Kontrolmatik Teknoloji'den sürdürülebilir enerji yatırımları
Enerji ve teknoloji alanında stratejik çözümler sunan sistem entegratörü şirketlerinden biri olan Kontrolmatik Teknoloji, enerjinin üretimi, iletimi, dağıtımı ve depolanmasına kadar geniş bir çerçevede faaliyet göstererek yurt içi ve yurt dışında kamu ve özel sektörlerdeki birçok şirkete katma değerli stratejik çözümler sunuyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, enerji çalışmaları kapsamında, Ankara Kahramankazan'da mobil çözümler üreten 8 bin metrekare üzerine kurulu bir fabrikası bulunan Kontrolmatik Teknoloji burada E-House, Mobil Hibrit Enerji Üretim Üniteleri, Mobil Trafo Merkezleri, Enerji Depolama Sistemleri gibi taşınabilir enerji üretim, iletim ve dağıtım çözümleri üretiyor. Ürettiği ürünler ile maksimum fayda sunmayı ve anlık enerji ihtiyaçlarını mekân fark etmeksizin sorunsuz şekilde sağlamayı kendine hedef olarak belirleyen Kontrolmatik, ürettiği bu ürünleri kısıtlı alanlarda ve her türlü ortamda maksimum hizmeti verebilecek şekilde tasarlıyor.
KONTROLMATİK TEKNOLOJİ'DEN ANKARA POLATLI'YA ENERJİ YATIRIMI
Enerji yatırımı alanında son dönemde büyük bir projeye imza atarak Türkiye'nin ilk özel sektör yatırımı olan Pomega Enerji Depolama şirketinin temellerini atan Kontrolmatik Teknoloji yüzde 100 bağlı ortaklığı olan lityum-iyon (LiFePO4) pil hücresi fabrikası ile batarya hücresi, modülü ve enerji depolama sistemleri üretecek.
Lityum iyon ve diğer ileri teknolojileri kullanarak; elektrokimyasal enerji depolama hücre, modül üniteleri ve anahtar teslim enerji depolama sistemlerinin üretileceği fabrikadaki ürünler enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve otomotiv alanlarına hitap edecek. Aynı zamanda fabrikada şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç şarj destek sistemleri, iş makinaları, otobüsler, deniz taşıtları başta olmak üzere yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları da yapılacak.
Pomega Enerji Depolama fabrikasının ilk fazı olan 500 MWh kapasiteyi 2023 yılının başında devreye almayı planlayan Kontrolmatik Teknoloji toplamda 3 fazını da devreye aldığında 1.5 GWh kapasiteye ulaşmayı planlıyor. Tüm fazları devreye alındığında yaklaşık olarak 180 milyon dolarlık bir yatırım büyüklüğüne ulaşacak fabrika istihdama da önemli bir katkı sağlayarak, tüm fazları tamamlandığında 600 kişiyi istihdam edecek.
TÜRKİYE'NİN ULUSAL ŞEBEKEYE BAĞLANACAK İLK ENERJİ DEPOLAMA TESİSİ: PROGRESİVA
Kontrolmatik'in enerji yatırımları yapan iştiraki Progresiva Enerji Yatırımları ise mevcut enerji konjonktürü içerisinde, enerji arz güvenliğine ve alternatif enerji sistemlerinin geliştirilmesine büyük katkı sağlayarak faaliyete geçtiğinde alanında Türkiye'de bir ilk, dünya da ise sayılı uygulamalardan birisi olacak. 400 kV GIS Trafo Merkezi vasıtasıyla ulusal şebekeye bağlanacak olan Müstakil Lityum-İyon Enerji Depolama Tesisi, toplam 4 saatlik bir depolama ile 1000 MWh depolama kapasitesine ulaşabilecek. Tesis aynı zamanda anlık olarak maksimum 250 MW kapasite ile şebekeye enerji verebilecek ya da sistemden batarya grubuna depolama yapabilecek.
Gigawatt ölçeğinde düşük maliyetli, yüksek yoğunluklu şebeke ölçekli çözümler sunması için tasarlanan Müstakil Enerji Depolama Tesisi tam entegre batarya modülleri, invertörler, batarya ve enerji yönetim sistemleri ile şebekelerin ihtiyacı olan çözümleri sunularak, 7/24 uzaktan izlenerek, kontrol edilecek. Aynı zamanda, Progresiva gelişmiş yazılımı ile şebekenin ihtiyaç duyduğu hizmeti otomatik olarak analiz ederek, şebeke için en verimli, ölçeklenebilir ve güvenli kullanım belirleyip, gelen talebe otomatik olarak karşılık verecek.
11 ŞEHRE 66 ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONU
Kontrolmatik Teknoloji'nin %40 ortaklığı bulunan Mint Elektrikli Araç Teknolojileri A.Ş. ile elektrikli araç kiralama ve paylaşımlı kullanım teknolojileri konusunda faaliyete geçmek için altyapı hazırlıklarına başladı. Ayrıca Kontrolmatik olarak yapımı için teşvik alan ve 11 şehirde 66 adet elektrikli araç şarj istasyonu kurulumunu tamamladığında mobilite için uçtan uca sürdürülebilir bir ekosistemin temellerini atmış olacak. Temiz enerjiye ulaşmak isteyen bireylerin enerji kaynaklarını geniş çerçevede seçmesine imkan veren bu yatırım ile şarj istasyonlarında kullanılacak enerjinin, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmesi ve üretilen enerjinin lityum-iyon enerji depolama sistemlerinde depolanarak 7/24 kesintisiz sürdürülebilir enerjiyle araçların şarj edilmesi hedefleniyor.
Türkiye'de hızla artan enerji talebine karşılık enerjide sürdürülebilir bir gelişme rotası oluşturulabilmesi, düşük karbonlu bir enerji sistemine geçişin desteklenmesi ve temiz enerjinin yaygınlaştırılmasına önem veren Kontrolmatik Teknoloji gerçekleştirdiği yatırımların dışında AR-GE' de yaptığı çalışmalar ile de enerji sektörüne katma değer sağlıyor. Ar-Ge departmanının yaptığı çalışmalar neticesinde Yüzer Güneş Enerji Santrali Yüzdürücü Platformu için patent başvurusunda bulunan firma, kendi tasarımları olan platformların seri imalatı için çalışmalarına devam ediyor. Bu platformlar ile güneş enerji santrallerini, baraj, göl, nehir, su kanalı gibi alanların üzerine kurulmasını sağlayan Kontrolmatik Teknoloji yenilenebilir enerjiden daha fazla faydalanmayı hedefliyor.