24 saat çadır ve konteyner mesaisi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından harekete geçen sanayicilerin, çadır ve konteyner konusundaki talepleri karşılamak için kapasitelerini artırdığını ve 24 saat mesai sistemine geçtiğini duyurdu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AFAD koordinasyonunda sanayicilerle deprem bölgeleri arasında kurulan yardım köprüsünün çalışmaları sürerken, afetzedeler için çadır ve konteyner üretmek için sanayiciler seferber oldu. Üreticiler, talepleri karşılamak için kapasitelerini artırdı, 24 saat mesai sistemine geçti. Çalışmaların devam ettiği yerlerden biri de Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesi (OSB) oldu. Bölgeye çadır ve konteyner göndermek için kapasitesini artıran firmalardan Paysa Prefabrik de hem çadır hem konteyner üretimini 2 kat artırdı.
HATAY'A 1000 KONTEYNER
Bölgedeki en önemli ihtiyaçların başında gelen barınmayı çözmek için de çalışmalar sürdürülüyor. Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası ile Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay OSB yanında 1000 konteynerlik konteyner kent kurma kararı aldı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç öncülüğünde, 40 meslek komitesi başkanının koordinasyonu ile deprem bölgesinde konteyner yaşam merkezi kurulması çalışmalarına devam ediliyor.
VEKON GÜNDE 60 YAŞAM KONTEYNERİ ÜRETİYOR
Vefa Group'un ön üretimli yapı sektöründe faaliyet gösteren firması Vekon da, deprem bölgesine desteğini ilk andan bu yana aralıksız sürdürdüğünü bildirdi. .
Şirketten yapılan açıklamaya göre, deprem felaketi karşısında ilk aşamada hızlı bir şekilde elindeki stok, şantiyesindeki ve showroomlarındaki yaşam konteynerlerini ilgili bölgelere gönderen Vekon, akabinde de deprem bölgesinden öncelikli olarak talep edilen WC-duş ünitelerinin üretimine ve sevkiyatlarına başladı. Şirket, ikinci aşamada ise hem İstanbul hem Bilecik fabrikalarının dört aylık üretim kapasitesinin dolu olmasına karşın projeleri erteleme kararı alarak konteyner üretim tesislerinin üretim kapasitesinin tamamını depremzede vatandaşların ihtiyaçlarını gidermeye tahsis etti.
Vefa Group İcra Kurulu Başkanı Turan Koçyiğit, yalın üretim ve kaizen metoduyla en verimli ve hızlı şekilde üretimlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, yaşam konteynerleri için üretim ekiplerinin 24 saat 3 vardiya şeklinde çalıştığını kaydetti. Koçyiğit, "Günde 60 adet yaşam konteynerini üretip ilgili bölgelerin ihtiyacına cevap verme gayreti içerisindeyiz. Konteyner üretimi için kritik öneme sahip hammaddeler olan; sandviç panel, galvanizli sac ve fibercement tedariğini sağlayabildiğimiz sürece üretimlerimiz kesintisiz devam edecektir" dedi.
PREFABRİK EVLER İÇİN DE PLANLAMALAR YAPILDI
Öte yandan Bilecik fabrikalarında bölgede montajı yapılabilen prefabrik evler üretip deprem bölgelerine göndermek için de planlamalarını yaptıklarına işaret eden Turan Koçyiğit, sözlerine şöyle devam etti:
"Depremzede vatandaşlarımızın acil barınma ihtiyacını gidermek için ilgili bölgelere gönderilen geçici yaşam konteynerlerinin sevkiyatının devamında ilerleyen süreçte kalıcı prefabrik ve hafif çelik konutların inşası için de ayrıca planlamalarımızı yapmaktayız. İhtiyaç duyulan her türlü destek ve koordinasyon için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla sürekli irtibat halindeyiz. Milletimizin yanındayız. Bu zorlu günleri hep beraber dayanışma içerisinde atlatacağımıza inancımız tamdır. Ülkemiz adına kayıpların daha da artmamasını temenni ediyor, yakınlarını kaybeden herkesin derin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Hepimizin başı sağ olsun."