Sabri Ülker Bilim Ödülü'nün kazananı Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar oldu
Sabri Ülker Bilim Ödülü Töreni dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşen Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu'nda gerçekleştirildi. Sabri Ülker Vakfı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen, başkanlığını Prof. Gökhan Hotamışlıgil'in yürüttüğü ve Harvard Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen sempozyumda, bu yılın bilim ödülü, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar'a verildi.
Toplum sağlığının geleceğine katkı sağlama, toplumun her kesimine beslenme, gıda, sağlıklı yaşam konularında güvenilir kaynaklardan elde edilmiş doğru ve güncel bilgiyi ulaştırmak hedefiyle sürdürülebilir projelerine devam eden Sabri Ülker Vakfı, bilim dünyasının prestijli ödülleri arasında yer alan Bilim Ödülü töreninin 7'incisini düzenledi.
"BAĞIMSIZ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Harvard Üniversitesi bünyesinde genetik ve kompleks hastalıklar üzerine araştırmalar yapan Sabri Ülker Metabolik Araştırmalar Merkezi ile iki yılda bir gerçekleştirdiği ve bilim dünyasının en dikkat çekici etkinliklerden biri olarak kabul gören Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu'nda gerçekleştirilen törende, Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar'ın ismi Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş tarafından açıklandı.
Akademi, iş dünyası ve medyadan özel davetlilerin katılımıyla gerçekleşen dijital sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker sözlerine, "Sabri Ülker Bilim Ödülü'yle Türk bilim dünyasını ve genç Türk bilim öğrencilerini uluslararası alanda desteklemeye devam ettiğimiz için gurur duyuyoruz" diyerek başladı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, "Ülkemizde yapılacak mevzuat değişiklikleriyle bağımsız bilimsel araştırmaların gelişmesine imkan sağlamak ve ekosistemi desteklemek mümkün. Bu değişikliklerle, üniversitelerin yanı sıra bağımsız araştırmaların önü açılabilir böylelikle ülkemiz adına bilimsel verimlilik daha da arttırılabilir" dedi.
"ÇALIŞMALARIMIN GELECEĞE IŞIK TUTACAK ARAŞTIRMALARA İLHAM KAYNAĞI OLMASIN DİLİYORUM"
Bu yılın Sabri Ülker Bilim Ödülü kazanan ismi Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş tarafından açıklandı. Bilim Ödülü töreninde söz alan 2021 yılı kazananı Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, "Sabri Ülker Bilim Ödülü'ne layık görüldüğüm için çok mutluyum. Çok değerli Sabri Ülker Bilim Ödülü Jürisi başta olmak üzere herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ödüle layık görülen çalışmalarımın geleceğin bilim insanlarına ışık tutacak araştırmalara ilham kaynağı olmasını diliyorum" dedi.
Bilimsel kariyerine Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında devam eden Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, yaptığı çalışmalarla hücre bölünmesi ve iletişiminde kritik rol oynayan sentrozom ve silyum olarak bilinen hücre yapılarının nasıl oluştuğuna ve görev yaptığına cevap arıyor. Karalar ve ekibi, ulaşacakları tüm cevapların bu yapılarda oluşan bozuklukların tanı ve tedavileri için yeni metotlar geliştirilmesine imkan sağlayacağına inanıyorlar. Karalar ve ekibi aynı zamanda, Sabri Ülker Bilim Ödülü'ne layık görülen çalışmalarında böbrek bozuklukları, körlük, obezite ve diyabet gibi gelişimsel ve metabolik bozuklukların nedenlerini belirleyerek bu hastalıkların tanı ve tedavilerine yön vermeyi hedefliyorlar.
Doç. Dr. Elif Nur Firat Karalar lisans derecesini Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde tamamladıktan sonra doktora çalışmalarını University of California, Berkeley'de ve doktora sonrası çalışmalarını da Stanford Üniversitesinde tamamlıyor. Daha sonra 2014 yılında Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde araştırma laboratuvarını kurarak hücre ve organizma seviyesinde önemli görevleri olan sentrozom ve silyanin nasıl oluştuğunun ve görev yaptığının belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütüyor.
Hücre biyolojisinin bu temel mekanizmaları nadir genetik hastalıklardan kansere uzanan geniş bir yelpazede bozukluklar gösteriyor ve bu alandaki çalışmalar yeni tanı ve tedavi yöntemlerine ışık tutuyor. Karalar aynı zamanda, ERC, EMBO Installation Grant ve Young Investigator Program, Royal Society Newton Advanced Fellowship ve TÜBİTAK'ın desteklediği çalışmalarını "Hücre İskeleti Araştırma" laboratuvarında sürdürüyor.