İDEAL AKILLI ŞEHİR VE FİNTEK İLİŞKİSİ...

01:01 - 12.09.2022, Pazartesi

Yenilikçi finansal hizmetler genellikle daha az tartışılır, ancak akıllı şehirler konseptinde bu teknolojiler çok önemli bir husus. Bağlantılı fintek, bankalar ve BigTech (teknoloji devleri), müşterilerine mümkün olan en iyi deneyimi sunmak için birlikte çalışacak bir ekosistem yaratıyor.

Dr. Muhammed Atilla Sevim - Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi

Fintek, 'Finans' ve 'teknoloji' terimlerinin birleşimiyle türetilmiş bir terim. Hem işletmeler hem de tüketiciler için geleneksel finans biçimlerini iyileştirmek ve otomatikleştirmek için oluşturulan yazılım, mobil uygulamalar ve diğer teknolojilere atıfta bulunan her şeyi kapsıyor.

Pek çok farklı anlama gelebilecek kapsamlı bir terim olmasına rağmen, genel olarak fintek, daha geleneksel görünümlü finans işlevlerini kolaylaştırmak için yeni teknoloji kullanım senaryolarının geliştirildiği ve uygulandığı bir endüstriyi tanımlıyor. Finteklerin akıllı şehirler içindeki önemine yazının ilerleyen bölümlerinde tekrar döneceğim.

AKILLI ŞEHİRLER BİR ZORUNLULUK

Gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı kentleşme, dünya çapında yönetimler için bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. 1974 yılında global kapitalist sisteminin doğuşunu ve gelişimini inceleyen Immanuel Wallerstein 'Modern World System' kitabında uzun dönemli ekonomik, toplumsal ve ideolojik eğilimleri incelemeden toplumsal gerçekliğin anlaşılamayacağını ve öncelikli ihtiyaç- ların belirlenemeyeceğini belirtiyor.

Wallerstein halihazırda şehirlerin kaynaklar üzerindeki artan yükü taşıyamayacağını da dile getiriyor. Şehirler yaşanmaz hale geldiğinde çöker ve bu tür başarısız şehirlerin kanıtları açıkça görülebilir. Tek çıkış yolu, kapsayıcı ve sürdürülebilir daha fazla ve daha akıllı şehirler yaratmakta yatıyor.

HIZA AYAK UYDURMAK GEREKİYOR

Akıllı şehirler, kullanıcılara daha duyarlı hale gelmek, şehir hizmetlerini iyileştirmek ve şehirleri daha yaşanabilir kılmak için dijital teknolojiyi, bilgiyi ve varlıkları entegre eden bir kentsel ekosistem olarak ortaya çıktı. Bu hızlı genişlemeye ayak uydurabilmek için çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması gerekiyor. Akıllı bir bağlantılı nesneler, makineler ve platformlar ağı, bir şehrin işleyişini iyileştirmek için birleşik yaklaşımın yürütülmesine yardımcı olur. Akıllı bir şehir, ekonomik, sosyal ve çevresel zorluklarını ele almak için yeni teknolojiler ve verileri kullanır.

TEKNOLOJİ KİLİT NOKTADA

Akıllı şehir, artan kentleşme zorluklarını ele almak için sürdürülebilir kalkınma uygulamalarını geliştiren, dağıtan ve teşvik eden, ağırlıklı olarak Bilgi ve İletişim Teknolojisinden (BİT) oluşan bir çerçeveye sahip. Dünya çapındaki ülkeler ve şehir yönetimleri, akıllı bir şehir tasarlamak ve teknolojileri uygulamak için farklı yaklaşımlar benimsiyor ve çeşitli unsurlara odaklanıyor. Akıllı bir şehir çerçevesinin ise dört boyutu var: Yönetişim, iletişim, çevre ve kamu hizmetleri (ulaşım, sağlık ve eğitim).

Bunlar, vatandaşlar için sürdürülebilir ve iyileştirilmiş bir yaşam standardı ve hareketli ekonomik faaliyetler olmak üzere iki temel hedefe indirgeniyor. Dijital ödemeler, akıllı şehirlerin temelidir. Gerçek zamanlı bağlamsal sigortadan WeChat Pay, Apple Pay gibi mobil entegre ödeme hizmetlerine ve Klarna ve Afterpay gibi şimdi al-sonra öde ödeme seçeneklerine kadar, sorunsuz entegrasyonlar ve özelleştirilebilir ödeme ürünleri akıllı şehirler için giderek daha yaygın hale geliyor.

Fintekler, gerçek müşteri ihtiyaçları ile rezonansa giren basit, pratik ve tüketici merkezli hizmetlere yeniden odaklanarak şimdiye kadar bankaları ve BigTech'leri geride bıraktı. Gelecek, günlük teknolojiye gömülü finansa sistemleri ile ilerliyor ve yol kat ediyor. BigTech şirketlerinin bu noktada içinde bulunduğu akıllı şehirleri şekillendirmeye hevesli olduğunu görüyoruz. BigTech'ler yaptıkları yatırımların yanı sıra özel uzmanlık, tüketici segmentleri hakkında kapsamlı bilgi ve ağ bağlantılı kaynaklar da sunuyorlar.

SİGORTA ŞİRKETLERİ ÇALIŞIYOR

AXA, seyahat sigortası ve akıllı yaşam sigortası çözümleri üzerinde çalışıyor. Allianz, Singapur'da akıllı şehir yaşamı, mobilite ve bağlantılı sağlık hizmetleri için çözümler geliştirmek üzere bir inovasyon laboratuvarına sahip. Önde gelen bir reasürans oyuncusu olan Swiss Re, yeni mobilite biçimleri, siber risk ve uzun süreli elektrik kesintileri gibi şehirleri etkile- yen yeni ortaya çıkan risklere odaklanıyor. İyi bağlantılı şehirler, vatandaşlarının verilerinin güvenli bir şekilde kitleler için çözümler yaratma fırsatlarının kilidini açmaya yardımcı oluyor. Bu tür veri açısından zengin akıllı şehirlerde yaşam tarzına dayalı özelleştirilmiş sigorta, ödeme ve kredi çözümleri, inovasyon fırsatlarına yol açıyor.

ÖDEME SİSTEMLERİ VE SOSYAL MEDYA

Çeşitli segmentlerdeki birçok BigTech ve fintek oyuncusu, akıllı şehir ekosisteminin geliştirilmesini aktif olarak destekliyor. İşte bu oyunculardan bazıları:
Visa ve Mastercard gibi yerleşik finans özelliklerine sahip ödeme çözümleri; Klarna ve Afterpay; Apple Pay, Google Pay ve Uber Pay; UPI; ve önerilen Facebook Libra (blok zinciri tabanlı bir ödeme sistemi). Shopify, kendisini tüccarlar için bir hizmet olarak pazarlayan ancak gelirinin yüzde 59'unu yerleşik ödeme ürünlerinden elde eden bir e-pazar- yeri hizmet sağlayıcısıdır. Wisetack, çoğunlukla ev sektöründeki yazılım şirketlerinin kredi veren şirketler haline gelmelerini sağlar. Sosyal medya/tek hizmet platformları ise Facebook, Paytm ve WeChat gibi pazar yerleri haline geliyor.
İdeal Bir Akıllı Şehirde ise... Veri; ortak enformasyon haline gelir. Tek bir birim kamu kurumu ya da çalışma grubu yararına kullanılmak yerine aynı anda bir şehrin birçok işlevi için kullanılabilir. Şehir hizmetlerini birbirinden ayıran departmanlar ortadan kalkar zamanla veri paylaşımı ve veri derleme çalışmaları artarak derinlik kazanır.

BİZE ULAŞIN