PAYLAŞARAK ÇOĞALTMAK…
KPMG’nin hazırladığı ‘Mobiliteyi Hızlandırmak’ raporuna göre, paylaşım ekonomisi 2025’te 400 milyar dolarlık hacme ulaşacak…
Belce Örü / INBUSINESS
Kitlesel fonlamadan elden edilen borçlanmaya, ulaşım araçlarının paylaşımından çalışma alanlarının ortak kullanımına kadar geniş bir yelpazede değerlendirilen paylaşım ekonomisi hayatımızda giderek daha geniş yer kaplıyor. The Allison+ Partners'ın araştırması ise mobilitede paylaşım açısından Z kuşağına dair önemli bir veriyi ortaya koyuyor. Araştırma işlevselliğe önem veren, zamanın kıymetini bilen, rahatına düşkün bu kuşağa mensup bireylerin yüzde 50'sinin otomobil sahibi olmak istemediği bilgisini paylaşıyor.
KPMG Türkiye Endüstriyel Üretim ve Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli de "Toplu taşımanın gelenekselrolü değişiyor, yıkıcı teknolojiler ulaştırma firmalarını değişmeye zorluyor" diyor. Sadece Z kuşağı değil şirket sahipleri ve düzenli olarak taşımacılık hizmetlerinden faydalanmak isteyenler de pandemi sürecinde araç satın almak yerine kiralama yöntemini tercih etti.
Paylaşım ekonomisinin en güzel örneklerinden biri olan Airbnb de bu alanda kurulan girişimlerin ne kadar çok talep gördüğünün kanıtı niteliğinde. Zira seyahat eden binlerce insana kiralık konaklama yerleri sunan Airbnb geçen yıl halka arzından 3,5 milyar dolar gelir elde ederken, değerlemesi de 47 milyar dolara çıktı. Bu rakamlar, tüketici eğiliminin yatırımcılar tarafından ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriyor. Atıl evlerin hizmete sokulması bu anlamda sağladığı sosyal fayda ile de Airbnb'nin başarılı olduğunu söylemek mümkün.
SAHİP OLMA GÜDÜSÜ
Buna rağmen pandemide ABD'de de konut satışlarında rekor kırıldı. Ağustosta aylık yüzde 4,8 artarak 1 milyon 11 bine yükseldi. Bu rakam Ey- lül 2006'dan bu yana en yük- sek konut satışının olduğu ay olarak kayıtlara geçti. Bu da gösteriyor ki paylaşım ekono- misi her ne kadar büyüme eği- liminde olsa da insanlar sa- hip olma güdüsünden kolay kolay vazgeçmeyecek.
Mastercad'ın Money 20/20 Europe'da açıkladığı rapora göre, paylaşım ekonomisinin büyüme hızını koruması için öncelikli olarak ileri teknoloji entegrasyonu ve gerekli yasal altyapının oluşturulmasıyla kullanıcı da tam emniyet ve güvenin tesis edilmesi şart. Ayrıca blok zinciri, Nesnelerin İnterneti ve Yapay Zeka gibi teknolojilerin hayatımızı yönetmesi nedeniyle kullanıcıların paylaşım ekonomisine dayalı iş modeline her yerden kolayca ulaşabilmesi gerekiyor.
MEGA TREND
Paylaşmak. Çünkü gelecek nesil işlevselliğe önem veriyor, zamanın kıymetini biliyor ve rahatına düşkün. Dünya kaynaklarını sürdürülebilir şekilde kullanmak ana amaç.
NASIL GİDİYOR?
Hızlı! Paylaş kitabının yazarı İbrahim Aybar "Bir şeye sahip olmaktansa, ihtiyaç duyduğumuz süre boyunca kullanıp bırakmak insanlara artık daha ilginç ve akılcı gelmeye başladı" diyor ve devam ediyor: "Böylece atıl bekleyen varlıkların sahiplerine gelir kazandırması ve kullananların küçük ödemelerle ihtiyacı kadar o varlıklardan yararlanması imkanı ortaya çıktı." Aybar, bu alanın içinde bulunduğumuz çağda ekonomik büyümenin adresi olmaya en kuvvetli aday olduğunu belirtiyor.