Cevizde üretim tüketime yetmiyor
Irmak İshakoğlu / INBUSINESS
Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanları Ömer R. Ergüder ile İ. Hakkı Akhan, ceviz üretiminin tüketimdeki artış hızını yakalayamadığını söyleyerek sektörün rekabetçi hale gelene kadar gümrük vergileri ile korunmasının ve yerli üretimin teşvik edilmesinin önemine vurgu yapıyor. Cevize yapılan yatırımın geri dönüşünün 10-12 yılı bulduğunu belirten Ergüder ile Akhan, bu duruma uygun kredi desteğinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
TÜRKİYE CEVİZ TÜKETİMİNDE İLK ÜÇTE
Yetiştirmesi sabır isteyen ancak getirisi yüksek olan ceviz, hem üretici hem de ülke ekonomisi için büyük potansiyele sahip. Ancak yerli ceviz üretimi maalesef tüketimi karşılamaya yetmiyor. Günümüzde yıllık 150 bin ton ceviz tüketimiyle dünya sıralamasında ilk üçte olan Türkiye; başta ABD, Şili ve Çin olmak üzere pek çok ülkeden her sene 250 milyon doları bulan ithalat yapıyor.
HEDEF 19 BİN TON CEVİZ ÜRETİMİ
35 bin dekar alanda yaklaşık 1 milyon ceviz ağacıyla dünya standartlarında 19 bin ton üretim yapmayı hedefleyen dernek üyeleri bu doğrultuda kapsamlı bir eylem planı belirledi. Dernek, modern zirai teknikler kullanarak, sürdürülebilirlik kriterlerinden vazgeçmeden dönüm başına üretim miktarlarını (550 kilogram/dekar) yakalamak istiyor. Yerli cevizin yetiştirilme safhasından işlenmesine kadar gösterilen profesyonel özene ve daha da önemlisi hasattan sofraya hiçbir kimyasal işlem görmeden gelmesine dikkat çeken eş başkanlar, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşabilmeleri için kalite standartlarının oluşturulması konusunda yetkililerle iş birliği yapmayı planlıyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
Lezzetinin yanı sıra vücuda; bakır, kalsiyum, demir, selenyum, çinko gibi mineraller sağlayan, büyüme ve gelişme, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik aktivitelere katkıda bulunan ceviz düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Sağlık açısından oldukça yararlı bir ürün olan cevizin tüketimini uzmanlar da destekliyor.
KALİTE STANDARTLARININ BELİRLENMESİ ŞART
Cevizde de tüketicinin doğru bilgilendirilebilmesi için kalite standartlarının belirlenmesi gerektiğini aktaran Ergüder ve Akhan bu düşünceden yola çıkarak kamu-üniversite-özel sektör iş birliğine yönelik çalışmalar yürütüyor. Uludağ Üniversitesi ile beraber Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretilen farklı ceviz türlerinin besin değerlerinin belirlenmesiyle ilgili bir çalışma başlatan Ceviz Üreticileri Derneği, bu çalışmanın sonuçlarını yerli cevizin sağlık değerlerinin daha net anlaşılabilmesi için kamuoyuyla paylaşılacak.