırırken çevresel etkilerini de dikkate alıyor. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye bugüne kadar 8,2 milyar liralık kredi desteğinde bulunduklarını belirtiyor.
Ekonominin önemli aktörlerinden biri olan bankaların, Birleşmiş Milletler'in belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na (SKA) verdiği destek her geçen gün artıyor. Halkbank da bu sorumluluk bilinciyle bankacılık faaliyetlerini yürüten Türk bankacılık sektörünün önemli kuruluşlarından biri. Zira hem kendi faaliyetlerinde hem de paydaşlarının iş alanlarında sürdürülebilirliği gözetiyor. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, müşterilerinin talep ve ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi çözümler üretirken, çevrenin korunması ve enerji verimliliği gibi unsurlarla da uyumlu olmasına çok dikkat ettiklerini vurguluyor.
Sürdürülebilirlik faaliyetlerini şeffaf bir yönetim anlayışıyla devam ettirebilmek amacıyla, 2015'te 'Sürdürülebilirlik Komitesi' kurduklarını anlatan Arslan, 'Sürdürülebilirlik Raporu' ile her yıl bu konudaki çalışmalarını kamuoyu ile paylaştıklarını belirtiyor. Banka, sürdürülebilir finansmanın sağlanmasında çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) konularını da fazlasıyla önemsiyor. Hatta bu yıldan itibaren raporlamalarını da Entegre Rapor çerçevesinde hazırlayacak.
SEKTÖRDE İLKLERE İMZA ATTI
Halkbank doğa dostu politikaları ile bu konuda çeşitli ilklere de imza attı. Halkbank'ın, Türk bankacılık sektöründe ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemini kuran ve belgelendirilen ilk banka olduğunun altını çizen Arslan, "Çevre ve Enerji Yönetim Sistemlerinin yönetimi, takibi, değerlendirilmesi ve raporlaması amacıyla Bankamız bünyesinde 'İklim' adı verilen bir program yazıldı ve tüm sistemlerimiz dijitalleştirildi. 'Tomurcuk' adını verdiğimiz yeni veri merkezimizin, Türkiye'de uluslararası LEED Gold Sertifikalı ilk veri merkezi olması da bizleri mutlu eden gelişmelerden biri oldu" diyor. 12 Temmuz 2019 tarihinde yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği'ne tüm hizmet birimleri ile tam bir uyum sağlayan Banka, bu konuda da bankacılık sektöründe bir ilke imza attı.
KAĞITSIZ BANKACILIK
Tabii Halkbank'ın sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetleri sadece bunlarla sınırlı değil. Halkbank'ın 2017'den bu yana BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer aldığını hatırlatan Osman Arslan, ayrıca şu bilgiyi de ekliyor: "2013'ten beri kamuyu aydınlatıcı platformlardan biri olan CDP'ye (Carbon Disclosure Project) raporlama yapan Bankamız, CDP'nin 2020 skorlamasında İklim Değişikliği Programında 'B', Su Programında 'A-', Tedarikçi katılımı değerlendirmesinde ise 'A-', seviyesinde değerlendirildi."
GERİ DÖNÜŞÜM HAMLESİ
Peki bu kadar faaliyet sonucunda banka ne kadar tasarruf sağladı? Arslan'ın bu sorumuza verdiği yanıt ise oldukça net: "2016'da iş süreçlerimize entegre ettiğimiz Çevre ve Enerji Yönetim Sistemleri ve Sıfır Atık uygulamaları çerçevesinde faaliyetlerimizden kaynaklı karbon emisyonlarımızı yüzde 16 azalttık. Ayrıca 4 bin 500 ton evsel atık ve 2 bin ton geri dönüşüm (kağıt, cam, plastik, metal) atığı ayrıştırarak döngüsel ekonomiye kazandırdık."
8,2 MİLYAR LİRALIK DESTEK
Halkbank, 'Sürdürülebilirlik, Enerji ve Çevre Politikaları' kapsamında, kredi kullandırırken çevresel etkilerini de dikkate alarak finansman desteği sağlıyor. Tüm yatırım ve işletme kredileri 'Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi' kriterleriyle skorlanıyor. Sektör ve faaliyet alanı özelinde uygulanan bu kriterler, sorumlu yatırım ilkeleri (ESG) çerçevesinde oluşturulmuş. Halkbank'ın geçen yıl sonu itibarıyla yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kredi riski toplamı ise 8,2 milyar liraya ulaştı. 2021'de ise bu kapsamda 30 Nisan 2021 tarihine kadar 163,8 milyon lira civarında kredi kullandırdıklarını belirten Arslan, yıl boyunca sürdürülebilir kalkınmaya yönelik desteklerinin devam edeceğini ifade ediyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK OKUR-YAZARLIĞI
2021'de de sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Arslan, bu konudaki hedeflerini şöyle aktarıyor. "Çevre sorunlarının azaltımına yönelik çevresel nitelikli, enerji kullanım performanslarını iyileştiren; her türlü kaynak kullanımını azaltan sürdürülebilir yatırımlarının desteklenmesi yoluyla sera gazı emisyonunun azaltılmasına katkı sağlayan ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kredi ürünleriyle tüm müşterilerine finansman desteği sağlayan bir banka olmaya devam edeceğiz. Ayrıca enerji verimliliği uygulamalarıyla iş süreçlerimizi şekillendirmeye devam ederken, hayatımızın ve iş süreçlerimizin her noktasına dokunan sürdürülebilirlik kavramını 'Sürdürülebilirlik Okur-Yazarlığı' başlığında tüm paydaşlarımıza katkı sağlayacak platformlarda anlatacağız."