ZEYTİNİN MABEDİNDE…
Mucize besin zeytin, tarih boyunca insanlığın hem sofrasında hem de ticaretinde başrolü aldı. Bugün kozmetik, kişisel bakım ve hijyen ürünlerinin hammaddesi olarak da kullanılıyor. Zeytinlerin presleme işleminden sonra elde edilen zeytinyağı ise tükettiğimiz besinlere lezzet katmasının yanı sıra zengin antioksidan içeriği ile de öne çıkıyor. Her geçen gün yeni bir mucizesi keşfedilen ‘yeşil altın’ın yetiştiği cennetlerden biri de Türkiye…
Belce Örü / INBUSINESS
Dünyada zeytin üretiminde dördüncü ülke olan Türkiye'de , Manisa, henüz meyve vermeyen 4 milyon ağaç da hesaba katıldığında zeytinin başkenti konumunda. Kentin Akhisar ilçesi toplam yeşil zeytin rekoltesinin yüzde 75'ini, siyah zeytinin ise yüzde 30'unu tek başına karşılıyor.
ÜRETİCİ UMUTLU
Bölgede yapılan hasat ile 67 fabrikada 22 bin üretici ile soğuk sıkım zeytinyağı üretilecek. Hasadın oldukça verimli geçtiğini söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, kuraklığa rağmen zeytin hasadının verimli geçtiğini aktardı.
Alhat, ambalajlı yerine dökme ihracat kolaycılığının sektöre hakim olduğuna vurgu yaparak kamu kaynaklı desteklerin artırılması ve zeytinyağının perakende KDV'sinin yüzde 1'e indirilmesi taleplerini de hatırlattı.