Çalışanlarda robot korkusu
Kaspersky’nin Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankete göre, Türkiye’deki çalışanların %55’i işlerini robotlara kaptırmaktan korkuyor.
Uluslararası siber güvenlik ve dijital gizlilik şirketi Karpersky tarafından yapılan bir araştırma, çalışanların robotlar tarafından işlerinin ellerinden alınma korkusu yaşadığını ortaya koydu.
Kaspersky'nin Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı anket, çalışanların yakın gelecekle ilgili 'robot' korkusu yaşadığını gözler önüne serdi.
Her geçen gün daha fazla geliştirilen yapay zeka teknolojileri hemen her alanda kullanılmaya başladı. Yıllardır araba yıkayan, siparişleri teslim eden, depolarda malları tasnif eden, hastalara ilaç dağıtan, fabrikalarda montaj işlerini yapan robotlar bulunmakta. Günümüzde ise akıcı bir sohbet sürdürebilen, karmaşık bilimsel kavramları açıklayabilen, diller arasında metin çevirileri ve daha fazlasını da yapabilme potansiyeline ChatGPT'ler hayatımızda önemli bir yere sahip.
ÇALIŞANLAR İŞLERİNİN ELLERİNDEN GİDECEĞİNDEN KORKUYOR
Kaspersky'nin Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki çalışanlar arasında yaptığı ankette, çalışanların şirketlerin kullandığı robotlar ve otomasyon sistemleri konusunda birtakım endişeleri bulunuyor. Türkiye'deki çalışanların %55'i işlerini bir robota kaptırmaktan korkuyor ve her dört çalışandan biri (%26) şirketlerinde robotlar veya otomatik sistemlerle ilgili siber güvenlik olayları duyduğunu bildiriyor. Bununla birlikte birçok çalışan da robotlaşmanın getirdiği olumlu etkilerin farkında.
ROBOTLAR, ÇALIŞANLARI TEHLİKELİ İŞLERDEN KORUYOR
Türkiye'den ankete katılan çalışanların, robotların varlığına yönelik olumlu yanıtları da oldu. Otomasyonun çalışanların sağlığına büyük faydası olduğu belirtilen ankete göre çalışanların %82'si de robotların kendilerini fiziksel olarak zorlayıcı veya tehlikeli işler yapmaktan kurtardığını belirtiliyor. %44'ü bunun insan faktöründen kaynaklanan iş kazası olasılığını azalttığını söylüyor.
Bunun yanında çalışanların %51'i robotların üretim süreçlerinde verimliliği artırdığını ve ekonomik fayda sağladığını da belirtiyor. Ayrıca %39'u robotlaşmanın çalışanlara daha ilgi çekici ve daha yüksek ücretli pozisyonlar için yeniden eğitim fırsatı sunduğuna inanıyor.