Kritik verilerin depolanmasında yerele yönelim başladı
PlusClouds CEO’su Duygu Atik, kritik verilerin yerel olarak depolanmasına karar kılan ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını, özellikle dövize bağlı dalgalanmalar sebebiyle domestik hizmet sağlayıcılara yönelimlerin maliyeti düşürdüğünü bildirdi.
Kkritik verilerin yerel olarak depolanmasına karar kılan ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını belirten PlusClouds CEO'su Duygu Atik, "Bu noktada yerel veri merkezleri daha rahat erişebilirlik imkanlarıyla avantaj sağlıyor. Türkiye'deki şirketlerin, özellikle dövize bağlı dalgalanmalar sebebiyle domestik hizmet sağlayıcılara yönelmeleri maliyeti düşürdü" dedi.
Her ne kadar yazılım sektöründe yabancı şirketlerin ağırlığı söz konusu olmasa da bu alanda faaliyet gösteren çok başarılı yerli şirketler de var. Hatta bunlar için 'yazılımın gizli kahramanları' demek de yanlış olmaz. PlusClouds da o şirketlerden biri. Yabancı yazılımlara karşılık gelecek yerli ürünleri bulunan şirket, Yeni Zelanda'dan ABD'ye pek çok ülkede büyük firmalar ile çalışıyor. Şirketlerinin 2010 yılında Türk mühendisler tarafından kurulduğunu ve Şef Bilişim A.Ş. bünyesinde faaliyet gösterdiğini belirten PlusClouds CEO'su Duygu Atik, "Global rakiplerimizle eş zamanlı olarak sunmaya başladığımız bulut hizmetlerini Türk Lirası üzerinden veriyoruz. Yabancı rakiplerimiz gibi birçok sektörle çalışmaya devam ediyoruz" diyor.
Türkiye'de hem veri merkezi hem de bulut teknolojileri hizmetini veren ilk ve sayılı şirketlerden biri olduklarının da altını çizen Atik, "Yüzde 99.9 oranında hizmet sürekliliği (SLA) ile esnek, ölçekli ve güvenli bulut ortamı sunuyoruz. Kurumların iş yapış şeklini kolaylaştırıyoruz. Türkiye'de kaliteli ve güvenilir bulut sağlayıcıları olduğunu kanıtlamakta kararlıyız" diye ekliyor.
DOMESTİK HİZMET SAĞLAYICILARA YÖNELİM MALİYETLERİ DÜŞÜRÜYOR
Verinin ticarete dönüşmeye başladığı günümüzde şirketlerin verilerini nerede saklayacağı son derece önemli bir karar haline geldi. Bu kararı alırken veri merkezinin coğrafi konumu büyük rol oynuyor. Ülkelerin veri güvenliği çerçevesinde uluslararası yasalardan farklı olarak düzenlediği farklı yasalar bulunuyor. Özellikle kritik verilerin yerel olarak depolanmasına karar kılan ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını belirten Atik, belirli alanlarda sınırlama getiren ülkelerin de mevcut olduğunu söylüyor.
Yerel veri merkezlerinin en büyük avantajlarından birinin verilere daha rahat erişilebilirlik sağlamaları olduğunu dile getiren Atik, "Fiziksel erişilebilirlik değerinde artışın yanı sıra süpervizyon ve tutarlılık açısından kurumların iş yapış şeklini de kolaylaştırıyor. Diğer ülkeler için bu avantajların karşısında yerel veri merkezlerinin maliyetinin yüksek olması sorunsalı bulunuyor. Türkiye'deki şirketler içinse özellikle dövize bağlı dalgalanmalar sebebiyle domestik hizmet sağlayıcılara yönelmeleri maliyeti düşürdü" diye anlatıyor.