Galata Wind yüzde 188 büyüdü
Yeşil elektrik enerji üreticisi Galata Wind 2022 yılının ilk 6 ayına ait finansal sonuçlarını paylaştı.
Yapılan açıklamaya göre, yılın ilk yarısında oldukça başarılı bir finansal performans sergileyen Galata Wind, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 188 büyüyerek 518 milyon TL gelir elde etti.
2021 Nisan ayında hisselerinin yüzde 30'unu halka arz eden şirket, bir önceki yıla göre rüzgârın daha güçlü esmesinin etkilerini finansal yansımalarda da hissettirdi. Şirket, FAVÖK marjını yüzde 87 seviyesinde korurken, net borç/FAVÖK oranını ise 0,32 olarak gerçekleştirmeyi başardı. Galata Wind böylece, yüzde 188 artışla 518 milyon TL seviyesinde gelir ve yüzde 2268 artış ile 418 milyon TL vergi öncesi kâr elde etti. Şirketin bilançosu ise yıl sonuna göre yüzde 28 artış sağladı.
YEŞİL ENERJİ PAYININ YÜKSELMESİNE KATKI SAĞLADI
Portföyünde üç adet Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve iki adet Güneş Enerji Santrali (GES) bulunduran Galata Wind; 2022'nin ilk altı ayında rüzgâr santrallerinden 344.798 MWh, güneş santrallerinden ise 24.224 MWh elektrik üretimi gerçekleştirdi. Açıklanan sonuçlara göre, elektrik üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 artış meydana gelirken; Taşpınar RES'in bu yıl tam kapasite çalışması ve 2022 yılının rüzgârlı geçiyor olması sonuçlarda en önemli sebep olarak dikkat çekti.
Türkiye'de ise yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde geçen yıla göre yüzde 16 artış görülürken, bu artışın yüzde 49 kısmı rüzgârdan, yüzde 22 kısmı ise güneşten meydana geldi. Galata Wind, büyüme vizyonuyla hedeflediği üzere Türkiye'deki yenilenebilir enerji santrallerinin artması ve toplam üretim içindeki yeşil enerji payının yükselmesine önemli katkı sağlıyor.
"YENİLENEBİLİR ENERJİNİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA GÖRÜLDÜ"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Galata Wind CEO'su Burak Kuyan, Türkiye elektrik piyasasının şu anki durumunda yenilenebilir enerjinin öneminin bir kez daha güçlü şekilde ortaya çıktığını söyledi.
Kuyan, "Galata Wind, halka arzı esnasında taahhüt etmiş olduğu üzere sadece yenilenebilir enerjiye yatırım yapmakta. Artan emtia fiyatları, enerji arzı güvenliği, iklim değişikliği, ekonomik krizler ve savaşlar ile gündemi çok meşgul olan dünyamızın uzun vadede yeşil, temiz ve yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacı ortada. Şirketimiz, ülkemizde ve dünyada bu ihtiyacı karşılayan önemli paydaşlardan biri olmak vizyonunu güçlü bir şekilde devam ettirmekte" diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA İLERLİYOR
Galata Wind'in yıllık ortalama 400 bin ton karbon emisyonu azaltımı gerçekleştireceği vurgulanan şirket açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Yıllık ortalama 800 GWh'lık elektrik üretme kapasitesine sahip olan Galata Wind santrallerinde yıllık ortalama 400 bin ton karbon emisyon azaltımı gerçekleştirilecektir. İhraç edilen Gold Standard ve VCS sertifikalı karbon kredilerinin satışından 2022 yılının ilk yarısında elde edilen gelir, şirketin gelirlerinin yüzde 4' üne ulaşmıştır.
Şirketin önemsediği sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında ilk çeyrekte uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's ESG Solutions'dan ESG (Çevresel-Sosyal-Yönetişim) endeksinde elde ettiği 60 puanla A1 İleri düzey derecesine ulaşan Galata Wind, karbon ayak izini azaltmaya, çalışanlara yönelik sağlık ve güvenlik politikalarına, tedarik zincirlerinin yönetiminden inovasyona, sosyal sorumluluğu destekleyen güvene dayalı bir kurumsal kültür yaratmaya ve 2030 sürdürülebilirlik hedeflerine hızla ilerliyor.
İkinci çeyrekte ise, Sustainalytics tarafından hazırlanan ESG risk raporunda Galata Wind'in Çevresel, Sosyal ve Yönetişim ("ÇSY") Risk Derecelendirme Notu 19,9 ile "Düşük Risk" kategorisinde yer aldı. Rapordaki analizler neticesinde Galata Wind'nin ÇSY ile ilgili en iyi uygulamalarla uyumlu ve ÇSY konuları için yönetim kurulu düzeyinde bir gözetime sahip olduğunun altı çizildi. ÇSY Risk Derecelendirmesi Notu'na göre, Galata Wind, Elektrik Hizmetleri (Utilities) sektörü içinde 675 şirket arasında 80. sırada yer aldı."