Şirketlerde 'dijital ikiz' ile karlılık dönemi
"Metaverse" başta olmak üzere dijital dünyada ürün ve hizmetlerin sanallaştırılmış senaryolarda test edilmesine imkan sağlayan "dijital ikiz" modeli, şirket ve sektörlerin iş yapma süresini kısaltarak kar etmelerini sağlamasının yanında, hayatı kolaylaştıran bir adım olarak öne çıkıyor.
'Dijital ikiz", fiziksel bir ürün ya da hizmetin dijital kopyası olarak tanımlanıyor. Bu uygulamalar, gerçek nesnenin modeli, verileri ve birebir karşılaştırmalarıyla izlenmesine imkan veriyor. Bu sayede oluşabilecek sorunların tespiti, yeni ayarların test edilmesi, oluşturulan senaryoların sanallaştırılmış kopyasının oluşturulması ve analizlerin gerçekleştirilmesi mümkün hale geliyor.
Fiziksel ve dijital dünya arasında köprü kuran "dijital ikizler" işletmelerin maliyetlerini azaltmasının yanında nesnelerin ömrünü uzatarak çalışma performanslarını artırmaya imkan sağlıyor.
Son yıllarda savunma sanayisinden tıpa, mühendislikten çevreye, spordan şehirciliğe kadar birçok alanda kullanımı artan "dijital ikiz" uygulaması şirketlere verimlilik ve kar artışı sağlıyor.
"İLGİ ÇOK FAZLA"
DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Başkanı Erdem Erkul, sanal ve gerçeğin aynı anda deneyimlenmeye başlandığı bu dönemde, dijital ikiz kavramının son derece önem kazandığını söyledi.
Dijital ikizle fiziksel bir ürünün veya hizmetin gerçekteki halinin sanala aktarıldığını belirten Erkul, bu modelin fiziksel dünyadaki ürünün birebir kopyası olduğunu bildirdi.
Erkul, ilk kez 2000'li yılların başında NASA'nın eşleme teknolojisi sonucu ortaya çıkan kavramın, sanallaşmanın artmasıyla daha da ünlü bir konu haline geldiğini ifade etti.
İmalat, otomotiv, havacılık, enerji, kamu hizmetleri, sağlık, lojistik, perakende ve diğer endüstrilerin, üretkenliği ve verimliliği artırmak için dijital ikizleri çoktan kullanmaya başladığını vurgulayan Erkul, Statista'nın bu yıl yaptığı bir araştırmaya göre, 2020-2025 döneminde "dijital ikiz" pazar payının oldukça büyüyeceğinin öngörüldüğünü dile getirdi.
Erkul, otomotiv ve havacılık sektöründe bu payın 2025'te 5,5 milyar doları geçmesinin beklendiğine dikkati çekerek, "Sağlık alanında rakamın 2025'te 3,5 milyar dolardan fazla olması bekleniyor. Farklı sektörlerde dijital ikizin büyüdüğünü bu araştırmaya göre söyleyebiliriz, ilgi oldukça fazla." dedi.
Dijital ikizlerin, özellikle ürün ve hizmet üretim aşamalarında büyük bir avantaj sağladığına işaret eden Erkul, şöyle konuştu:
"Bu modelleme sayesinde sorunların saptanması veya ürün ve hizmetlerin test edilmesi sanallaştırılmış bir senaryoda gerçekleştiriliyor. Aslında çok geniş bir sektörel fayda söz konusu. Örneğin, kuruluşlar, ürünlerinin veya hizmetlerinin üretim ve bakım planlama çalışmalarını dijital ikizler sayesinde daha kolay yapabilecek, saptanan sorunların iyileştirilmesi daha kolay olabilecek. Tasarımın ve ürün geliştirmenin dahil olduğu her sektörün işini kolaylaştıracak dijital ikizler kolaylaştıracak. Tasarımların sanal bir dünyada oluşturulması ve bunların yeterliklerinin gözetlenmesi fiziksel dünyada bu tasarımların inşa edilmesini kolaylaştıracak. Dijital ikizde elde edilen bulgular fiziksel dünyada daha kolay hayata geçirilebilecek. Tıp alanında dijital ikiz sayesinde bazı operasyonların çalışmaları yapılabilir, çevre ve şehircilik alanında şehir düzenlemesi için dijital ikizden yararlanılabilir. Mühendisliğin çoğu dalı da dijital ikizden yararlanacaktır. Bu sayede dijital ikiz, hayatımızı kolaylaştıracak."
"ŞİRKETLERİ KARA GEÇİRECEK BİR MODEL"
Şirketler açısından düşünüldüğünde fiziksel dünyadaki maliyetlerin azalmasının bu kuruluşların kara geçmesi açısından önemli bir adım olduğunu aktaran Erkul, "Var olan ürününüzün veya hizmetin dijital ikizde testlerini, kontrollerini, model gelişimini, tasarım iyileştirmesini yapabildiğinizde bu size fiziksel dünyada hata payı daha az, daha az masraflı, zamandan daha tasarruflu bir sonuç getirecek." ifadesini kullandı.
Özellikle zaman ve maliyet tasarrufu açısından dijital ikizlerin şirketlerin karı için öneminin büyük olduğunu belirten Erkul, şu değerlendirmede bulundu:
"Dijital ikizi üzerinde çalıştığınız bir ürün ya da hizmet için gerekli kaynakları son derece doğru ve tutarlı bir şekilde belirleyeceğiniz için gereğinden fazla malzeme ve kaynak kullanmaz, dolayısıyla ekonomiye ve çevreye de katkı sağlamış olursunuz. Riskli operasyonlar, kontrolü zor projeler, ürünler veya hizmetler gibi konular düşünüldüğünde dijital ikizden yararlanmak şirketlerin ve sektörlerin hem zamandan hem maliyetten kar etmesi anlamına gelecek. Bu bakımdan şirketler ve sektörler için bir dönüşüm söz konusu olacak. Dijital ikizler sayesinde iş yapma süreleri de kısalacak."
KENDİ DİJİTAL İKİZİNİZLE ÇALIŞABİLİRSİNİZ
Sanalda yönetilen bir süreçle gerçekte sürdürülen bir operasyonun hem zaman hem maliyet açısından büyük farkları bulunduğuna dikkati çeken Erkul, fiziksel dünyada bir makine parçasının şirkete ulaşmasının gemiyle 3-4 hafta alırken dijital ikizin bulunduğu sanal dünyada o parçanın dijital ikizinin saniyeler içinde temin edilerek planlama ve tasarım süreçlerinin hızlanabileceği örneğini verdi.
Erkul, böylece fazla malzeme, gereksiz yol ve para masraflarından şirketlerin etkilenmeyeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Dijital ikizler başka alanlarda da bizlere yardımcı olabilecekler. Dijital ikizler hem özel sektöre hem devlet kurumlarına özellikle kültür ve turizm için büyük avantajlar sağlayacak imkanı sunuyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün, Barış Manço'nun dijital ikiziyle tanışmayı, el sıkışmayı kim istemez ya da iş arkadaşlarınızla sanal ofisinizde kendi dijital ikizlerinizle ya da size çok benzeyen avatarlar aracılığıyla buluşup çalışmayı? Dijital ikiz teknolojisi hayatımızın her noktasına dokunup her noktasında yer alabilir diye düşünüyorum. DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi olarak, yaratıcı yıkımı gerçekleştiren bu teknolojilerin yakından takibi, iş dünyamızın teknolojik dönüşümü sağlaması, finansman, AR-GE, teknoloji transferi gibi pek çok alanda yapılacak yurt dışı iş birlikleriyle ülkemiz firmalarının dünyanın en değerli markaları arasına girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."