KÜRESELDE YÜZDE 10 PAYI
Türk inşaat sektörü son yıllarda üstlendiği yüksek değerli projeler ile göze çarpıyor. Sektörün katma değerini artıracak projeler geliştirerek 2030’lu yıllardan itibaren uluslararası pazar payımızı yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz.
Erdal Eren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı
Bölgesinde marka haline gelen ve dünyanın dört bir tarafında tanınan sektörümüzün katma değeri yüksek projelerde daha çok ön plana çıkmasını amaçlıyoruz. Türk müteahhitler olarak hedefimiz, 2030'larda 750 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenen uluslararası pazardan yüzde 10 pay almak.
Türk inşaat sektörü, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren ülkemizin imar sürecinde rol alarak yetişti, Türkiye ile birlikte büyüdü ve sınırlarımızı aşarak küresel pazarlara açıldı. Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü kutlamaya az bir zaman kala, Türk müteahhitler olarak, bir taraftan yurt içinde 200'ün üzerinde alt sektöre yönelik yarattığımız talep ve istihdam ile "ekonominin lokomotifi" olmanın, diğer taraftan da dünyada her türlü zorlu coğrafya, iklim koşulu ve ortamda önemli projelere imza atan bir sektörü temsil etmenin gururunu yaşıyoruz.
Dünyaya baktığımızda da başta gelişmekte olan ülkelerin dünyaya açılması için ihtiyaç duyduğu havaalanları, limanlar, otoyol ve raylı sistemler olmak üzere ekonomik olarak öneme sahip pek çok yatırım da artık müteahhitlerimizin imzasını taşıyor. Sektörümüz 1970'li yılların başından bu yana sadece Türkiye'yi değil, dünyayı inşa ediyor. Son yıllarda müteahhitlerimizin üstlendikleri proje tutarları ile birlikte katma değeri yüksek projelerinin sayısının arttığını da memnuniyetle takip ediyoruz.
SAVAŞIN ETKİSİ
Dünyanın olağanüstü bir süreçten geçtiği günümüzde, sektörümüzde de büyük zorluklar yaşanıyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en derin durgunluğa yol açtığı belirtilen Covid-19 salgınından yeni toparlanmaya başlarken bu kez de yakın coğrafyamızda ve etkileri oldukça geniş olan savaşla sarsıldık. Rusya-Ukrayna savaşı, yatırım ikliminde neden olduğu olumsuzluklarla birlikte, lider pazarı açık ara Rusya olan firmalarımız için bu yönüyle de önemli bir darbe oldu. Oysa salgından toparlanma süreciyle birlikte yükselen petrol fiyatlarının da desteğiyle geçen yıl uluslararası pazarda hızlı bir çıkış yaşayan müteahhitlerimiz, geçen yılı yaklaşık 31 milyar dolar büyüklüğünde yeni proje tutarı ile tamamladı. Ancak halen süren savaş, dünyadaki ekonomik kriz ve sektörün Irak ile Libya gibi öne çıkan geleneksel pazarlarındaki sorunlar bu yılki hedefi tehlikeye atıyor.
VERGİ DÜZENLEMESİ
Sektöre dair önemli hedeflerimizden biri de müteahhitlik firmalarımızca yurt dışındaki projelerde istihdam edilen Türk işgücü sayısının gerekli düzenlemelerle 100 bine çıkarılması.
Bu sürece yönelik olarak umudumuz ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde Sayın Cumhurbaşkanımızın engellerin aşılmasına dönük talimatlarıyla arttı. Son olarak da yurt dışında istihdam ettiğimiz Türk işçiler için talep ettiğimiz vergi muafiyeti düzenlemesi, 7 Ekim 2022 tarihinde TBMM'ye sunulan 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun hükmünde Kararnameler- de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' kapsamında yer aldı. Yükselen hammadde fiyatlarıyla birlikte yurt dışında bir yatırım krizi yaşandığını gözlemlediğimiz bu dönemde, inşaat sektörümüz yurt içinde de girdi maliyetlerinde ağırlaşan yükün büyük baskısı altında.
Sektörde geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden bu yana aralıksız biçimde süren küçülme derinleşti. İnşaat sektörü yılın ilk iki çeyreğinde sırasıyla yüzde 7.7 ve yüzde 10.9 oranında küçüldü. Bu yılın geri kalanı için yüksek enflasyon, girdi maliyetlerindeki artış ve ödenek yetersizliği sektörün faaliyetleri ve iş hacmi üzerinde risk unsuru olma- ya devam ediyor.
KISA VADEDE BÜYÜME ZOR
Maliyet artışları halihazırda sürmekte olup; çeşitli hammadde üretimlerinde ortaya çıkan sorunlar, enerji fiyatlarında yukarı yönlü beklentiler gibi gelişmeler ayrıca endişe verici. Konut alanında hayata geçirilecek hamleler kıymetli olmakla birlikte söz konusu projelerin mevcut şartlarda sektöre etkileri sınırlı kalacak. Ne yazık ki inşaat sektörünün geneli için kalıcı biçimde büyümeye dönüş yakın zamanda mümkün gözükmüyor.
Sektörün içinde bulunduğu ekonomik sorunlara rağmen faaliyetlerimizin ülkemizin kalkınmasına yaptığı katkı en büyük motivasyonumuz olmayı sürdürüyor. Türkiye'nin rekabet gücü en yüksek faaliyet alanlarından olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve bu kapsamda gerçekleştirilen inşaat malzemesi ve iş gücü ihracatı ile ülkeye kazandırılan döviz, sektörün ekonomiye sağladığı diğer önemli kat- kıyı oluşturuyor.
MARKA ELÇİLERİ
Bölgesinde marka haline gelen ve dünyanın dört bir tarafında da tanınan sektörümüzün rekabet gücünün artmasıyla katma değeri yüksek projelerde daha çok ön plana çıkmasını amaçlıyoruz. Türk müteahhitler olarak hedefimiz, 2030'larda 750 milyar dolar büyüklüğüne ulaşması beklenen uluslararası pazardan yüzde 10 pay almak...
Bu yolda teknik müşavirlik hizmetlerimizin 'öncü güç' olarak desteğiyle ve kendi işçimiz, ihracatçımız ile sanayicimizle ilerliyoruz. Keza yurt dışı projelerimizde marka elçileri olarak inşaat malzemesi ihracatımıza yüzde 100 destek veriyor, daha fazla sayıda Türk işçimizin istihdam edilmesi önündeki engelleri aşma gayretini sürdürüyoruz. Rekabet şartlarının ve finansman ihtiyacının günden güne arttığı küresel pazarda, yeşil ve dijital dönüşüm süreci ıskalanarak başarı kazanılmayacağını da ayrıca vurguluyoruz.
TÜRKİYE DÜNYA İKİNCİSİ
Türk müteahhitler 1972'de yurt dışı pazarlara açıldıklarından bu yana 131 ülkede üstlendikleri 11 bin 365 projeyle toplam 462.2 milyar dolar tutarında proje büyüklüğüne ulaştı. Bu yıl yayınlanan Dünyanın En Büyük 250 Müteahhitlik Firması Listesi'nde 42 Türk firması yer alıyor. Bu sayı ile ülkemiz Çin'in ardından ve ABD'den önce ikinci sırada temsil ediliyor.
Müteahhitlerimiz, geçen yılı yaklaşık 31 milyar dolar büyüklüğünde yeni proje tutarı ile tamamladı. Kaydedilen başarı çerçevesinde yılın başında yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizde kısa vadede yeni proje hedefi de 30 milyar dolar olarak revize edilmişti. Ancak halen süren savaş, dünyadaki ekonomik kriz ve sektörün Irak ile Libya gibi öne çıkan geleneksel pazarlarındaki sorunlar söz konusu hedefi tehlikeye atıyor.
Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Türk müteahhitlik firmaları, bu yılın ilk dokuz ayında yurt dışında 8.7 milyar dolar tutarında yeni proje üstlendi. Mevcut görünüm doğrultusunda yıl sonunda bu rakamın 12-15 milyar dolar aralığında gerçekleşmesini bekleniyor.
YAPI GÜVENLİĞİ TEMEL ÖNCELİĞİMİZ
TMB olarak, ülkemizde yarınları sağlam temeller üzerine inşa edebilmek adına başta 'yapı güvenliği' konusunda inşaat sektörünün yapılanmasını tamamlamasını desteklemek temel önceliğimiz... Bu çerçevede ülkemizde önemini vurguladığımız ekonomik yönden verimli, rekabet gücü yüksek, topluma ve çevreye duyarlı, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir yatırım ortamının tesis edilmesine katkı sunmaya devam edeceğiz.
TEBRİK VE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Bu büyük ekonomik resim içerisinde, yayın hayatına başladığı günden bu yana Türk iş dünyası ve inşaat sektörünün gelişimine haberciliğiyle destek olan INBUSINESS dergisinin yeni yaşını kutluyorum. Bundan sonra da ortaya koyacağı çalışmalarla firmalarımıza yeni bakış açıları kazandırmaya devam etmesini diliyor, tüm çalışanlarını tebrik ediyorum.