ESNAF PAZARLIĞI DİJİTALLEŞTİ...

11:45 - 10.03.2022, Perşembe

ABD’de kurulan finansal teknoloji şirketi C2FO, ‘nakit iskontosu’ üzerine geliştirdiği model ile 150 milyar dolarlık kaynak aktarımı sağladı. 2020’de Türkiye pazarına giren C2FO Türkiye’de 20 milyar liralık faturayı sisteme yükledi. Hedef, bu rakamın 2022’de ikiye katlanması…

Ayfer Arslan / INBUSINESS

2008'de ABD'de patlak veren ve dünya geneline yayılan küresel finansal kriz sırasında kurulan C2FO adı ilk bakışta size bir kimya formülünü çağrıştırabilir. Oysa Collaborative Cash Flow Optimization kelimelerinin kısaltmasından ismini alan ve iş birliğine dayalı nakit akışı optimizasyonu anlamı taşıyan küresel bir şirketin ismi bu. KOBİ'lerin finansmana erişimde yaşadığı sıkıntıları yakından bilen eski bankacı Sandy Kemper tarafından, yeterli işletme sermayesi bulabilmeleri amacıyla kuruldu. Küresel işletme sermayesi platformu, arada bankalar olmadan sadece alıcı firmalar ve tedarikçilerin iş birliği modeli ile çalışıyor.

2020'den itibaren Türkiye pazarında faaliyete geçen C2FO'nun Türkiye Direktörlüğünü Serden Keçecioğlu yürütüyor. Aynı zamanda şirketin Türkiye yatırımında ön ayak olan Keçecioğlu da eski bir bankacı. Fintek'lerin yükselişinden etkilenerek yolu C2FO ile kesişiyor ve şirketin kurucusu Sandy Kemper'e mektup yazarak onları Türkiye'ye davet ediyor. Ardından yapılan bir seri toplantı sonucu ülkemizdeki büyüme potansiyelini gören şirket, 2019'da yatırım kararını alıyor.

Şirketin Global Danışma Kurulu'nda ise yine finans sektörünün yakından tanıdığı Garanti BBVA eski Genel Müdürü Ali Fuat Erbil var. Erbil, Türkiye'deki operasyonlara destek veriyor. O tarihte dünyanın en büyük teknoloji fonlarından 200 milyon dolarlık yatırım alan şirket, bu sayede Türkiye'deki operasyonlarına daha fazla kaynak aktarma şansı yakaladı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Bu sistemde bankalar olmadan alıcı ve satıcılar dijital teknoloji aracılığıla ortak bir platformda bir araya geliyor. Öncelikle C2FO, büyük ölçekli alıcı şirketlerin ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) sistemiyle bir dosya değişim alt yapısı kuruyor. Bu sisteme ücretsiz üye olan tedarikçiler, onaylanmış faturalarını ve ödeme vadelerini internet sitesinde görüntüleyebiliyor. Dijital pazaryeri teknolojisi kullanan platform, nakde ihtiyacı olan tedarikçilerle nakdi ya da finansman gücü olan alıcılar arasında bağlantı kuruyor. Tedarikçiler, kendi teklif ettikleri bir iskonto bedeli karşılığında vadesini bekleyen faturalarını erken tahsil ederek nakite kavuşuyor. Alıcı firmalar ise ellerindeki finansman gücünün desteğiyle daha sürdürülebilir bir tedarik zinciri oluşturuyor.
PANDEMİ FIRSAT YARATTI
Keçecioğlu'na göre, platforma olan ilgi her geçen gün ar- tıyor. Salgın nedeniyle alıcılar ile tedarikçiler arasındaki iş birliğinin güçlendiğini söyleyen Keçecioğlu, dünyadaki örnek uygulamaları aktarıyor: "Philips solunum cihazı üretimindeki tedarikçilerine sıfır iskonto ile erken ödeme yaptı. Aynı şekilde bazı süpermarket zincirleri de raflarda boşluk olmasın diye temel gıda maddelerindeki tedarikçilerine alacaklarını erken ödedi."
Böylece 2021'de dünya genelinde yüzde 30'luk büyüme ile 53 milyar dolarlık faturanın erken tahsilatına aracılık edildi. Hedef, 2023'de günde 1 milyar dolara ulaşmak.
2 BİN KOBİ'YE ULAŞTI
Şirketin odaklandığı sektörler arasında ise perakende, süpermarket zincirleri, e-ticaret ve otomotiv başı çekiyor. Ülkemizde Anadolu Efes ve Coca-Cola İçecek gibi geniş tedarik zincirine sahip olan şirketler ile çalışan platform, 2022'den itibaren büyük bir beyaz eşya üreticisini de üyeleri arasına katmaya hazırlanıyor.
2021'de Türkiye'de faaliyet gösteren iki binin üzerindeki tedarikçi KOBİ'nin alacaklarını erken tahsil ettiği platform bunun karşılığında 20 milyar liralık faturayı sisteme yükledi. Keçecioğlu'nun 2022'den beklentisi yüksek: "Belki de bu rakamı en az ikiye katlayacağız.

PARAYA DOKUNMUYORUZ!
Peki, C2FO bankalara rakip mi? Keçecioğlu'nun verdiği yanıt oldukça net: "Biz paraya dokunan veya kredi kullandıran bir organizasyon değiliz. Bankalarla rekabet etmiyoruz." Kendilerine 'fintek'ten ziyade 'techfin' demeyi daha çok sevdiklerini söylüyor. Çünkü finansal bir hizmet var ama daha çok teknolojisine odaklanılıyor.

BİZE ULAŞIN