Siirt, Cengiz Holding yatırımlarıyla ekonomiye destek sunuyor
Siirt'te yapılan dev yatırımlar, nüfusun il sınırları içerisinde kalmasını destekliyor. Yatırımlar, çalışanlara verilen eğitimlerle de birleştirilerek sadece bölge ekonomisinin değil, Türkiye ekonomisinin gelişimi için de itici bir güç oluşturuyor.
Türkiye'de GSYH büyüme hızı yüzdesel olarak en yüksek iller arasında yar alan Siirt, Cengiz Holding'in öncülük ettiği yatırımların bir uzantısı olarak gerçekleştirilen eğitim çalışmalarıyla ekonomik gelişmişliğini yükseltiyor. 2019 yılında yüzde 12.8 ile Türkiye'nin GSYH büyümesine en büyük katkılardan birini sağlayan kent, aktif ve dinamik nüfusun iş gücüne katılımını destekleyen çalışmalarla bu konumunu koruyor. Bölgede başlatılan nitelikli iş gücü hareketi, Türkiye'nin 7 bölgesine etki ediyor.
Yatırım teşvik sisteminde Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl ile birlikte 6'ıncı bölgede yer alan Siirt, bölgesel istihdamın genişletilmesine verdiği destekle Güney Doğu Anadolu Bölgesi istihdamında domino etkisi yarattı. Cengiz Holding tarafından Şirvan ilçesi Madenköy köyünde 200 milyon dolara devir alınan ve ek olarak 200 milyon dolar yatırım yapılarak toplamda 400 milyon dolar sermaye ile kurulan Siirt Madenköy Bakır İşletmesi Konsantratör Tesisi, bölgenin en büyük tesisi olarak doğrudan 1150 kişiye iş imkanı yarattı. Tesis tek başına ildeki toplam 18 bin civarındaki sigortalı çalışan sayısına en büyük katkılardan birini sundu. Tesiste çalışanların yüzde 80'ini Siirt ve Batman yöresindekiler oluşturuyor.
TÜRKİYE'NİN YILLIK BAKIR İHTİYACI OLAN 450 BİN TONUN 20 BİN TONUNU KARŞILIYOR
Madenköy Bakır İşletmesi Konsantratör Tesisi, Türkiye'nin yıllık bakır ihtiyacı olan 450 bin tonun 20 bin tonunu tek başına karşılıyor. İş güvenliğine uygun ve çevreye duyarlı olarak sürdürülen çalışmalar arasında, eğitimler en büyük paylardan birini aldı. Çok sayıda Siirtli verilen eğitimlerle çeşitli branşlarda ehliyet sahibi olarak madencilik sektörünün dinamiklerine hakim hale getirildi.
Eğitimler kapsamında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şirvan Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şirvan Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir yapı kurarak, çalışanların teknik bilgi ve yasal donanım ihtiyaçları en üst düzeyde ve kanunlara uygun şekilde sağlandı. Sadece tesis çalışanlarını değil, tüm bölgeyi kapsayan eğitimlerde 2000'in üzerinde kişi, resmi G sınıfı iş makinası operatörlük belgesi, mesleki yeterlilik belgesi, kaynakçı, yüksek akım sertifikalı elektrikçi belgesi sahibi oldu.
35 KİŞİLİK MADEN KURTARMA EKİBİ
Tesis, yetkin kişiler tarafından eğitimleri verilen ve Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından sertifikalandırılan 35 kişilik maden kurtarma ekibi ile yürüttüğü sürekli eğitim programları çalışanların yeteneklerini artırıyor. En gelişmiş teknik ekipmanlarla iş gücünü yükseltiyor. Tesisin 35 kişilik ekibi, madencilik sektöründe örnek teşkil ederek sadece tesis için değil, toplumsal açıdan bir güvence kaynağı olarak görülüyor.
Rehabilitasyon çalışmaları kapsamında 635 bin metrekare alanda yürütülen bitkisel toprak serme çalışmaları ve 310 bin adet fidan dikimi organizasyonunun yapıldığı tesis, bu yönüyle de çevreyle dost bir yaklaşım sunuyor.