YAŞANABİLİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Gelecek kuşaklara sürdürülebilir bir dünya inşa etmek amacıyla çalışıyoruz. Temiz bir gezegende sağlıklı nesillerin yaşaması için yeşil üretime ve iş birliklerine 2023 yılında da devam edeceğiz.
Haluk Kalyoncu
Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı
Yenilenebilir enerjide dünya çapında bir şirket olmayı hedefleyen Kalyon Enerji, bu amaç doğrultusunda dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden International Holding Company'nin iştiraki International Energy Holding ile ortaklık anlaşması imzaladı. Bu ortaklık yalnızca Karapınar GES'i kapsarken, stratejik iş birliği kapsamında da Holdingimiz, beş yıl içinde enerji alanında yatırım yapacak.
Ingot, wafer, hücre ve panel adlı dört farklı fabrikadan oluşan güneş paneli üretimini tek çatı altında toplamasıyla dünyanın ilk ve tek entegre fabrikası olma özelliği taşıyan Kalyon PV'nin şu anda 1200 MW olan üretim kapasitesini 2000 MW'a çıkarmak için çalışıyoruz. Fabrikada yüzde 80 yerlilik oranıyla ürettiğimiz 'Made in Türkiye' güneş panellerimizi Karapınar GES'e, yani yine Türkiye adına üretiyoruz.
1 milyar dolar yatırım bedeli bulunan Karapınar GES'te kapasite artırımı için 150-200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Türkiye'nin enerjide bağımsızlığı için hayati bir öneme sahip olan Karapınar GES tesisimiz tam kapasiteye geçtiğinde her yıl 1.5 milyon ton fazla fosil ve karbondioksit salımını engellerken, Avrupa'nın en büyük, dünyanınsa en büyük beş güneş santralinden biri olmasıyla öne çıkacak. Kalyon Enerji olarak, Avrupa'nın en büyük araştırma enstitülerinden biri olan Fraunhofer Institute of Solar Energies (ISE) ile güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesi için AR-GE alanında 9 milyon dolarlık bir ortaklığa imza attık. Bu iş birliği; tarım, bina-otoyol entegre güneş panel sistemleri üretimi ve enerji depolaması konusunda araştırma, birlikte iş geliştirme konuları ile kurumlar arasında bilgi alışverişini kapsıyor. Enstitü, güneş enerjisi alanındaki araştırmaların- da Türkiye'de sadece Kalyon PV ile çalışacak.
Bu ortaklık ile geleceğin sıfır karbon politikasına önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kalyon PV'de şu an 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Yeni yılda hedefimiz 3 bin çalışana ulaşmak. Nitelikli iş gücü hedefimiz ile Kalyon PV çatısı altında, Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle, 'Solar Academy'de sektöre de insan kaynağı yetiştiriyoruz.
Gaziantep'e kazandırdığımız Hasan Kalyoncu Üniversitesi'yle eğitim-öğretim, araştırma, sosyal sorumluluk başta olmak üzere, tüm süreç ve programlarımızı devletimizin bilim, sanayi, teknoloji, kültür ve sanat politika ve stratejilerine uygun bir şekilde tasarlıyoruz ve devletimizin bu süreçlerdeki stratejik hedeflerine destek olmayı hedefliyoruz.
DEVASA YATIRIM: KARAPINAR GES
Türkiye'nin güneş enerjisini tek başına yüzde 20 oranında artıracak olan Karapınar GES tam kapasiteye geçtiği zaman yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretecek ve 2 milyon nüfuslu bir şehrin evsel tüketimini karşılayacak. Bu da ülkemizin 450 milyon dolar döviz ikamesi sağlamasının yanında, enerjisini yerli kaynaklarından temin edeceği anlamına geliyor.