Sanayinin Abdulkadir Ustası

09:32 - 14.08.2021, Cumartesi

Volkan Özsoy / INBUSINESS

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, küresel salgına rağmen 2020-2021'de 500 milyon dolarlık yatırıma imza attı. gördüğü tüm krizlerden sapasağlam çıkmayı başaran sanayinin 'Abdülkadir Ustası', "Yatırım durmaz, yapmayan zararın ötesinde kayıplara uğrar" diyor. Anadolu sanayicilerinin bir listesini yapmaya başlarsanız, ilk isim tartışmasız Abdülkadir Konukoğlu'dur. 73 yaşındaki duayen, Gaziantep merkezli Sanko Holding Onursal Başkanı Konukoğlu, sadece memleketinin değil, bölgenin de en önemli ekonomi aktörlerinden… 1904'te babası Sani Bey tarafından temelleri atılan Sanko Holding'de işe başladığında henüz ortaokul öğrencisiydi. Çıraklıktan başlayarak hemen her kademede çalıştıktan sonra kaptan köşkünde yıllarını geçirdi. Yer süpürüp, tezgah silerek başladığı kariyerinde patron çocuğu olmanın konforuna talip olmadı: Ustalarından azar da yedi, enseye tokat da… Bu sıkı eğitim sonunda gemiyi nasıl yürüteceğini öğrenerek ustalık mertebesine ulaştı. Sadece Gaziantep'in değil Türkiye'nin en eski sanayicilerinden Konukoğlu, 50'nci yılında Sanko'yu Türkiye'nin en büyüklerinden biri haline getirdi. Bugün tekstilden enerjiye,
çimentodan ambalaja kadar birçok sektörde faaliyet gösteren Sanko, 14 bin kişiye istihdam sağlıyor. 100'ün üzerinde ülkeye yılda ortalama 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. Özellikle denim kumaş üretiminde; kapasite, kalite ve tasarım olarak dünyanın açık ara liderliğini üstleniyor. İSKO markası ile yıllık 300 milyon metre üretim kapasitesine sahip olan Sanko Tekstil, dünyanın önde gelen denim konfeksiyon markalarının çözüm ortağı konumunda.

Bugüne kadar gerek dünyada gerekse Türkiye'de yaşanan tüm dalgalardan sağlam çıkmayı başaran Konukoğlu, küresel devlere bile dip yaptıran Covid-19 pandemisinde ise adeta ustalığını konuşturuyor. Konukoğlu, iş yapış biçimleri değişip de tüm dünyanın panik yaşadığı dönemde sakin kalmayı tercih etmenin bugün ne kadar doğru bir karar olduğuna vurgu yapıyor: "Paniğe kapılmamanın çok büyük yararını gördük. Tüm koşullar olumsuz olsa da yatırımlarımıza planladığımız gibi devam etme kararı aldık." Bu cesur adım sayesinde holding, 2020'yi bir önceki yıla göre artış göstererek 10,5 milyar lira ciro ile tamamladı. Bu yılı ise yüzde 25 gibi iddialı bir büyüme ile kapatacak. "Nasıl oldu bu?" dediğinizi duyar gibiyiz. Bunun yanıtı Konukoğlu'nun kişiliğini tanımlayan iki kelimeden geçiyor: Cesur ve tutkulu.

Türk Dil Kurumu'nda güç veya tehlikeli bir işe girişirken kişinin kendinde bulduğu güven olarak tarif ediliyor cesaret. Cesur ise cesaret sahibi kişi. İşte tam olarak Konukoğlu'nun ve attığı adımın karşılığı bu kelime. Yatırımların durduğu, dev fabrikaların küçüldüğü, tüm kuralların alt-üst olduğu bu dönemde cesurca hayata geçirilen bir dizi operasyonun sonucu bu.

KEŞKE BİR DE YABANCI DİL BİLSEYDİM

İş dünyasının başarılı isimlerinden olan Abdulkadir Konukoğlu'nun her insan gibi 'keşke'leri var! Usta ve ustabaşı olduğu dönemde kendisine, "Abdulkadir Usta" diye seslenilmesinden gurur duyan Konukoğlu'nun en büyük pişmanlığı okuyup yabancı dil öğrenememesi... Ortaokuldan ayrıldıktan sonra çocuk yaşta iş hayatına atılan Konukoğlu, "Üniversite eğitimi görmedim ama Gaziantep Üniversitesi'nden Fahri Doktora unvanı alarak cüppe giymek, hayatımın en çok gururlandığım günü oldu" diyor. İkinci mutluluğu ise Sanko Üniversitesi'ni kurarak öğrencilere cüppe giydirmek olmuş.

YATIRIM DURMADI

En önemlisinden başlayalım, geçen yıl devreye alınan 250 milyon dolarlık bütçeye sahip bir yapılanma hamlesinden…

Uygulamaya koyulan planın önemli bölümü, iç bünyedeki yenilenmelere dayalı ancak pek çok alana da dokunuldu. Tekstil ve çimentoda iyileştirme, enerjide yeni ve kapasite artışına dönük projeler hayata geçirildi. Konukoğlu'nun hedefi; istihdam, üretim ve ihracatı artırmak için yatırımlara ağırlık vermekti. Bu hedefe ulaşabilmek için tekstilde modernizasyon ile yenileme, enerji ve ambalaj sektörlerinde yeni oluşumlar, çimentoda modernizasyon yatırımları gündeme alındı. 60 yıllık sanayici bugüne kadar yaşadığı tüm sıkıntılardan yatırıma devam ederek çıkmıştı, yine öyle olacaktı: "Sanayicilik yürek ve süreklilik ister. Tesisini yenilemeyen, yatırım yapmayan zararın ötesinde kayıplara uğrar."

İşini tutkuyla yapan sanayici, 14 bin çalışanı için pandemi başlayınca bir destek paketi oluşturdu. Anayasasının değişmez maddelerinden biri paylaşmaktı. Konukoğlu, "Ben patronum, doğrusunu, iyisini bilirim gibi bir anlayışım yok. Öneride bulunan her kim olursa olsun dinlemek, dinleyene kaybettirmez. Fikirleri de dinleriz sıkıntıları da. Her zaman yanımızda olan çalışanlarımıza bu sıkıntılı dönemde destek olmak istedik" diyor.

17 Mart 2020'de alınan kararla, tüm şirketlerde istihdam edilen, taşeron ve stajyerler dahil olmak üzere tüm çalışanlara biner lira ödeme yapıldı. Bu süreçte müşterilerini de unutmadıklarını söyleyen Konukoğlu, şöyle devam ediyor: "Sanko şirketlerinden yapılan tüm satışların vadelerini, vade farkı ilave edilmeksizin 60 gün erteledik. Müşterilerin mevcut borçlarının tamamına fark uygulamadan ilave 60 gün vade tanıdık. Böyle durumlarda süreci yönetebilmek için herkesin bireysel önlemlerinin yanı sıra, kurumsal ve ekonomik katkıları da sunması gerektiğine inanıyoruz."

EMPATİ OYUNU

Konukoğlu felsefesinin tek cümleyle özeti şu: "İşin hilesi dürüstlüktür." Yine kendi ifadesiyle, yenilikçi, paylaşımcı ve vizyoner yönetim anlayışı sonucunda Sanko, Türkiye'nin Anadolu'dan çıkan en güçlü sembollerinin başında geliyor. Konukoğlu, duygularını da devreye sokarak yönetimde kendine has modeller geliştirmiş. Empati kurmak konusunda güçlü bir kas edinmiş. Kendisi, küçük yaşlarda empati yapmayı öğrenecek bir oyun keşfetmiş: "Çıraklık dönemlerimde karşımdakini anlayabilmek için kendi kendime bulduğum bir oyun oynardım. Bir odaya karşılıklı iki sandalye koyar, oyuna başlardım. Karşımda hata yapan biri oturuyor gibi düşünerek, ona kızar, sesimi yükseltirdim. Sözüm bitince o boş sandalyeye geçer, bu sefer de karşımda ustam varmış gibi düşünür ve biraz önce ağzımdan çıkanları, bana söylenmiş gibi hissederdim. Bunun iş yaşantım boyunca çok faydasını gördüm."

SON ÇEYREKTE YATIRIMLAR PATLAYACAK

Duayen iş insanının önümüzdeki döneme ilişkin tahminleri iyimser: "Türkiye ekonomisinin geleceğine güvenimiz tam. Üzerimize düşen sorumluluklarımızın farkındayız. Her sektörde kendi kendine yeten bir ülke olmak için milletçe çalışmamız gerekiyor. Yılın ikinci yarısından itibaren sıfırdan yatırımlar daha fazla konuşulmaya başlanacak." Konukoğlu salgına rağmen 2020'de 250 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yıl da aynı miktarda yatırım yapma kararı aldığını söylüyor ve ekliyor, "Pandemiye rağmen 500 milyon dolarlık yatırıma imza atacağız. Göreceksiniz aşılamanın tamamlanmasıyla ekonomide de moraller yükselecek. Morali yükselen iş insanları yeniden yatırım konuşmaya başlayacak. 2021'in dördüncü çeyreğinden sonra 2022'de bir yatırım patlaması olacağını düşünüyorum. İnşallah 2021'i güzel yaşayacağız. 2022 çok daha iyi olacak."

"BİR YILLIK NAKDİMİZ HAZIR"

Konukoğlu cesur olduğu kadar temkinli de. Hayati öneme sahip nakit akışı yönetiminde yürütülen temkinli yaklaşım, pandemi bilinmezliğinde elini güçlendirmiş usta sanayicinin. "Pandemi döneminde olduğu gibi ani gelişmelere hazırlıklı olmak için nakit akışımızı en az bir yıl olmak üzere uzun vadeli planlarız. İşletmeler üretimi durdursa dahi en az bir yıl ödemelerimizi yapacak nakdimiz her zaman hazır" diyerek sağlam duruşun sırrını veriyor.

BİLANÇOSU EKSİ, KAZANCI BÜYÜK YATIRIM

Yatırımlarda işin sadece maddi değil, manevi kazancına da değer veriyor. Bunu bir üniversitede yaptığı konuşma sırasında gelen "En kazançlı işiniz hangisi?" sorusuna verdiği yanıttan öğreniyoruz: "Sanko Üniversitesi Hastanesi, en çok kazandığımız yatırım diye cevapladım. Devamında ne kadar kazandığımı sordular. Gayet ciddi bir şekilde yıllık kazancımızın eksi 3-4 milyon dolar olduğunu söyledim. Kazancımız iyileşerek evine dönenlerin ve yakınların duası..."

Babasının hastalığı döneminde yurt içi ve yurt dışında çok sayıda hastanenin kapısını aşındırdıklarını anlatan Konukoğlu, "Babam Sani Konukoğlu, 'Hastane kapısında beklemeyen hastanenin kıymetini bilmez' diyerek, 1993'te hastanenin temelini attı ve böylesine önemli bir şifa merkezini ülkemize kazandırdık" diyor.

BİZE ULAŞIN