ETKİNİN BÜYÜKLÜĞÜ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

12:29 - 24.04.2022, Pazar

Dünyada 2020 sonu itibariyle büyüklüğü 2,3 trilyon dolara ulaşan etki yatırımlarından Türkiye’nin pay alabilmesi için çalışmalar hızlandı. Bu doğrultuda SKA Yatırımları Platformu kuruldu.

Belce Örü / INBUSINESS

Finansal getiri yanında pozitif, ölçülebilir sosyal ve çevresel etkiler meydana getirmek amacıyla yapılan yatırımlar olarak tanımlanan etki yatırımları sürdürülebilir kalkınmanın en önemli araçlarından biri olarak görülüyor.

2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının (SKA) Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilmesinden sonra küresel düzeyde hız kazanmaya başlayan etki yatırımı kavramı, Türkiye'nin gündemine de girdi. Dünya Bankası kuruluşu olan International Finance Corporation (IFC) toplam büyüklüğü 2020 itibarıyla 2,3 trilyon dolar seviyesine ulaşan küresel etki yatırımlarının tüm finansal varlıkların yüzde 10'una tekabül edecek potansiyele sahip olduğunu da belirtiyor.

Bu alanda faaliyet gösteren Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) Başkanı Şafak Müderrisgil, Türkiye için etki yatırımı konusuna odaklanmamızı sağlayan çok önemli iki adet BM Kalkınma Programı raporu olduğunu aktarıyor.

Bunların ilki olan UNDP tarafından Kasım 2019'da yayınlanan "Türkiye'de Etki Yatırımı Ekosistemi" raporunda, ülkemizde bir etki ekosistemi tesis edilebilmesi durumunda Türkiye'nin, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya bölgeleri için güçlü bir giriş noktası olabileceği öngörülüyor. UNDP, Mart 2021'de yayınlanan "SKA Türkiye Yatırımcı Haritası" çalışması ise ülkemiz için daha detaylı bir çerçeve çiziyor.

9 SEKTÖRDE 27 FIRSAT

Jeopolitik konumu itibarıyla Türkiye'nin avantajlı olduğunu ifade eden Müderrisgil, etrafındaki coğrafyada da etki yatırımları alanında lider olma şansına sahip olduğunu söylüyor. "Türkiye, aynı zamanda dünya nüfusunun ve ekonomisinin yaklaşık yüzde 1'ine tekabül eden potansiyeliyle etki yatırımları noktasında dünyadaki ağırlığı nispetinde pazar payına ulaşacaktır" diyor.

Müderrisgil, Türkiye'nin etki yatırımları alanında elinin güçlü olduğu hususları şöyle açıklıyor:

"Ülkemizin uzun yıllardır uluslararası finansal kuruluşlarla, büyük kurumsal yatırımcılarla, girişim sermayedarlarıyla, özel sermaye şirketleriyle ve melek yatırımcılarla güçlü ilişkiler kurmuş olması çok önemli. Girişimcilik konusunda aldığımız mesafe de takdire şayan. Girişimcilikte Avrupa'nın en büyük başlangıç merkezi olarak konumlanan Türkiye'de yılda yaklaşık 550 girişim kuruluyor. Bunların bir kısmının sosyal girişimler olması ve taşıdıkları potansiyel de dikkat çekiyor."

BÜTÜNLEŞİK PLATFORM

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) finansal desteği ve Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) iş birliği ile oluşturulan SKA Yatırımları Türkiye platformu, gezegeni ve insanları korumayı hedefleyen etki yatırımları için özel sektör finans kaynaklarını harekete geçirmeyi planlıyor. Platform, yatırımcılar, girişimciler ve fon sağlayan kuruluşlara Türkiye'deki SKA yatırım fırsatlarını belirlemek için gereken hizmetleri ve uygulamaları sunmayı amaçlıyor. Yatırımcılar platformda; ilgili bölge, sektör, beklenen etki, etki gösterge getirisi, yatırım zaman dilimi ve yatırımın pazar büyüklüğü gibi bilgilere ulaşabilecek.

Müderrisgil, "Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de sür- dürülebilir kalkınma gündeminin gerçekleştirilmesi sürecinde özel sektöre önemli rol düşüyor" diyor ve ekliyor: "Özel sektörü harekete geçirmeyi hedefleyen bu platformun etki ölçümü ve yönetiminin önemine de ışık tutacağını düşünüyoruz."

9 SEKTÖRDE 27 FIRSAT ALANI

UNDP, Mart 2021'de yayınlanan "SKA Türkiye Yatırımcı Haritası" çalışmasında Türkiye için önceliklendirilen sektörler: Teknoloji ve İletişim, Ulaşım, Yenilenebilir Enerji ve Alternatif Enerji, Eğitim, Sağlık Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek, Tüketim Ürünleri, Altyapı ve Finans.

BİZE ULAŞIN