PERVİN ERSOY: ROTASI ANADOLU...
Rotahane girişiminin Kurucusu Pervin Ersoy, adeta kültür elçisi gibi çalışıyor. Türkiye’nin tanıtımına ve turizmine kafa yoran Ersoy, odağına Anadolu’nun kadim şehirlerini aldı. Rotahane’nin durak noktası olan şehirler turist akınına uğruyor.
Çiğdem Yücesoy Subaşı / INBUSINESS
Eşi Mehmet Nuri Ersoy Kültür ve Turizm Bakanı görevine getirilince Ankara seyahatleri artan Pervin Ersoy, arkadaşından gelen bir tekliften girişim hikayesi çıkardı.
Bir ayağı sürekli yurt dışında olan arkadaşının daha Ankara'yı görmediğini öğrenince büyük bir şaşkınlık yaşayan Ersoy, hemen kolları sıvadı:
"Hali vakti yerinde bir arkadaşım, benimle birlikte gelip Ankara'yı gezmek istedi. Başkentimizi hiç görmediğini söyleyince inanamadım. Kısa bir araştırma yaptım... Bırakın Anadolu'nun daha uzak şehirlerini yakın çevresindekileri bile merak edip gidip görmeyen çok insan olduğunu fark ettim."
Bu çarpıcı gerçekle yüzleşen Pervin Ersoy, ortağı Bilge Kuru ile 2019'da Türkiye'yi gezdirmeyi amaçlayan Rotahane adlı bir şirket kurdu. Ersoy şirketi kurduktan sonra karış karış gezdiği Türkiye'yi Türkiyeliler'e tanıtmak için işe koyuldu. Ülkemizin tüm zenginlikleri hakkında farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Ersoy, "Binlerce yıllık tarihin ve kadim medeniyetlerin mirası üzerinde yaşıyoruz. Bunun bize kattığı kültürel zenginlik ve avantajların yanı sıra yüklediği sorumluluklar da var. Biz de Türkiye'nin doğusunu batısına, batısını doğusuna tanıtmak istedik" diyor.
Sadece tanıtım odaklı ilerlemek üzerine inşa edilen fikir, öncelikle yerli turisti hedef alıyor. Projenin etkili olması için ise farklı bir strateji izlendi. Belirlenen rotalar, o şehrin ünlüsüyle gezilecek, hem onların anıları tazelenecek hem de hayran kitlesinden faydalanılacaktı... "Bu fikir çok tuttu. Aralarında ses, resim, heykel gibi çok farklı alanlardan sanatçılar, yazarlar, seyyahlar, influencer'ların da olduğu ünlülere bu projemiz için teklif götürdük. Büyük destek gördük" diyen Ersoy, bu sayede sosyal medyada ciddi bir tanıtım sağlayacaklarını düşünerek işe başladıklarını söylüyor.
TARIHIN KUCAĞINDA
Rotahane ilk seyahatine Saffet Emre Tonguç rehberliğinde Denizli ile start aldı ve sosyal medyada yoğun ilgi gördü. Anadolu'da Roma döneminin en parlak yaşandığı Afrodisias Antik Kenti; tarih, gastronomi, kültürel ve geleneklerinin de ön plana çıkarıldığı Denizli gezisinin ardından gelen taleple ikinci durak için hızla hazırlıklara başlandı. İkinci durak için Göbeklitepe'ye ev sahipliği yapan Şanlıurfa seçildi. Ardından Diyarbakır ve Adıyaman geldi.
Yerli turistin rotasını Anadolu'nun eşsiz zenginlikteki mirasına çeviren Rotahane, pandemi koşullarının ağırlaşması üzerine seyahatleri bir süre durdurmak zorunda kaldı. Kısıtlamaların kalkması ve yeni normal koşulların hayatımıza girmesiyle bavullar yeniden hazırlandı ve yeni yolculuklara yelken açıldı. Şimdiye kadar aralarında Isparta, Bayburt, Hatay ve Çanakkale'nin de olduğu 32 şehir ünlülerle gezildi.
Rotahane'nin stratejisinde sadece seyahat ederek tanıtım yapmak yok. Bu sürecin bir sonraki adımında iç turizmi canlandırarak şehirlerin kalkınmasına katkı sağlamak var. "Gerçekten katkısı da oldu" diyen Pervin Ersoy, her yaptıkları seyahatin ardından şehre akın akın ziyaretçi gittiğini belirtiyor. Pandemi nedeniyle sınırların kapatılması, dış ülkelerin salgın nedeniyle güvenli hissedilmediği bu dönemde iç turizmin canlandığı bir gerçek. Tam da bu noktada güçlü bir tanıtım sağlayan girişim, kentin esnafından yöresel sanatlara da katkı sağlıyor.
Ersoy, "Özellikle yöreye ait el sanatlarını yaşatmaya büyük özen gösteriyoruz. Örneğin şehirdeki Halk Eğitim Merkezi'ni gezerek atölyelerde kadınlarımızla iş birliği yapıyor, satışlarına katkıda bulunuyoruz. Yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarını ön plana çıkararak şehirle bütünleştiriyoruz" şeklinde konuşuyor.
İç Anadolu'yu odağına alan bir rota yaptıklarını söyleyen Ersoy, "Ocak ayında Yozgat, Tokat, Kırşehir ile başlayıp baharda Rize, Trabzon ve Artvin'de baharın uyanışına tanıklık edeceğiz" diyor. Rota genişleyip ilerledikçe ekibi de büyüyecek. Rotahane'nin yurt dışına yayılması da gündemde. Ama öncelikle Türkiye'nin 81 ili tamamlanarak Ankara'da final yapılacak.
ÇALIŞMAYA 16 YAŞINDA BAŞLADIM
Pervin Ersoy, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Aynı zamanda da halkla ilişkiler master'ı bulunan Ersoy'un çalışma hayatı henüz lise sıralarındayken başlamış. Türkiye'nin Ataköy'de açılan ilk alışveriş merkezinde bir mağazada başladığı çalışma hayatının, TV'lerde sunuculukla devam ettiğini söyleyen Ersoy, "Daha henüz 20'lerimdeyken Bebek'te kafe-restoran açtım" diyor. Eşi Bakan Mehmet Nuri Ersoy'la birlikte turizm sektöründe çalışmasından gelen deneyimini girişimciliği ile birleştiren Pervin Ersoy, Rotahane ile adeta kültür elçiliği yapıyor.