Selim Akın: İnce hesap...

09.06.2024
2025 yılına kadar başta yenilenebilir enerji olmak üzere grup şirketleri bünyesinde 910 milyon dolarlık yatırıma hazırlanan Akfen Holding, 2024’te ciro bazında yüzde 75 artış hedefine koşuyor. Akfen İnşaat tarafında ise halka arz için kollar çoktan sıvanmış. CEO koltuğunu kurucu Hamdi Akın’dan devralan Selim Akın’ın aklında ise sayısız yatırım planının yanı sıra yıl sonunda madencilik alanında da halka arz düşüncesi var.

İpek Alpkökin Olgunsoy / INBUSINESS

Akfen Holding, geçmişine baktığımızda adımlarını sağlam atan, aceleci kararlar değil doğru hamlelere odaklanan bir yapı. Kurucu Hamdi Akın halen aktif olarak çalışsa da görevlerinin büyük kısmını ikinci kuşağa devrederek Türkiye'de çok az karşılaştığımız bir sistemi uyguluyor. Akfen Holding'in Yönetim Kurulu Başkanvekili ve CEO koltuğunda ise Y kuşağının bir temsilcisi '83 doğumlu oğlu Selim Akın var.

Selim Akın'ın vizyonuyla 2023 yılında konsolide bazda yüzde 50 civarında bir büyüme yakalayan Akfen Holding, cirosunu ise yaklaşık yüzde 75 artırarak 12 milyar TL'ye yükseltti. Mersin Limanı, Acacia Maden İşletmeleri, Akfen Yenilenebilir Enerji ve Akfen GYO şirketlerindeki yatırımlarını tamamlamakla kalmadı, Akın'ın tabiriyle belirsizliklerin zirve yaptığı son iki yılda 260 milyon dolarlık yatırıma imza attı. 2025 yılına kadar ise başta yenilenebilir enerji olmak üzere holding şirketleri bünyesinde 910 milyon dolarlık yatırım daha hayata geçirilecek.

Geçen sene Akfen Yenilenebilir Enerji'nin halka arzını gerçekleştiren holding, bu sene de aynı stratejiyle ilerliyor. Şirketin amiral gemilerinden olan Akfen İnşaat tarafında şu sıralar halka arz heyecanı var.

Yurt içi ve yurt dışında çeşitli taahhüt işleri bulunan Akfen İnşaat'ın gelirlerinin önemli bölümü Kamu-Özel İş birliği (KÖİ) modelinde işlettiği şehir hastaneleri, gayrimenkul ve yurt işletmeciliği alanlarından geliyor. Portföyünde ise 845 yataklı Isparta Şehir Hastanesi, 1150 yataklı Eskişehir Şehir Hastanesi, 605 yataklı Tekirdağ Şehir Hastanesi, 2264 yataklı Hacettepe Yurt ve Konukevi ile Ankara'da 146 konut ve 39 ticari alandan oluşan İncek Loft ve Romanya'daki villa gibi projeler var.

Halka arz sonrasında inorganik büyüme kapsamında; Türkiye ve global pazarda KÖİ modeli ile şehir hastane ve okul proje ihalelerini yakından takip edilmesi hedefleniyor. Satın alma ya da ortaklık yolu ile yine Türkiye ve globalde; bağımlılık merkezleri, yaşlı bakım evleri gibi sosyal altyapı projeleri- ne yatırım planlar arasında. Selim Akın'ın kattığı vizyon ile çehresini daha da gençleştiren holdingin tek halka arz hedefi bu da değil. Yılsonuna doğru madencilik alanında da bir duyuru almamız muhtemel. Biz de INBUSINESS olarak halka arz süreci ve grup şirketleri bünyesindeki gelecek yatırım planlarını Selim Akın ile konuştuk. Şunu da söylemekte fayda var ki holding açısından baktığımızda enerji tarafında da hareketli bir dönem bizleri bekliyor…

-2023 nasıl bir yıldı? 2024'e nasıl başla- dınız, nasıl devam ediyor?

2023 biraz belirsizliklerle dolu bir sene idi. Biz hedeflerimizi yerine getirdik. Yatırımcılarımıza verdiğimiz sözü tuttuk. 2023 yılında varlıklarımızda konsolide bazda yüzde 50 civarında bir büyüme yakaladık. Akfen Holding'in konsolide cirosu ise 2022 yılına göre yaklaşık yüzde 75 artarak 12 milyar TL civarında gerçekleşti. Bu sene ise ekonomideki iyileşmeye paralel olarak sürekli olarak devam ettiğimiz yatırımlarımıza 2024'te de yenilerini ekleyeceğiz. Bu yıl da aynı seviyede büyüme bekliyoruz. Daha önceden belirlediğimiz ancak ekonomik duruma göre revize ettiğimiz yatırım planlarımızda bir aksama olmayacak. 2023 yılı içerisinde Mersin Limanı, Acacia Maden İşletmeleri, Akfen Yenilenebilir Enerji ve Akfen Gayri- menkul Yatırım Ortaklığı şirketlerimizin öncülüğünde önemli yatırımlarımızı tamamladık. Belirsizliklerin zirve yaptığı son iki yılda 260 milyon dolarlık yatırım yaptık. 2024 ve 2025 yıllarında da yine yatırımlarımıza ara vermeyeceğiz ve çeşitli alanlarda 910 milyon dolarlık ya- tırımı hayata geçireceğiz.

-Yatırım konusunu biraz açar mısınız? Bu yıl grup olarak han- gi şirkette ne tür yatırımlar planlıyorsunuz?

Grup şirketlerimizden olan Akfen Yenilenebilir Enerji, sürdürülebilir ve temiz enerjinin öneminin tüm dünyada arttığı bir dönemde, yeşil enerji yatırımlarını hızlandırıyor. Faaliyette olan rüzgar enerjisi santrali (RES) projelerinin alanlarına hibrit enerji santrallerinin yapımına başladık. Rüzgarda da kapasite artışı yapıyoruz. Portföyümüz, 2023 yılı itibarıyla 228,7 MW hidroelektrik, 348,9 MW rüzgar ve 121,4 MW güneş enerjisinden çeşitlendirilerek, iklim/mevsim değişikliklerine karşı daha korunaklı hale geldi. Yakın gelecekte hibrit ve ek kapasite yatırımları ile 700 MW olan sadece temiz ve yenilenebilir enerjiden üretim yapan kurulu gücümüzü 1200 MW'a ulaştıracağız. Bu yıl başlayan ve Haziran 2025'te tamamlanması planlanan ilk aşama, hibrit GES ve RES ek kapasite artış yatırımlarından oluşuyor. İkinci aşamamız ise Türkiye genelinde güneş enerjisi santrali ve elektrik depolama tesisleri üzerine. Bu çalışmaları 2027 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz.

-Akfen Gayrimenkul'ün nasıl bir yatırım planı var?

Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı şirketimiz ile pandemi döneminin ardından otellerimizden kira geliri elde etme iş planımızı yeni sektör ve yatırımlarla çeşitlendirmek için yeniden yapılanma sürecine girmiştik. 2023 yılı başından bu yana bu adımlarımızın karşılığını rekor artışlarla almayı başardık. GYO'da sabit getirili projelere odaklanıp, yıllık 50 milyon dolarlık kira geliri getirecek bir modeli hayata geçirmek istiyoruz. Bu kapsamda Akfen GYO olarak şu anda yapımına devam ettiğimiz Söğütlüçeşme Tren İstasyonu Viyadük Yapımı ve Çevre Düzenleme İşi projemizdeki alanı Türkiye'de ilk olacak bir konseptle yeme - içme merkezi haline dönüştüreceğiz. Yine Akfen GYO çatısı altında Bodrum Yalıkavak Villa Projesi ve Kıyıkışlacık Turizm Projesi gibi yatırımlarımız devam ederken, İstanbul'da Tuzla ile Haliç Tersane ve Ankara'da da Esenboğa'daki yeni otel yatırımlarımız da tamamlanacak.

-Madencilik alanındaki çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Kastamonu Hanönü'ndeki Acacia Bakır Madeni'nde 68,5 milyon dolarlık çalışmalarımız, gelecek iki yılda 17 milyon dolarlık yeni bir yatırıma ev sahipliği yapacak. Tüm bunlarla birlikte ruhumuza uygun yeni fırsatlar aramaya devam edeceğiz. Şirketimizin sene sonuna doğru halka arzını planlıyoruz. Türkiye'deki en büyük açık bakır madenine sahibiz. Ek yatırımlarla büyüme hedefimiz var. Madencilik sektöründe de yeni hedefler koyuyoruz kendimize.

-Mersin limanı için de yeni projeleriniz var mı?

Geçen iki yılda ortaklarımızla beraber 111 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiğimiz Mersin Uluslararası Limanı'nda gelecek iki yılda Türkiye'nin en büyük yatırımlarından birisi olarak öne çıkacak 451 milyon dolarlık daha yatırım gerçekleştireceğiz.

-En önemli konulardan biri de önümüzdeki halka arz süreci olacak. Akfen İnşaat'ın halka arz sürecinden bahseder misiniz?

Geçen 37 yılda değeri 3 milyar dolara yaklaşan taahhütler üstlendik. Uzun vadeli ve öngörülebilir nakit akışı sağlayan KÖİ projelerine odaklandık. Bugün hala yurt içi ve yurt dışında çeşitli taahhüt işleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. KÖİ modelinde işlettiğimiz şehir hastanelerinin yanı sıra gayrimenkul ve yurt işletmeciliği alanlarında da faaliyet gösteriyoruz. 2023 yılında 2,3 milyar TL ciro yaptık. Varlıklar toplamımız ise 1 milyar 154 milyon dolar seviyesinde. Tüm bu başarılar sonunda şirketimizi halka arz etmek için çalışmalara başladık.

-Karar nasıl alındı, şu anda süreç nasıl ilerliyor?

Geçen yıl Akfen Yenilenebilir Enerji'nin halka arzını gerçekleştirdik. 442 bin 795 yatırımcı 76 milyar TL'lik talep oluşturdu. Toplam talep halka arzda tahsis edilen 3,3 milyar TL'nin 23 katına ulaştı. Buradan hareketle diğer iştirak ya da bağlı ortaklıklarımızda da kurumsal aksiyonlar almayı planladık.

Akfen İnşaat'ın iş modeli, geleneksel inşaat şirketlerinden oldukça farklı bir yapıya sahip. Şirketimiz, KYK ile yaptığı kira anlaşmaları, KÖİ ve şehir hastaneleri gibi sabit gelirli yatırımlar üzerine odaklandı. Enflasyon ve döviz kuru garantili kira ödemeleri sayesinde, gelir akışı büyük ölçüde garanti altına alınmış durumda. Ayrıca, yatırım değeri artmış tamamlanmış yapılarla zengin bir portföy sunuyoruz. Hem yurt içinde hem de yurt dışında taahhüt işleri yürüterek, gelirimizin büyük bir kısmını uzun vadeli ve güvence altına alınmış kaynaklardan sağlıyoruz. Bu özellikleriyle, Akfen İnşaat'ın, yatırımcılar için cazip bir seçenek olarak öne çıkacağını düşünüyoruz.

-Halka arz sonrasında gelecek sermayeyi nasıl değerlendireceksiniz?

İnorganik ve organik büyüme stratejileri ile büyüme potansiyelimizi artırmayı hedefliyoruz. Örneğin, inorganik büyüme kapsamında; Türkiye ve global pazarda kamu-özel iş birliği modeli ile şehir hastaneleri, okul projeleri ihalelerini yakından takip etmeye devam edeceğiz. Satın alma ya da ortaklık yolu ile yine Türkiye ve globalde bağımlılık merkezleri, yaşlı bakım evleri gibi çeşitli sosyal altyapı projelerinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışında yurt ve multi fonksiyonel gayrimenkul projelerine yatırım yapmayı hedefliyoruz. Organik büyüme stratejimiz ise grup içi diğer şirket ve iştiraklerin bünyesinde kapasite artışı/ hibrit yenilenebilir projeler, otel, lojistik vs. gibi gayrimenkul projelerinde taahhüt işlerini üstlenmeye devam edecek.

-Şirketin taahhüt projeleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Bir yandan portföyünü çeşitlendiriyoruz, diğer yandan da toplam değeri 400 milyon doların üzerinde olan taahhüt projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Dost İnşaat ile ortaklığımızla, 600 yataklı İskenderun Devlet Hastanesi, 600 yataklı Amasya Devlet Hastanesi ve Hatay'daki Altınözü, Erzin ve Payas'ta her biri 50 yataklı olan üç acil durum hastanesi inşaatını sürdürüyor.

-Sizin yurt dışında da projeleriniz var. Örneğin Hırvatistan'da çalışmalarınız olduğunu biliyoruz.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hayata geçirilen tarihî Sister Of Mercy Hastanesi'nin 110 bin metrekare alan üzerinde 22 binası var. Yapımını Akfen İnşaat ve Dost İnşaat'ın üstlendiği, 2022 yılının Kasım ayında sözleşmesi imzalanan ve projelendirme çalışmaları başlayan bu projemiz, yaşanan depremde zarar gören tarihî Sister Of Mercy Hastanesi'nin renovasyonunu içeriyor. Projenin güçlendirme tasarım safhası Avrupa Birliği Dayanışma Fonu, yapım aşaması ise Hırvatistan Hükümeti'ne bağlı Sağlık Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Projemiz 2025 yılında tamamlanacak.

-Biraz da İDO'dan bahsedelim. Bu şirketinizdeki çalışmalarınız nasıl gidiyor? Bizlerle paylaşacağınız yeni gelişmeler var mı?

İDO yüzüyor... Bu sene Yunan adalarına seferler başlattık. Bu kapsamda kapıda vize uygulamasıyla İzmir Seferihisar ve Aydın Kuşadası'ndan Samos adasına seferler düzenleniyoruz. Samos'a yapılacak seferlerde araçlı sefer yok. Yalnızca yaya yolculara hizmet veriyoruz. Seferihisar'dan Samos'a giden İDO'nun yolcu gemileri Seferihisar Sığacık Teos Marina'dan hareket ediyor. Kuşadası'ndan Samos'a gidecek İDO'nun yolcu gemileri ise Kuşadası Egeport'tan hareket ediyor. Bununla birlikte Ege Denizi'nde farklı yeni üç hat ile ilgili çalışmalarımız var.

-Akfen Turizm çatısı altında neler yapıyorsunuz? Farklı ülkeler gündeminizde mi?

Tatil köyümüz Bodrum Loft, Mayıs ayı başıyla birlikte 4'üncü yılına açılacak. Demirbükü Koyu'nda yer alan tatil köyümüzdeki 36 villanın kiralamaları ise geçen yaz tamamlandı. Şimdiye kadar The Times, Tatler, Vanity Fair, Time, The Telegraph gibi prestijli yayınlarda yer alan, son olarak "Dünya'nın En İyi 101 Oteli listesine giren otelimizde Loft Elia Restoran ve Paper Moon gibi marka restoranların yanına Ankara'da bizim işlettiğimiz Ters Köşe Balık Restoranı'nı da taşıyacağız.

"TİKAV 20 bin insana dokundu"

Kurucusu olduğumuz ve sosyal sorumluluk projeleriyle toplumun farklı kesimlerine destek olmayı amaçlayan Türkiye İnsan Kaynakları Eğitim ve Sağlık Vakfı (TİKAV) 25 yaşında. TİKAV ile yeni bir projeye daha imza attık. Akfen Yenilenebilir Enerji şirketimizin finansman desteğiyle "Dijitaldeki Ayak İzimiz" projesini hayata geçirdik. 2024 yılı boyunca Türkiye genelindeki 18 ilde ve 27 farklı lokasyonda yer alan Güneş, Rüzgar ve Hidroelektrik Santralleri çevresinde yaşayan kırsal bölgedeki kadınları dijital dünya konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Şimdiye kadar TİKAV bünyesinde yaptığımız projelerle dolaylı olarak 20 bini aşkın insana ulaştık.

Zor soru!

"Kendinizi nasıl tanımlarsınız?" benim için en zor soru. Olabildiğince herkesi dinlemeye çalışırım. İnsanların iletişim kurabileceği bir yönetici olmaya özen gösteriyorum. Bunu sağladığımı düşünüyorum. Kimsenin bana açık fikrini söyleme konusunda tereddüt edeceğini düşünmüyorum. Kapım her zaman açık. Çünkü ben de onların fikirlerinden faydalanıyorum.

Dijitalleşmeye odaklanıyoruz

Yapay zeka ile ilgili çalışma alanımız yok ama dijitalleşmeye odaklanıyoruz. Sürdürülebilirlik kavramı da dijitalleşme ile bağlantılı. Konuya özen gösteriyoruz. Şirket bünyesinde gönüllü çalışanlardan oluşan sürdürülebilirlik komitesi kurduk.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.