"Sürdürülebilirlik konusunda devletlere büyük rol düşüyor"
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, her geçen gün daha fazla insanın, küreselleşme ve teknolojinin oluşturduğu zenginlikten yararlanamayarak geride bırakıldığını belirterek, "Herkes için fırsatlar yaratmak şimdi her zamankinden daha kritik hale geldi. Kapsayıcı büyümenin 'rehber ilke' olması gerektiğine içtenlikle inanıyorum." ifadelerini kullandı.
İSO tarafından bu yıl "Başka Türlü Mümkün: Sürdürülebilir Gelecek için Dönüşümü Birlikte Tasarlamak" temasıyla düzenlenen 15. Sanayi Kongresi, Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
Toplantıda konuşan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sürdürülebilir gelecek için İSO olarak yoğun mesai harcadıklarını belirterek, bu kapsamda gerçekleştirdikleri faaliyetlere değindi.
Okyay, sürdürülebilirlik konusunda devletlere büyük rol düştüğünü savunarak, "Devlet mekanizmaları ve siyasetçiler de demokrasi, kapitalizm, sürdürülebilirlik gündemlerinin hala eksikleri bulunduğunu kabul etmeli; küresel ve yerel ölçeklerde dönüşüme yönelik kapsayıcılığı da temel alan doğru politika ve eylem planlarını ortaya koymalı." dedi.
Sanayicilerin isteklerine değinen Okyay, "Türkiye'de ihtiyacımız, konuya tamamen bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşılması, kur-faiz tartışmalarının dışına çıkarak rekabetçi konumumuzun güçlendirilmesidir. Bunun en temel unsurlarından biri de beşeri sermayemizdir." diye konuştu.
Okyay, sanayicilerin ve iş insanlarının herkes için refahı önceliklendirmesi gerektiğini belirterek, "İş stratejisi içerisinde her seviyede paylaşımcı zihniyetle entegre bir sürdürülebilirlik yaklaşımını sahiplenmeliyiz. Kaynakları amaca yönelik verimli bir biçimde kullanarak etki için liderlik anlayışını benimsemeliyiz." dedi.
"ALBENİLİ KAMPANYALAR DEĞİL, DÖNÜŞÜMÜ ATEŞLEYECEK HAREKETLER BAŞLATMALIYIZ"
Zeynep Bodur Okyay, bugünü çözümlerken yarını inşa edecek yapılar kurmaları; kapsayıcı, birleştirici adımlar atmaları, albenili kampanyalar değil, toplumdaki dönüşümü ateşleyecek hareketler başlatmaları gerektiğini söyledi.
Bugün artık kollayıcı, yetkiyi paylaşan ve başkalarını da güçlendirmek için gayret eden bir anlayışın hakim hale geldiğini ifade eden Okyay, "Bugün aldığımız kararların, geleceğimizin yarın nasıl görüneceği üzerinde hayati bir etkiye sahip olacağı açık. Ancak güçlü sözler ve iyi niyetler yeterli değil. Söylem ve eylem birlikteliği ile egosistemlerin yerine ekosistemlere yatırım yaparsak 'başka türlüsünün mümkün olduğunu' herkese gösterebiliriz." şeklinde konuştu.