MOSFED Başkanı Güleç'ten TCMB Başkanı Karahan'a mektup
Mobilya sektörünü rahatlatmak için harekete geçen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'a, yılın ilk enflasyon raporu açıklamasından sonra bir mektup iletti.
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç imzalı mektupta, gelir seviyesinden bağımsız olarak herkesin ihtiyacı olan ve kullanım ömrü 10 ile 20 yıl arasında değişen mobilyaların kredi kartı ile satışında uygulanan taksit sayısının arttırılması istendi.
Ahmet Güleç, enflasyondan kaynaklanan hammadde ve işletme sermayesi artışlarına dikkat çekerek, mali politikalara destek vermek ve hayat pahalılığı ile mücadele eden tüketicinin yanında olmak için fiyatlarda 2023 sonuna kadar artışa gidilmediğini, sonrasında da agresif fiyat artışlarından kaçınıldığını ifade etti.
Ahmet Güleç, şunları kaydetti;
"TÜİK verilerine göre 50 bine yakın imalatçımızın yarattığı doğrudan istihdam miktarı 250 bin civarındadır. Bununla birlikte 2001 krizinde 250 milyon dolar civarında olan mobilya ihracatımız, 21 artarak 5,2 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. 12 milyar dolarlık üretim hacmine sahip olan sektörümüz 2021 sonbaharında başlayan faiz indirimlerinin neticesinde yükselen kur, artan işçilik ve malzeme maliyetlerinden olumsuz etkilenmeye başlamıştır. Azalan konut satışları ve artan hayat pahalılığı mobilya talebini aşağı çeken faktörler arasında yer almıştır. 2023 yılında iç piyasada satış adedi bazında yüzde 15'lik kayıp yaşanmıştır. İhracatta da bir önceki yıla göre kayıp yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiştir. İhracatta pahalı kaldığımız için fiyat avantajımızı kaybetmeye başladık. İhracat tarafında ve iç piyasada adet bazında yaşanan kayıp maliyetleri yönetmede üreticimizi zorlarken yakaladığımız sürdürülebilir büyüme ivmesinin devamı için satışlarımızın düşmemesi gerekmektedir. İç piyasada satışlarımızın dengelenmesi maliyetlerimizi yönetmede üreticimize ve mağazalarımıza büyük bir destek sunacaktır. Bu noktada kredi kartı ile taksit sayısının arttırılması mobilya sektörümüzü rahatlatacak bir çözüm olarak durmaktadır."
Satın alma kararı zor, kredi kartına taksit şart
Mobilya sektörünün iç pazarda büyük baskı altında bulunduğunu ama zorluklara rağmen istihdam ve yatırımlarına devam ettiğini belirten Ahmet Güleç, "Dayanıklı bir tüketim malı olan mobilyada satın alma kararı, kullanım şekli ve fiyatı nedeniyle tüketici nezdinde kolay alınamamaktadır. Yüksek enflasyonun beraberinde getirdiği sıkıntılarla birlikte 'karar verme ve satın alma' süreci iyice yavaşlamıştır. Son aylarda iç piyasa mobilya satışları yüzde 15 gerilemiş durumdadır. Önümüzdeki dönemde kredi kartı taksit sayısında bir düzenleme yapılmaması halinde, zaten sıkıntı yaşan sektörümüz çok daha kötü etkilenecektir. Ayrıca bunun doğal bir sonucu olarak kayıt dışılıkta da bir artış olacaktır." diye konuştu.
Mobilyada taksit sayısının arttırılmasını beklediklerini kaydeden Ahmet Güleç, "Son beş yıldır sektörümüzdeki üretici ve satıcılar, vade farklarını fiyatlara yansıtmaktan kaçınıp buradaki kaybı büyük oranda kendileri karşılarken, satın almayı zorlaştıracak adımlar sektörümüz için onarılmaz hasarlara neden olabilir. Hayat pahalılığı ile döviz kurlarında yaşanan dengesizliğin yarattığı sorunlara rağmen sektörümüzdeki firmalar işçi çıkarmayarak direnç gösterdi. Bunun yanı sıra pek çok işletmemiz, peşin fiyatına taksitli satışlar yapmaya başladı. Sektörümüzdeki talebi daha da kısacak adımlar atması durumunda, ödüllendirilmesi gereken bu çabaları boşa çıkaracaktır" dedi.