İnsan kaynağımızı ödünç verdik

12:20 - 08.05.2023, Pazartesi

Avrupa ve ABD’deki teknoloji şirketleri işten çıkarma dalgasıyla çalkalanırken TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, “Her yıl ortalama 5 bin BT insan kaynağımızı yurt dışına ödünç veriyoruz” diyor.

Belce Örü / INBUSNESS

ABD başta olmak üzere pek çok ülkede hizmet veren küresel teknoloji şirketleri toplu işten çıkarma dalgasıyla çalkalanıyor. Yüksek enflasyon, resesyon riski, otomasyonun hızlanmasıyla teknoloji sektörü 2022'nin başından bu yana yaklaşık 290 bin çalışanı işten çıkardı ve bunların yaklaşık yüzde 40'ı bu yıl gerçekleşti. Geçen yıl dünyanın en büyük mikroçip üreticilerinden Intel'in çalışan sayısını yüzde 20 azaltmayı planladığı belirtilirken; Facebook'un ana şirketi Meta da personel sayısını azaltarak 11 bin kişi işten çıkardı.

Dünyada yaşanan bu işten çıkarmalara karşın Türkiye'de ise BT sektöründe rekor istihdam yaşanıyor. Buna rağmen başta yazılımcı olmak üzere hala istihdam açığı bulunuyor. İşten çıkarmaların da etkisiyle yetenekler, yavaş yavaş da olsa Türkiye'ye dönmeye başladı. TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Türkiye'de yaklaşık 150 bin kişinin BT çalışanı olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Her yıl ortalama 5 bin BT in- san kaynağımızı yurt dışına ödünç veriyoruz."

AVRUPA'NIN İK HAVUZU

Avrupa bilişim sektörü için insan kaynağı havuzu önceleri Hindistan iken günümüzde ise Avrupa, sadece jeopolitik olarak değil aynı zamanda kültürel olarak da kendine yakın gördüğü Türkiye'den bilişim gücünü ve insan kaynağını karşılamaya çalışıyor. Levent Kızıltan bu talebin sadece Avrupa'daki şirketlerle de sınırlı olmadığını, Amerikan şirketlerinden de ülkemizdeki nitelikli iş gücüne uygun maliyeti nedeniyle talep olduğunu belirtiyor.

Kızıltan, sektörün 2024 için rakamsal bir beklentiden çok istihdam politikasıyla ilgili beklentilerinin olduğunu vurguluyor. Gerekli önlemleri alarak mevcut insan kaynağını kaybetmemenin, ekonomik ve teknolojik gelişim önderliğinde bu sayıyı aşamalı olarak yükseltmenin önemini hatırlatıyor. Kızıltan bu önlemleri ise şöyle sıralıyor: "Kamu ve özel sektör iş birliği çözümleri açıkları kapatabilecek bir yaklaşım olarak değerlendirilmeli. Ayrıca Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) ve Ar- Ge merkezlerindeki uzaktan çalışma ve vergi avantajlarının tekrar düşünülmesi gerekiyor. Türkiye'de teknoloji temelli iş kurmanın, iş geliştirmenin ve istihdamın avantajlı olabileceği ekonomik modellerin desteklenmesi gelecek açısından da umudun yeşermesi için önemli bir yaklaşım dizini olarak ortaya çıkacaktır."

BİZE ULAŞIN