TSKB GENEL MÜDÜRÜ ECE BÖRÜ: YATIRIMDA İŞTAH ARTIŞI…
Reel sektör yatırımlarında geçen yılın ikinci yarısından itibaren başlayan hareketliliğin bu yıl pik yapması bekleniyor. TSKB Genel Müdürü Ece Börü, ihracat odaklı firmaların 2022 yatırımlarında artış öngörüyor…
Ayfer Arslan / INBUSINESS
Covid-19 virüsü sürekli yeni varyantları ile gündemi meşgul etmeye devam etse de artık pandemiden çıkış senaryoları daha yüksek sesle dillendiriliyor. Ekonomiler yavaş yavaş belirsizliğin azalmasıyla göreceli de olsa normalleşmeye başlarken yatırım iştahı da artıyor. Reel sektörün nabzını elinde tutan bankalara gelen kredi talepleri de yeni normalin sinyallerini veriyor.
Türkiye'nin ilk özel kalkınma ve yatırım bankası Türkiye Sınai Kalkınma Bankası de reel sektöre sağladığı finansman desteği ile aslında ekonomik aktivitelerdeki seyri çok iyi gözlemleyen bankalardan birisi.
Bu nedenle 2022 yılı Türkiye ekonomisi ve bankacılık özeinde beklentilerini öğrenmek üzere bir araya geldiğimiz TSKB Genel Müdürü Ece Börü'ye ilk sorumuzu da bu kapsamda yöneltiyoruz. Börü'ye göre, ilk olumlu sinyaller geçen yılın ikinci yarısından sonra gelmeye başladı. Reel sektörün, pandemi sürecinde ertelediği yatırımların bir bölümü 2021'de devreye alındı.
Özellikle emtia fiyatlarındaki yükselişlere bağlı olarak demir çelik, çimento, petrokimya, gıda, hijyen ürünleri sektörlerinde ve artan dış ticaret hacimlerine bağlı liman sektöründe yatırımlarda canlanma gözleniyor.
Eylül ayından itibaren ise ekonomi politikalarındaki değişikliğin etkisiyle özellikle kurumsal tarafta kredi artışında bir ivme söz konusu. Rakamsal veriler de zaten bu gelişmeleri doğruluyor. BDDK'nın Kasım 2021 tarihli verilerine göre, toplam krediler geçen yıl 11 ayda yüzde 35 artışla 4,7 trilyon lirayı geçti. TSKB'nin toplam kredi portföyü ise Eylül 2021 itibarıyla 45,6 milyar liraya ulaştı. Yine aynı dönemde TSKB'nin yaklaşık 850 milyon dolar yeni uzun vadeli kredi kullandırdığını söyleyen Börü, bu kredilerde yenilenebilir enerji, kapsayıcılık ve kapasite artış yatırımlarının öne çıktığını belirtiyor.
ALTERNATİF FİNANSMANA İLGİ
Pandemiyle birlikte Türk bankacılık sektöründe sürdürülebilirlik temalı finansman ürünleri trend haline geldi. Börü'ye göre, bu ürünlerin 2021'de şekil almasının nedeni Covid-19 salgını ve iklim değişikliği etkilerinin tüm paydaşlar tarafından daha net bir şekilde hissedilmesi oldu. Yeşil sukuk, sürdürülebilir tahvil gibi alternatif finansman araçlarına yoğun ilgi oluştuğunu söyleyen Börü, TSKB olarak sürdürülebilir finans hizmetleriyle pek çok yeni sektörde dönüştürücü adımlar attıklarının da altını çiziyor. Banka, 72 yıllık deneyimin desteğiyle sürdürülebilir finansmanın öncülerinden oldu.
Börü, uzun yıllardır '360 derece sürdürülebilir bankacılık' modeliyle faaliyet gösteren bir kurum olarak çevresel ve sosyal etkileri, finansal sonuçlar kadar yakından takip ettiklerini belirtiyor. Banka bütün faaliyetlerinde BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı (SKA) merkeze almış durumda. Börü kredi portföyünün de yüzde 90'ının SKA bağlantılı yatırımlardan oluştuğunu dile getiriyor.
KRİTİK BİR FIRSAT
Tabii artık toplum genelinde sürdürülebilirliğe ilişkin farkındalığın artmasıyla Türk bankacılık sektöründe yeşil finansman alanında rekabet de artıyor. Ancak artan rekabet onları rahatsız etmiyor. Hatta Börü, sürdürülebilirlik uygulamalarının artık birçok bankanın iş modeline dahil olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiriyor.
Son dönemde ekonomik boyut kadar ekoloji, biyoçeşitlilik, doğal kaynaklar, sosyal refah gibi boyutları uzun vadeli yaklaşımla ele alan kalkınma bankacılığı uygulamalarının tüm finans sektörü için örnek teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Börü, önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa'daki gelişmelere paralel olarak ülkemiz otoritelerinin önderliğinde atılacak adımlarla sürdürülebilir finans ürünlerindeki hacmin ve çeşitliliğin artacağı tahmininde bulunarak ekliyor: "Sürdürülebilir bankacılık ligine her geçen gün yeni oyuncuların katılmasını, daha yaşanabilir bir gelecek için kritik bir fırsat olarak görüyoruz."
TSKB de dahil çoğu bankanın sendikasyon kredisi sürdürülebilirlik hedeflerine endeksli olarak yenileniyor. Sektör toplamına bakarsak, sene başından bu yana sendikasyon işlemlerinin büyüklüğü yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Sürdürülebilir finans alanında inovatif ürün ve iş birlikleri önem kazandı" diyen Börü sözlerini şöyle sürdürüyor: "2021'de Citi ile imzaladığımız 25 milyon dolar tutarında dış ticarete dayalı sürdürülebilir fonlama anlaşması bu tarz iş birliklerine güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu işlem globalde Citi bünyesinde bir ilk olma özelliği taşıyor.
2022'DEN UMUTLU
Türkiye ekonomisindeki 2022 beklentilerine gelince, TSKB'de geleceğe ilişkin oldukça umutlu bir tablo var. Son dönemde ihracat odaklı firmaların, artan ihracat hacimleri ve büyüme isteklerine bağlı olarak, 2022 yatırımlarında artış olacağı tahmin ediliyor. Börü bu öngörüsünü de TİM'in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Kasım 2021 verileri ile destekliyor. Sanayi başlığı altında otomotiv, kimya, demir-çelik, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon, elektrik, elektronik, makine üretimi alanlarındaki yatırımların yurt dışı taleplere bağlı olarak artması öngörülüyor.
Ece Börü 2022'nin ilk yarısında kredi talebinin daha kısa vadeli işletme sermayesi finansmanı yönünde devam edeceğini düşünüyor. Börü'ye göre, finansal piyasalardaki hareketliliğin azalması ile birlikte uzun vadeli kredi talepleri artacak. Bu talepte özellikle pandemi döneminde faali- yetleri olumlu olarak etkilenmiş veya pandemi sürecinin çıkışında canlanma beklenen sektörler öne çıkacak.