DERYA EKEMEN FİDAN: FİNTEK UYGULAMALARINA İHTİYAÇ ARTIYOR
Derya Ekemen Fidan / Octet Türkiye Genel Müdürü
Bankacılık ve finans sektöründe dijitalleşmenin temellerinin atılmaya başlandığı 1990'lardan bu yana gelişen teknoloji ve buna paralel bankacılık ve finans sistemini güçlendiren regülasyonlar, Octet Türkiye'nin kuruluşuna da temel oldu.
2010'lu yılların başlarına dayanan fintek düzenlemeleri ve özellikle son üç yılda fintek şirketlerini güçlendirmek, bankaların dijitalleşmesini teşvik etmek ve açık bankacılığın önünü açmak için yayınlanan düzenlemeler ciddi bir açılım yarattı.
2019 yılında Covid-19 salgınıyla beraber tüm sektörlerin dijitalleşme takvimleri de hızlandı. Ödeme sistemlerinde pek çok ürünün satış hacminde yüzde 300'ü geçen büyümeler oldu. E-ticaret ve uzaktan tahsilat, Covid-19 salgınıyla beraber yeni bir seviyeye ulaştı. Bu doğrultuda, ödeme kuruluşlarının ürün ve hizmetlerine firmalardan gelen talepler arttı. Arz talep dengeleri tamamen değişti. Bu da ticaretin güvenli ve hızlı tahsilatı için fintek uygulamalarına olan ihtiyacı ve önemi ortaya koydu.
TEDARİKÇİ FİNANSMANI ŞART
Pandemi tedarik zincirinin bozulmasına ve tedarik akışının sekteye uğramasına sebep oldu. Tedarikçi konumundaki firmaların, finansman ihtiyacının dış kaynaklardan borçlanma yolu ile temin edilmesi yerine, tedarikçi finansmanı modeliyle finanse edilmesi, özellikle pandemiyle birlikte nakit yönetimi konusunda zorlanılan ekonomilerde hem alıcıya hem de satıcıya kolaylık sağladı. Büyük ölçekli alıcı firmalar tedarikçi finansmanıyla ciddi bir operasyonel yük ve riske giriyor. Bu noktada, Tedarikçi Finansmanı Platformu devreye giriyor.
Alıcıların el değmeden işlemlerini yapabilmelerini ve tüm sürecin dijital ortamda hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Bir firmanın devamlılığı sadece kendi üretim sürecinden ibaret değil. Tedarik zinciri yönetimi altında ele alınan Tedarikçi Finansmanı, sürekliliği sağlamak için bir gereklilik. Bu konuyu büyük alıcıların kendi hizmet kalitelerinin devamlılığı açısından da ele alması gerektiği düşüncesindeyiz.
Son yıllarda firmaların finansa erişiminde zorluklar ise önemli ölçüde arttı. Octet Türkiye olarak, bu zorlukları bir nebze de olsa rahatlatabilmek için 2017'den beri, dijital portalda sunduğumuz tahsilat ve ödeme çözümleriyle ticarette nakit akışını kolaylaştırıyoruz.
OYUNU BELİRLEYEN OLMALIYIZ
Bugünden sonrasına bakacak olursak finans sektöründe dijitalleşmenin ve teknolojinin etkisini, özellikle ticari işlemler tarafında, çok daha güçlü şekilde göreceğiz. Ekonominin mevcut durumu, devamlılığı olan işletme yapıları için bu açılımı gerekli kılıyor. Türkiye'deki fintek sayısı 500'ü aştı, bu da ciddi bir potansiyeli ortaya koyuyor.
Bu konuda hızla güncellenen çalışmalar, regülasyonlar, lisanslama açılımları olduğunu görüyoruz. Özellikle dünya ülkeleriyle rekabet edebilirliği amaçlayan Milli Fintek Stratejisi, Türkiye'nin ikinci yüzyılında fayda sağlayan ve güvenilir bir dijital dönüşümün içerisinde olacağını ortaya koyuyor. Tüm dünya sınırını bilemediği dijital bir dönüşüm içerisindeyken, bu konudaki kararlılık Türkiye'yi ikinci yüzyılında bu alanda oyun belirleyici bir konuma taşıyacaktır.