Otomotivde “Jant”i yatırım

01:26 - 24.07.2021, Cumartesi

Arzu Kurum / INBUSINESS

Manisa'da küçük bir atölyede üretim hayatına başlayan Jantaş, bugün Maxion İnci Jant Grubu çatısı altında üretiminin yüzde 72'sini Avrupa'ya ihraç ediyor. Geçen yılı 400 milyon dolar ciroyla kapatan GruBun hedefi ağır ve ticari araç jant tedarikinde dünya lideri olmak.

Otomotiv yan sanayi sektörünün en tecrübeli isimlerinden biri olan Maxion İnci Jant ve Maxion Jantaş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim, küçük bir atölye olarak kapısından girdiği Jantaş'ı, bugün Avrupa'nın en büyük jant üretim komplekslerinden birine dönüştürdü. Beş kıtada 60'ın üzerinde ülkeye ihracat yapan şirket, ulaştığı noktayı daha da ileriye taşımaya hazırlanıyor. Yakın zamanda ağır ve ticari araç jant üretim kapasitesini arttırmak için 250 milyon liralık bir fabrika yatırımı yapan şirket, yeni yatırımın kazandıracağı 50 milyon dolarlık ek ihracat ile Avrupa, Amerika, Afrika ve Yakın Doğu pazarlarındaki liderlik konumunu daha da güçlendirecek. 2020'yi yaklaşık 400 milyon dolarlık ciro ile kapatan Maxion İnci Jant Grubu için Zaim'in bu yıl ki hedefi ise geçen yıla oranla yüzde 20'lik bir büyüme yakalamak.

İŞ HAYATI JANTAŞ'TA BAŞLADI

66 yaşındaki Mustafa Zaim, 1979'da, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduğunda evlendi ve aynı yıl eşi Meral İnci'nin babası Cevdet İnci'nin isteği üzerine eşiyle birlikte Jantaş'ta iş hayatına başladı. Temelleri 1968'de Cevdet İnci tarafından atılan Jantaş, o dönemde bir atölye görünümünü aratmıyordu. Buradaki çalışmalarının yanı sıra Wat Motor'da da 1983'te bir yıllığına genel müdür yardımcılığı görevini üstlenen Mustafa Zaim, bu şirkette elde ettiği tecrübeyi de Jantaş'a aktardı. 1986'da Jantaş'taki görevlerine ek olarak İnci Akü'nün genel müdürlük koltuğuna da oturdu. Zaim'in hareketli iş hayatının dönüm noktası ise 2003'te Jantaş'ın başına geçmesi oldu.

Jantaş'ın ihracat devi olmasındaki en önemli faktörlerden biri şirketin 1990'larda ana otomotiv sanayisinde önemli bir üretici haline gelmesi oldu. Zaim bu dönemde gelen talepler nedeniyle 300 bin adet olan üretim kapasitesini 500 bin jant sayısına çıkarmak için yeni hatları devreye aldı. Ayrıca şirket bu dönemde yurt dışı ortaklıklara da sıcak bakmaya başladı. 1992'de Alman Lemmerz firmasıyla ortak olundu ve yeni bir şirket kuruldu: Lemmerz İnci. 1993'te binek ve hafif ticari araçlar için çelik jant üretimi yapmaya başlandı. 1996'da Lemmerz, Jantaş'a da ortak oldu ve kapasite 800 bin adede yükseldi. 1997'de ise Lemmerz Jantaş, modern üretim hatlarının bulunduğu Manisa'daki fabrikaya taşındı ve kapasite 1 milyon 50 bin adeti buldu. 1997'de Amerikan Hayes Grubu'nun, Lemmerz'i satın almasıyla şirket adları Hayes Lemmerz Jantaş ve Hayes Lemmerz İnci olarak değişirken, bu şirketlerdeki Türk İnci Holding sermayesi yüzde 40 olarak sabitlendi. Marka, 2000'de üretiminin yüzde 70'inden fazlasını dünyaya ihraç etmeye başlayarak, Avrupa'da en çok tercih edilen tedarikçi konumuna yükseldi. Şirket aynı zamanda yerli ve ana otomotiv sanayinin de tedarikçisi konumunda. Mustafa Zaim bu doğrultuda farklı jant üretme konusundaki Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini, her yıl cirolarının yüzde 2,5'unu Ar-Ge'ye ayırdıklarını ifade ediyor.

ORTAKLAR GİTTİ MAXION JANT KALDI

2006'da da Japon otomotiv ana sanayine ilk ihracatını yapan marka, 2012'de Brezilyalı Maxion Wheels'in Hayes Lemmerz'i satın almasıyla yeni bir döneme girdi. Tam da bu noktada en büyük şanslarının söz konusu yabancı firmaların yönetim kademelerinde yer almaları olarak gören Mustafa Zaim, "Bugün geldiğimiz başarılı konumda bence bunun önemli bir etkisi var. Çünkü onların kurumsal çalışma disiplinini, aile şirketlerinden gelen birtakım avantajlarınızı kaybetmeden uygulayabilme başarısını gösterdik" diyor.

AKILLI FABRİKA DÖNEMİNE GEÇİŞ

Öteki taraftan Maxion Jant, 2004'ten itibaren her alanda dijitalleşmeye yatırım yapmaya başladı. Marka, bu kapsamda 2018'de Bosch ile Türkiye'nin Sanayi 4.0 dönüşümüne katkı sağlayacak önemli bir adım attı. Bosch Grubu'ndan elde edilen deneyim Maxion Jant'ın dijitalleşmesinde kullanıldı. Yapılan yatırımlarla birlikte Maxion Jant fabrikalarında şu anda kullanılan cihaz ve robot sayısı bini aştı. Bu anlamda önemli bir mesafe kateden Maxion Jant, 2025'e kadar işletmelerinin akıllı fabrikalar haline gelmesini hedefliyor.

250 MİLYON LİRALIK YATIRIM

Maxion İnci Jant Grubu, Manisa OSB'deki beşinci fabrikasını bu yıl tamamlayacak. Toplam 250 milyon liralık yatırım yapılan projeyle ağır ve ticari araçlar için jant üretimi yapılacak. 18 bini kapalı olmak üzere toplamda 21 bin metrekarelik alana kurulan fabrikanın inşaat ve altyapı çalışmaları tamamladı. 2022'de resmen faaliyete geçmesi planlanan tesisle birlikte ilk etapta 80 kişi istihdam edilecek. İlave istihdamla birlikte grubun toplam çalışan sayısı bin 800'e çıkacak. Bu yatırımla şirket, mevcut ağır ve ticari araç jant üretim kapasitesini özellikle 'tubeless' jantlarda 800 bin adet artırarak toplam ağır ve ticari araç jant kapasitesini üç milyon adede yükseltecek.

Maxion İnci Jant Grubu, ayrıca mevcut fabrikasına yeni ve son teknolojiye sahip, üç milyon jant boyama kapasitelik bir boya tesisi de kuruyor. Son kat boya uygulamasının robotlarla yapılacağı tesiste jantın boya kalitesini artıracak birçok yeni teknoloji de haziran ayından itibaren tam kapasite ile devreye alınacak. Maxion İnci Jant Grubu halihazırda yılda 10 milyon adet binek, hafif ticari ve ticari araçlar için sac ve alüminyum jant üretimi gerçekleştirirken, Manisa OSB'de binek ve ticari araç jant üretimiyle yıllık 420 milyon dolar satış gerçekleştiriyor.

RAKAMLARLA MAXION İNCİ JANT GRUBU

Yılda 10 milyon adet binek, hafif ticari ve ticari araçlar için sac ve alüminyum jant üretimi yaparak, 420 milyon dolarlık satış gerçekleştiriyor. Beş kıtada 60 ülkeye ihracat yapıyor. Şirket her yıl cirosunun yüzde 2-2,5'unu Ar-Ge'ye ayırıyor. 2021 için yüzde 20'lik bir büyüme ile yaklaşık 400 milyon dolarlık ciro hedefleniyor. 2022'de resmen faaliyete geçmesi planlanan yeni fabrikayla mevcut ağır ve ticari araç jant üretim kapasitesi üç milyon adede çıkacak. Yeni yatırımla birlikte bin 700 olan çalışan sayısı, bin 800'e çıkacak.

BİZE ULAŞIN