'Daire satışı ve kiralamada, dayanıklılık raporu şarti getirilsin' çağrısı
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Ercan Uyan, "Araç alırken ekspertiz raporu ve tramer kaydına ulaşabiliyoruz, daire alışverişinde de dayanıklılık raporu şartı getirilmeli." dedi.
Kiralama ve satın almalarda binaların yapı güvenilirliği durumunu gösteren resmi kurumlarca onaylı bir raporun olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Uyan, vatandaşın kiralayacağı veya satın alacağı yapının depreme karşı dayanıklı olmasını istediğinin altını çizdi.
Uyan, "Emlak ilan sitelerinde veya resmi bir portalda bina kimlik numarasıyla ulaşılabilecek şekilde böyle bir bilginin olması sağlanırsa, riskli yapıların satılması, kiralanması veya ipotek işlemine konu edilmesi zorlaşacağı için bunun kentsel dönüşüm ihtiyacı olan binalardaki mülk sahiplerini bu dönüşüme teşvik edeceğini düşünüyorum." diye konuştu.
İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar planlarına altlık olarak kullanılmasının zorunlu olduğunu kaydeden Uyan, bu etüt raporu olmadan imar planının yapılamayacağını belirtti.
Uyan, şunları kaydetti:
"İmar Planına Esas Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporunda yerleşime uygun olmadığı belirtilirse o bölgede imar planı yapılamaz. Jeoteknik rapora yerleşime uygun fakat zemin iyileştirmesi gerektiği ortaya konursa, fore kazık, plastik kazık, enjeksiyon sistemleri gibi iyileştirme yöntemleriyle binanın oturacağı zeminin hazır hale getirilmesi sağlanır ve bu raporda belirlenen zemin taşıma kapasitesine göre statik projeler yapılır.
İster 1999 depreminden önce ister sonra yapılmış olsun, mevcut yönetmeliklere uygun olarak projelendirilen, kalite kontrolden geçirilen doğru yapı malzemeleriyle sahada projesine uygun kontrollü olarak yapılan bir yapının sağlam olmadığını veya olacak bir depremde yıkılacağını iddia etmek çok doğru olmaz."
"TÜRKİYE'NİN İLK DEPREM İZOLATÖRLÜ KONUT PROJESİNİ YAPTIK"
Türkiye'nin ilk deprem izolatörlü konut projesini yaptıklarını belirten Uyan, "Bir ay sonra projemizi teslim ediyoruz. Şirket olarak bu konuda konusunda uzman İTÜ hocaları ve Japon uzmanlarla önemli geliştirmeler yaptık ve bu birikimlerimizi sektörün tüm aktörleriyle paylaşmaya hazırız." şeklinde konuştu.
Uyan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sağlam yapı belli süreç halkalarından oluşan bir zincirdir. Örneğin Başakşehir zemin olarak İstanbul'un en sağlam bölgelerinden birisidir. Ancak zemin sağlamlığı tek başına yeterli değildir. Bu zincirin ilk halkasıdır, sonrasında doğru proje, doğru malzeme ve doğru kontrol sistemiyle bu zincir tamamlanır. TOKİ, Emlak Konut ve KİPTAŞ gibi konut üreten kamu kurumlarında hem konvansiyonel hem de tünel kalıp sistemiyle yapılar inşa edilmektedir. Her iki sistem de doğru uygulandığında deprem anında bir yıkımın meydana gelmediği görülmektedir.
Deprem bölgesinde hiçbirinin yapısal bir hasar almadı. TOKİ tarafından yapılan toplu konutlar tünel kalıp sistemiyle yapılıyor. Tünel kalıp sistemi ve radye temel sisteminin yapının rijitliğini sağlayan önemli avantajları var. Ayrıca hızlı konut üretimi için de bu sistem tercih edilmektedir. Bu tür kamu kurumlarında ve kurumsal yapılarını tamamlamış müteahhitlik şirketlerinin kendi iç yapılarında disiplinli proje ve uygulama kontrol teşkilatları olduğu için bu zincir tam anlamıyla oluşmuş oluyor."