Afyon’da başlayan ve ABD’de büyüyen bir başarı hikayesi
Marble Systems ve Tureks Turunç Mandencilik'in kuruluşu, bir aile hikâyesi. Afyon'da başlayan ve ABD'de büyüyen öyküde şirketin ilk adımları, 1982 yılında ABD'de atılıyor. Firma, mermer sektörünün ülkemizde ihracat potansiyelinin keşfedildiği 1980'lerin ortasından itibaren öncü kuruluşlardan biri olurken 1987 yılından itibaren de mermer ihracatındaki ilk 5 firma arasında yer alıyor. Bu zamana kadar yaptığı önemli AR-GE ve sahip olduğu patentleri, eskitme yüzey işlemleri ve iç mekân traverten kullanımı gibi sektör geçmişindeki önemli km taşlarına öncülük ediyor. 30 bin metrekare üzerine kurulu 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip modern üretim tesislerinde, mimari, iç mekân tasarımı ve peyzaj projeleri için benzersiz ve kişiselleştirilmiş çözümler sunuyor. Mermer ve doğal taş ocakçılığına yapılan yatırımlar ile yıllık 100 bin ton üretim hacmine ulaşan firma bugün, sektörde yine bir ilk olarak halka arz yolunda emin adımlarla ilerliyor. Halka arzdan elde edilecek gelirle, özellikle ABD ve Avrupa'da yeni showroom, satış ağı genişletme ve dağıtım merkezi yatırımlarının yanı sıra yeşile dayalı ambalaj ve enerji tasarrufu sağlayacak fizibilitesi yapılmış projelerin hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Marble Systems bugün mermer, doğal taş, traverten, oniks ve benzeri ürün seçeneği sunan, bu ürünleri levha, fayans, mozaik, dekoratif ve proje ölçülerinde üreten köklü doğal taş şirketlerinden biri. Halka arz kararı almanızda hangi faktörler etkili oldu?
Halka arz hedefimizi 17 yıl önce ortaya koymuştuk; hayata geçirmek için doğru zamanda olduğumuzu düşünerek çalışmalara başladık. Bugünlerde Marble Systems markamızı halka arz etmek için Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayını bekliyoruz.
Halka arz sürecinizden bahseder misiniz?
Halka arz süreci şirketimiz için önemli bir kilometre taşı olacak. Hisselerimizin yüzde 25'ini halka arz etmeye hazırlanıyoruz. SPK'dan gelecek onay ile borsada işlem görmeye hazır olacağız. Bu süreci Tacirler Yatırım'ın danışmanlığında yürütüyoruz.
Borsa İstanbul'da işlem görmenin şirketinizin kurumsallaşma düzeyine olan etkileri neler olacak?
Borsaya açılmamızın amacı, kurduğumuz sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak ve kurumsal yapımızı güçlendirmek. Elde edilecek gelirle hem ABD hem de Avrupa'da yeni bayi, showroom ve depo yatırımlarına yoğunlaşacak, uluslararası pazar payımızı önemli bir oranda artıracağız. Bugün Türkiye'de mermer ihracatında ilk 5 sırada yer alıyoruz, yıllık 100 bin ton üretim hacmine ulaştık. Kurumsallaşma yolunda yaptığımız yatırımlar ise son tüketiciye özgü kendi pazarlama ağımızı oluşturmamızı sağladı. Sektörde başarılamayan standartlaştırılmış üretim ve pazarlama senkronizasyonunu sağlayarak fark yarattık. Halka arz süreci de bizim bu adımlarımızı daha hızlandıracak.
Gelen yatırımı nasıl değerlendirmeyi planlıyorsunuz?
Halka arzdan gelecek kaynağın yüzde 40'ı işletme sermayesi ihtiyacı için kullanılacak. Yüzde 30'unu yeni showroom, satış ağı genişletme ve dağıtım merkezi yatırımlarının yanı sıra güneş enerjisi ve otomasyon makine sistemleri yatırımı adına pazarlama ağırlıklı kullanacağız. Kalan yüzde 30'luk kısmı ise finansal giderlerin azaltılmasında kullanılacak.
Yatırımcılara yönelik vaatleriniz nelerdir?
Halka arz bizim uzun süredir üzerine çalıştığımız bir konu. Mermer, dünya genelinde inşaat, dekorasyon ve diğer sektörlerde kullanılan değerli bir doğal kaynaktır. Bu nedenle, genel bir skalada mermer firmaları, istikrarlı ve yüksek karlılık potansiyeline sahiptir. Biz de Türkiye'de bu sektörde halka arz olan ilk şirket olacağız. Halka arz sonrası, güçlü bir finansal performansa sahip olmanın ve büyüyen bir pazarda faaliyet göstermenin güveniyle, yatırımcıya daha yüksek karlılık ve büyüme potansiyeli vaat ediyoruz.
Halka arz sonrasında ihracat alanında hangi adımları atacaksınız? İhracat konusunda hedef pazarlarınız neresi?
Halka arz sonrasında da satış ve pazarlama konusunda ABD ve Avrupa'da yeni shoowroom ve depo yatırımlarımız olacak. ABD'de satış ağımızı özellikle plaka konusunda genişletmek ve ABD'de yakaladığımız dağıtım ağı başarısını daha da artırmayı planlıyoruz. Buradaki sistemin öncelikli olarak Avrupa'ya, daha sonra Avustralya, Güney Afrika ve Ortadoğu coğrafyalarına taşınmasını hedefliyoruz. Son 2 yılda dünya genelinde 56'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdik. İhracatta bizim ana pazarımız ABD; satışlarımızın %45-50'si. Yıllar içinde pazar çeşitliliği ve dengesini sağlayabilmek adına Orta Doğu, Avrupa, Avustralya, Afrika gibi diğer pazarlardaki pazarlama faaliyetleriyle önemli bir konuma sahip olduk. Bu alanlarda varlığımızı güçlenerek sürdürmek istiyoruz. Bunun yanı sıra, Türki Cumhuriyetler de hedef ülkelerimiz arasında.
Mevcut üretim kapasitenizi artırma hedefiniz var mı?
Madenlerden çıkan mermeri katma değerli ürüne dönüştürüyoruz. 30 bin metrekare üzerine kurulu 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip modern üretim tesislerimizde, mimari, iç mekân tasarımı ve peyzaj projeleri için benzersiz ve kişiselleştirilmiş çözümler sunuyoruz. Doğal taş üretimi ve taş ocakçılığına yaptığımız yatırımlar ile yıllık 100 bin ton üretim hacmine ulaştık. Önümüzdeki dönemde otomasyon yatırımlarıyla verimliliğe bağlı üretim artışını yakalamayı hedefliyoruz.
Yapacağınız enerji yatırımları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Son zamanlarda üzerine en çok kafa yorduğumuz alan, plaka üretim hatlarımızdaki enerji tasarrufu projesi. Bu alandaki çalışmalarımızla, genel enerji tasarrufu açısından %20, hatlardaki ısınma adına harcanan enerji kapsamında ise %86 oranında bir tasarruf sağlandı. Son dönemde artan enerji maliyetlerinden dolayı kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak amacıyla öncelikle çatı GES yatırımı ve daha sonra arazi GES yatırımları gerçekleştireceğiz. Üretimdeki en büyük gider kalemlerimizden biri enerji. Çatı ve arazi GES projemizin altyapısını hazırlayıp başvurusunu yaptık. Bu yatırımla hem üretim tesislerimizin enerji ihtiyacını güneşten karşılamayı hem de sürdürülebilir geleceğe katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Her yıl cironuzun yüzde 5 oranını Ar-Ge çalışmalarına aktardığınızı biliyoruz. Halka arz sonrasında bu konuda neler yapacaksınız?
ArGe yatırımı, bizim kurum kültürümüzün ana yapı taşlarından biri. Ar-Ge çalışmalarımıza şirketimizin kurulduğu gün itibariyle hep önem verdik ama kurumsal hale gelmesi sonraki yıllarda oldu. 2013 yılından beri projelerimiz, kurumsal bir araştırma merkezi çatısı kendi kurum ve sektördeki paydaşlarımızın kullanımına açılıyor. "Doğal Şartlarda Mermer Plaka Resinleme Verimliliğinin Sağlanabilmesi" projesi de bunlardan bir tanesi. Proje kapsamında kurum ve sektöre sağlanan tasarrufla birlikte "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" kapsamında çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına da katkıda bulunuyoruz. Geliştirilen bu yeni projeyle gerçekleştirilen hedef; enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra yapılan işlem kalitesinin ve verimliliğinin artırılması. Proje ile maliyet artıran adımların bir kısmı ortadan kaldırılarak sürdürülebilir bir üretim sistemi desteklenirken, üretim süreçlerinin kalitesi ve verimliliği de otomatik olarak artıyor. İnovasyon ve sektör paylaşımı da çok önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Özellikle de üretim esnasında çıkan yan ürünlerin parçasının bile değerlendirilmesi konusunda inovatif çalışmalar yapıyoruz.