FİNTEK FABRİKASI

12:32 - 21.11.2022, Pazartesi

Albaraka Türk’ün iştiraki olarak iki yıl önce fintek ekosistemini büyütmek amacıyla yola çıkan Insha Ventures Ödeme Sistemleri ağırlıklı olmak üzere dokuz ürünle hizmet veriyor. Kurup, büyütüp, belli bir olgunluğa geldikten sonra da yatırıma açarak, adeta fintek fabrikası gibi çalışıyor. Hedefi ise bu girişimlerden bir ‘unicorn’ çıkarmak…

Ayfer Arslan / INBUSINESS

Finansal teknoloji son yılların en gözde ve gelecek vaat eden sektörlerinden birisi. Kurulduğu 2008'de bankaların kendine rakip olacağını düşünerek mesafeli durduğu sektör, finansal hizmetler ile teknolojiyi birleştirmesi ve ezberleri bozan uygulamalarıyla giderek genişleyen bir ekosistem oluşturdu. Öyle ki maliyet avantajı ve şeffaf iş süreçleri ile her iki sektör arasında iş birlikleri giderek artıyor. Hatta bazı bankalar, iştirakleri aracılığıyla finansal teknoloji alanına bizzat kendisi yatırım yapıyor. Katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren Albaraka Türk de bunlardan birisi.

Yaklaşık iki yıl önce finansal teknolojileri geliştirmek amacıyla Albaraka Türk Katılım Bankası'nın bir iştiraki olarak kurulan Insha Ventures bünyesinde birçok fintek'i barındırıyor. Şirket çatısı altındaki bütün ürünler; banka şubesi ve ATM'ler üzerindeki yoğunluğu azaltma ve dijital kolaylıklar sunma üzerine ilerliyor.

Finansal teknoloji alanında dört ayrı kategoride ürün geliştirdiklerini anlatan Insha Ventures Genel Müdür Vekili Hasan Sami Bayansar, "Insha Ventures fintek kurar, büyütür, satar veya yatırıma açar" sözleri ile şirketin faaliyetlerini çok güzel özetliyor. Bayansar'ın bu sözlerinden de anlaşıldığı üzere, adeta bir 'fintek fabrikası' gibi çalışıyorlar. POS çözümlerinden dijital senet uygulamalarına, dijital bankacılıktan açık bankacılık çözümlerine kadar finans sektöründe dokunmadıkları alan yok gibi.

YENİ NESİL SİSTEMLER

Almanya'da faaliyetlerini sürdüren getinsha, dijital finans hizmetleri sunuyor. Yeni nesil dijital ödeme uygulaması cep POS çözümü Alneo, şirketlere zamandan ve mekandan bağımsız tahsilat yapma olanağı sağlıyor. Ayrıca dijital senet ürünü Semosis, yeni nesil uzaktan müşteri edinme platformu KimlikBasit, sanal POS ürünü PosBasit, zincir market ve ödeme noktalarını ATM'ye dönüştüren NakitBasit diğer yatırımlar arasında. Tabii şirketin yatırımları sadece bunlardan ibaret değil. Online tahsilat platformu Kozmos ile apartman ve site yöneticileri ile inşaat, bina yönetim, rezidans, plaza veya devre mülk yönetim şirketleri için online olarak düzenli tahsilat sağlanıyor. Ayrıca finteklerin ihtiyaç duyduğu pek çok finansal teknoloji API'si ve lisans altyapısını tek bir platformda sunan girişim geliştirme ekosistemi FLYP gibi finansal teknoloji markaları bulunuyor.

AKLIMIZ YAPAMADIKLARIMIZDA

Bunlar fikir aşamasından yatırım aşamasına geçenler. Şirketin, henüz yatırıma geçemeyen ürünlerini de sayarsak bu sayı daha fazla. Bayansar, "Dokuz tanesini hayata geçirebildik, belki 19 tanesinde de başarısız olmuşuzdur. Çünkü biz oraya 'Ölüm Vadisi' diyoruz. Dokuz tanesi rafine edilmiş, gerçekten ihtiyaç tespit edilmiş, başarılı bir şekilde son kullanıcıya ulaşmış ürünler. O bakımdan aslında aklımız yapamadıklarımızda" diyor.

YUVADAN UÇACAKLAR!

Şirket, bünyelerindeki fintekleri kendi başına yürüyebilir hale getirdikten sonra ayrı bir şirket çatısı altında Insha Ventures bünyesinden ayırmayı planlıyor. Yani bütün bu girişimler belli bir olgunluğa erişip kendi ayakları üzerinde durabilecek yapıya taşınınca yuvadan uçacak. Peki Insha Ventures'ın gündeminde neler var? Şirket ödemeler, dijital bankacılık, regülasyon teknolojileri ve açık bankacılık gibi alanlarda pazarın ihtiyaçlarına uygun yeni fintekler kurmayı planlarken, henüz ülkemizde uygulaması pek olmayan yeni projelere de hazırlanıyor. Kişiler arası borç verme platformu da bunlardan birisi.

UNICORN HEDEFİ

Almanya'daki getinsha uygulaması ile şirket, 100 binin üzerinde bir müşteri portföyüne ve aylık bir milyonun üzerinde işlem adedine ulaşmış durumda. Bayansar, sadece Türkiye'deki işlerinin 1 milyar liranın üzerinde işlem hacmi yarattığını belirtiyor. Hedef 2022'de 2 milyar lira seviyesini yakalamak. Orta ve uzun vadede ise fintek ekosisteminden de unicorn'ların çıktığını görmek.

ALNEO KADINLARIN ESERİ

Peki, bu kadar farklı kategoride ürün geliştiren şirket nasıl bir ekip ile çalışıyor? 30 kişiden oluşan çekirdek kadronun yaş ortalaması 30'un altında. Yazılım ekipleri ve dışardan hizmet aldıkları iş ortakları ile birlikte toplam çalışan sayısı 100'e çıkıyor. Kadın çalışan oranının da yüzde 50'nin üzerinde olduğuna dikkat çeken Hasan Sami Bayansar, "Cep POS çözümü Alneo kadın çalışanlarımızın eseri. Tüm çalışanları kadınlardan oluşuyor. Bizim için övünç kaynağı" diyor.

BİZE ULAŞIN