İSTİNYE’DE DEMİR ATMA ZAMANI...

11:48 - 23.06.2022, Perşembe

Rusya-Ukrayna savaşı ve getirdiği belirsizlikler bir yana yüksek enflasyon ortamında artık paranın değerini korumak çok zor. Bu kaosta yatırımların reel varlıklarda değerlendirilmesini öngören Info Yatırım CEO’Su Ender Şahin, “Güvenli limanlardan çıkışlar artarken, riskli varlıklara geçişler hızlandı. Enflasyonist ortamda hisse senedi iyi bir seçenek” diyor…

Ayfer Arslan / INBUSINESS

Küresel piyasalar Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde iki ayı geride bıraktı. ABD ve Avrupa'nın Rusya'ya karşı aldığı sert ekonomik yaptırımlar sonucu emtia fiyatlarında yükseliş sürerken, küresel ölçekte enflasyonist endişeler de arttı. Aynı endişeler haliyle yurt içi piyasalara da yansıyor.

İşte böyle bir ortamda yatırımcıların da kafası karışık. Yüksek enflasyon ve negatif reel faizlere savaşın getirdiği belirsizlikler de eklenince yatırım kararı vermek zorlaşıyor. Çünkü savaşın ekonomileri ve piyasaları nasıl etkileyeceği, piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği, yatırım yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi sorular her zamankinden daha fazla önem kazandı.

Tabii en kilit soru ise savaş ne kadar sürecek? Çünkü bu sorunun yanıtına göre yatırım stratejileri de değişebiliyor. İşte bütün bu soruların yanıtını almak üzere bir araya geldiğimiz İnfo Yatırım CEO'su Ender Şahin'e göre öncelikle savaşın ne kadar süreceğini tahmin etmek çok kolay değil. 2-3 aylık bir süreçte sona ermesi en 'olumlu senaryo.' Süreç uzarsa tabii ki savaşın ekonomiler ve piyasalar üzerindeki tahribatı daha da artabilir.

BORSADA HAVA OLUMLU

Şahin, bütün bu kaos ortamında yüksek enflasyon riskini de hesaba katarak yatırımların reel varlıklarda değerlendirilmesini tavsiye ediyor. Çünkü enflasyonist ortamlarda, insanların likidite anlamında en kolay pozisyon değiştirecekleri enstrümanın hisse senetleri olduğunu belirtiyor. Zira son aylardaki yatırım trendi de bu yönde...

Şahin, "Enflasyonun üzerinde getiri sağlamak artık daha da zorlaştı. Bu kapsamda riskli var- lıklara geçişlerin hızlanıp güvenli limanlardan çıkışın artarak devam ettiği bir ortamdayız" diyor.

Borsa'da orta ve uzun vadede pozitif bir seyir beklediklerini dile getiren Şahin, savaş devam etse de Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin kısmen de olsa azalması ve bu gerilimde Türkiye'nin arabulucu rolünde olmasını ise bu öngörüyü destekleyen bir gelişme olarak değerlendiriyor. Zaten son haftalarda artan yerli yatırımcı ilgisi ve endeksin yükseliş trendinde olması da geleceğe yönelik olumlu beklentilerin işaretleri...

Ancak Şahin, "Bizimle birlikte tüm dünyanın en önemli problemi olan enflasyonu da bir kenara atmayalım" diye de ekliyor. Çünkü gelişmiş ülkelerden gelen sıkılaşma adımları kısa süreli de olsa endeksi baskılayabilir. Bu olasılığı da göz ardı etmemekte yarar var.

YABANCI GİRİŞİ ARTABİLİR

Şahin, jeopolitik risklerin ve global enflasyon yükselişinin devamı halinde TL varlıklarda kısa ve orta vadede zayıf seyrin devamını öngörüyor ancak diploması alanındaki gelişmeler ile bu seyrin terse dönme olasılığı da yüksek. Yani Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye'nin kilit ülke olarak hem bölgede hem dünya genelinde stratejik öneminin artmasıyla birlikte son yıllarda AB ve ABD ile gerilen diplomatik ilişkiler tekrar müzakere yoluna girebilir. Zira Rusya-Ukrayna gerilimi Türkiye'yi yeniden diplomasinin merkezi yaptı.

Savaşın başladığı günden bu yana iki ülke arasında arabulucu rolünü üstlendiğimizi ve bunda da başarılı olunduğunu anlatan Şahin, "Bu durum Batılı ülkelerin de Türkiye'ye olan görüşünü değiştirmiş görünüyor ki AB Toplantısında Türkiye'nin bu olaylardaki aktif rolünün konuşulduğu haber merkezlerine dahi yansıdı. Yabancı ilgisinin ileriki dönemde artacağı kanaatindeyiz" diyor. Ancak bunun için biraz da erken olduğunu da ekliyor. Çünkü hem küreselde hem yurt içinde belirsizlik ortamı sürüyor.

Ayrıca 2023 seçim süreci, para ve maliye politikaları da yabancı yatırımcıların takip edeceği konular arasında. Dolayısıyla Şahin'e göre, gelecek dönemde konjonktürel gelişmeler Türkiye lehine gelişirse tabii ki son 2 yılda çıkış yapan yurtdışı yerleşikler hisse özelinde tekrar ülkemize geri dönebilir.

HALKA ARZLAR SÜRECEK

Şahin'e halka arza ilişkin beklentilerini de soruyoruz. Çünkü sermaye piyasalarına artan ilgi sonucu geçen yıl halka arzlarda rekor kırmıştık. Borsa İstanbul'da 2020'de sekiz şirket ile 1,1 milyar lira büyüklüğünde halka arz gerçekleşirken, 2021'de 52 şirket halka açılarak 21,6 milyar liralık büyüklüğe ulaşılmıştı.

Dünya borsaları arasında, halka arz sayısı bakımından Borsa İstanbul'un 14 basamak birden yükselerek 13'üncü sıraya yerleştiğini söyleyen Şahin'e göre, halka arzlar ile 2020 yılı başında 1,2 milyon yerli yatırımcı pay senedi sahibi iken, bu sayının 2021'de 2,4 milyona kadar yükseldiğini belirtiyor. Yeni arzlar ile birlikte bu sayının giderek arttığını belirten Şahin, 2022'de de jeopolitik risklerin azalmasıyla benzer bir tablo öngörüyor. Halka arzlarda İnfo Yatırım da oldukça aktif bir konumda. Son iki yılda gerçekleştirdikleri sekiz halka arz ile aracı kurumlar sektöründe birinci sırada olan şirket, böylece reel sektöre yaklaşık 1,7 milyar liralık fon yaratılmasına aracılık etti.

2022 HEDEFİ 1,4 MİLYAR LİRA

Şahin, 2022'yi ise İnfo Yatırım olarak hem halka arz büyüklüğü hem halka arz adedinde geçen yılın üzerinde kapatmayı hedefliyor. Tabii ki bu hedefe ulaşılması konjonktür ile de yakından ilintili ancak bilançosu güçlü ve karlılığı yüksek şirketlere her zaman ilginin devam edeceğini düşünüyor. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı tarihlerde Gürsel Turizm ve Gezinomi Turizm'in halka arzını gerçekleştirmeleri bu konudaki iddialarının da aslında bir göstergesi. Şahin, savaş koşullarına rağmen kendi alt yapıları ve şirketlerin potansiyeline olan inançları nedeniyle halka arzları ertelemediklerini belirterek, "Konjonktürün bizi çok etkileyeceğine inanmıyorum. 1,4 milyar liranın üzerinde bir büyüklüğe ulaşmayı planlıyoruz. Üzerinde çalıştığımız iki arz daha var. Ayrıca görüşmeleri devam eden inşaat, kimya ve enerji sektöründe halka açılmayı planlayan şirketler var" diyor.

KREDILI IŞLEMLERDEN UZAK DURUN!

İnfo Yatırım CEO'su Ender Şahin'in, borsaya yatırım yapmayı düşünenlere önemli bazı uyarı ve önerileri var:

-Temel ve teknik anlamda güçlü, yönetimi tecrübeli ve iyi olan şirketler endeks şoklarından çok fazla etkilenmiyor. Yatırımcılar aracı kurumların araştırma birimlerinin çıkardığı raporları düzenli olarak takip etmeli.

-Yatırımcıların duygularıyla değil, piyasa koşullarına göre hareket etmesi gerektiğinidüşünüyoruz. Düşüşlerde fazla panik ve yükselişlerde fazlaca cesur davranmak büyük oranda zarar ile sonuçlanıyor.

-Yatırımcılara stop loss ve hedef fiyat stratejilerinin olması gerektiğini hatırlatmamız gerekiyor. Yabancı para cinsinden geliri olan, sattığı malın fiyatı dövize endeksli olan, borcu düşük, ihracatı yüksek, artan finansman giderlerinden etkilenme- yen şirketleri öneriyoruz.

-Bu tip dönemlerde portföyleri strese sokan kredili, kaldıraçlı işlemler. Yatırımcıların mutlaka ve mutlaka kendi öz kaynakları ile yatırım yapmalarını tavsiye ediyorum.

GENÇLERE KARIYER FIRSATI!

İnfo Yatırım Kasım 2020 tarihinde sosyal sorumluluk projesi olarak Borsa Okulu projesini hayata geçirmiş.

Bu proje; üniversite son sınıf öğrencileri arasından çeşitli kriterlere göre belirlenen 15 öğrenciye yönelik kapsamlı bir eğitim programı. Bu proje ile sektörde bir ilke imza attıklarını söyleyen Şahin, Borsa Okulu'nda 6 aylık eğitimi başarı ile tamamlayan yeni mezunlara İnfo Yatırım bünyesinde kariyer fırsatı sunduklarını dile getiriyor.

Akademisyenler, sektör profesyonelleri ve uzmanlardan oluşan eğitmen kadrosu, öğrencilere, dünya ekonomisin- den Merkez Bankası bilanço analizine, kripto paralardan emtia piyasasına, portföy yönetiminden türev piyasalara kadar pek çok alanda kapsamlı bir eğitim sunuyor.

BİZE ULAŞIN