Falda büyüme çıktı...

01:21 - 24.07.2021, Cumartesi

Belce Örü /INBUSINESS

Kahve falı uygulaması geliştiricileri Yapay zeka ile kültürel ritüelleri birleştirerek global teknoloji şirketi olma hedefi taşıyor. Pandemide yaşanan yüzde 50 büyüme de iştah artırıyor. Yemen Valisi Özdemir Paşa'nın 16'ncı yüzyılın ortalarında Osmanlı'ya getirdiği kahve, Türkler tarafından keşfedilen özel bir hazırlama, pişirme ve sunum tekniğiyle Balkanlara, Orta Doğu'ya, Avrupa'ya ve zamanla dünyanın daha başka pek çok bölgesine yayıldı. Bugün Türk kahvesi UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Kültürümüzün önemli bir parçası olan Türk kahvesinde, falın özel bir yeri var. İçinde bulunduğumuz çağda bu ritüel, teknolojinin gelişmesiyle artık uygulamalar üzerinden gerçekleştiriyor. Covid-19 pandemisinin yarattığı kaygı ve belirsizlik ortamı ise insanların kahve falı uygulamalarına daha fazla ilgi göstermesine sebep oldu. Falcı Bacı'nın yer aldığı Kaave uygulamasının yaratıcılarından Selin Sağol Sade, pandemide insanların yüzde 32 daha fazla fal talebinde bulunduğunu aktarırken; Faladdin Kurucusu Sertaç Taşdelen ise günlük gönderilen fal adetinin bu dönemde 800'den bin 200'e çıktığını söylüyor.

KEYİFLİ ORTAKLIK

Hollanda'da ikram edilen bir Türk Kahvesinin ardından "Neden kendi falcımızı dünyanın her yerine yanımızda taşımayalım?" fikrinden yola çıkan Selin Sağol Sade ve eşi Burç Sade, 2011'de Kaave uygulamasını hayata geçirdi. İkili aynı yıl didiLabs BV firmasını kurdu. Selin Sade, geliştirdikleri yapay zeka içerikli fal yazılımının aynı zamanda canlı yorumcular tarafından da desteklendiğini söylüyor. Bugüne kadar 45 milyondan fazla kez indirilen uygulama aylık beş milyon aktif kullanıcıya sahip. Sade, Kaave'de bugüne kadar 1,5 milyar falın yorumladığını belirtiyor.

KARAKTER YARATMAK

Şu anda Kaave'de fal yorumlayan yedi ayrı karakter bulunuyor. Sade, diğer kahve falı mobil aplikasyonlarından farklarının karakter yaratmaya verdikleri önem olduğunu söylüyor. "Uygulamayı planlarken hep fal karakterlerimizi ön planda tuttuk. Onların her birinin ayrı hedef kitlesi, ayrı iletişim tarzı, farklı moda anlayışı var" diyor ve ekliyor "Öyle ki kullanıcılarımızın birçoğu kendine bir karakter seçerek onu favori olarak benimseyebiliyor."

2020'DE 400 MİLYON FAL

Sade, pandemide eğlence ve motivasyon arayışıyla Kaave kullanıcılarının yüzde 32 daha fazla fal baktırdığını aktarıyor. Bu dönemde uygulamada geçirilen zamanın yüzde 41, cirolarının da yüzde 28 arttığı bilgisini paylaşıyor. Uygulama üzerinden geçen yıl 400 milyon kahve falına bakıldı. "Kadınlar özellikle dertleşmek; erkekler ise daha çok motivasyon arayışıyla uygulamamızı tercih ediyor" diyen Sade bu nedenle pandemide Kaave'ye 'Dert Ortağı' bölümünü de eklediklerini söylüyor.

Selin ve Burç Sade çiftinin hedefi Kaave'yi her ülkeden ve kültürden kullanıcıyla bağlantı kurabilen bir uygulama haline getirmek. Uygulamanın şu anda en çok aktif kullanıcısının olduğu ülkeler başta Türkiye olmak üzere; Orta Doğu ülkeleri, Amerika, Almanya ve Hollanda.

YÜZDE 50 ARTIŞ

Denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young'da çalışırken Dubai'den Singapur'a transfer olması şerefine düzenlenen yemekte arkadaşlarının "Binnaz Abla(Taşdelen'in annesi) burada olsa şimdi bize fal bakardı" sözleri üzerine fincanların fotoğrafını annesine gönderen Sertaç Taşdelen'in o anda aklında beliren çözüm, zamanla bir iş fikrine dönüştü ve onun girişimci olmasını sağladı. 2017'de Faladdin'i kuran Taşdelen'in ekibi bugün 20'si teknik tarafta olmak üzere 50 kişiden oluşuyor. Dört farklı dilde hizmet veren uygulama, dünya genelinde 25 milyon indirmeye ve aylık beş milyon aktif kullanıcıya sahip. Yüzde 80'i kadınlardan oluşan kullanıcıların yaş aralığı ise 25 ile 40 arasında değişiyor. Taşdelen, pandemiye bağlı talep artışı yaşandığını, uygulamaya gönderilen günlük fal sayısının 800'lerden bin 200'e kadar çıktığını söylüyor ve ekliyor; "Belirtmem lazım ki biz her yıl yüzde 50 büyüyen bir şirketiz." Gelirinin büyük çoğunluğunu reklamdan sağlayan şirket bu yıl üyelik modeline geçmeyi planlıyor. Taşdelen ayrıca uygulamaya eklenecek yeni ürün ve diller üzerinde çalıştıklarını da ifade ediyor.

FALAADİN'İN NFT ESERİ: MUKADDERAT

Mart 2021'de Falaadin kullanıcılarının gönderdiği bir milyarı aşkın kahve falı fotoğrafıyla oluşturulan 'Mukadderat' isimli eser, OpenSea'de 10 saniyelik küçük klipler şeklinde açık artırmaya çıktı. Minumum teklif fiyatı 0,05 ETH'den başlayan ürünle ilgili Taşdelen, NFT satışında çok büyük bir talep zaten beklemediklerini ama çok güzel geri dönüşler aldıklarını söylüyor. 'Mukedderat'ın kendileri için çok özel olduğunu ifade eden Taşdelen bunun nedenini ise milyonlarca kişinin bu sanatın bir parçası olması şeklinde açıklıyor. Taşdelen'in bir de müjdesi var: "Yakın zamanda büyük bir sergi ile herkesi 'Mukadderat' ile tanıştıracağız."

BİZE ULAŞIN