'Dijital şirket' konsepti hızla yayılıyor
Ticari faaliyetlerin dijital ortamlarda yapılabilmesi, ürün ve hizmet satmak için fiziki mağaza, ofis, depo ihtiyacının ortadan kalkması, iş kurmak için gerekli minimum sermayeyi pek çok kişi için erişilebilir bir noktaya çekti.
Türkiye'de 'dijital şirket' konsepti ile gelecek yıl 10.000'in üzerinde yeni şirketin kurulacağını öngördüklerini dile getiren WorqCompany Kurucu Ortağı Cem Baytok, şirket olarak 7 kat büyüme hedeflediklerini söyledi.
DİJİTAL ŞİRKET NEDİR?
Baytok yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Teknoloji ve bilişimde yaşanan gelişmeler ticari işletmelerde de bir dönüşüm başlattı. Yeni ekonomi olarak tanımlanan bir durum var. Pandemi ticaretteki değişim ve farklılaşmayı daha da hızlandırdı. Dijital işletme, bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin ana belirleyici olduğu bir dönemde, işlevleri ve faaliyetlerini bütünüyle ya da kısmi olarak bilişim teknolojileri aracılığı ile gerçekleştiren işletme tipine deniyor."
ŞİRKET KURMAK İSTEYENLERİN SAYISI ARTIYOR
Ticari faaliyetlerin dijital ortamlarda yapılabilmesi, ürün ve hizmet satmak için fiziki mağaza, ofis, depo ihtiyacının ortadan kalkması, iş kurmak için gerekli minimum sermayeyi pek çok kişi için erişilebilir bir noktaya çektiğini aktaran Baytok, "Hatta KOSGEB gibi destek sağlayan kurumların verdiği başlangıç finansmanı bile bu altyapıyı karşılar hale geldi.
WorqCompany olarak, tüm şirket faaliyetleri için gerekli altyapıyı, dijital araçlarla birlikte sağladığımız için, kayda değer bir girişimci artışı gözlüyoruz. İhracat faaliyetleri de hızla artıyor" dedi.
7 KAT BÜYÜME HEDEFİ
Baytok sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye'de 'dijital şirket' konsepti ile gelecek yıl 10 bin'in üzerinde yeni şirketin kurulacağını öngörüyoruz. 2021'in son çeyreğinde ekonomik aktivitenin ivmelenmesini bekliyoruz. Şu anki hızımızla dahi yılı 4 kat büyüme ile tamamlayacağız. Hedefimiz bu sayıyı 7 kata çıkarmak.
Girişimciler, faaliyetleri için gerekli şirket ve finansal hizmet altyapısının tek bir platformda verildiğini, tek seferde tüm işlemlerin halledildiğini görünce, tüm hizmetlerden faydalanmak istiyor. Firmaların faaliyetleri sürdüğü sürece yeni dijital ve finansal çözümlerle onları desteklemeye devam edeceğiz."
SOSYAL ETKİ YATIRIMI
Girişimci yaş dağılımının, şu an nüfustaki yaş grupları ağırlıkları ile uyumlu durumda olduğunu aktaran Baytok, "Yaptığımız kampanyalarla genç ve kadın girişimci sayısını artırmaya çalışıyoruz. Çünkü WorqCompany bir yandan da sosyal etki yatırımı. Özellikle kadın girişimci sayısını arttırmak için ilgili farklı kurumlarla yeni projeler geliştiriyoruz. Ancak halen, kadın girişimci sayısı hem bizde, hem de Türkiye genelinde yüzde 15 civarında. Öncelikli hedefimiz bu oranın hızla yüzde 30 ve üzerine çıkarılması.
2022'DE HEDEFLER DAHA DA BÜYÜDÜ
Son ve çeyrek gelecek yıl içerisinde, yeni dijital finansal hizmetlerimiz eklenerek gelişmeye devam edecek. Türkiye'nin her noktasına hizmet verebilir hale geleceğiz. Ayrıca, en az bir ülkede daha faaliyetlerimize başlamış olacağız. Burada özellikle belirtmem gereken nokta, bu projelerin şu an beklenti değil, bütçeli ve programlı bir şekilde hayata geçirilecek olmasıdır" ifadelerini kullandı.