Sağlık sektörünü şekillendiren ileri teknoloji ve çözümler

08:31 - 27.04.2021, Salı

İpek Alpkökin Olgunsoy / INBUSINESS

Sağlık teknolojileri, dijital geleceğe hazırlanıyor. Sektörün gündeminde; Yapay Zeka, Medikal Nesnelerin İnterneti (IoMT) ve Bağlı Sağlık Sistemleri var.

On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) Sağlık Endüstrilerinde Dönüşüm Raporu'nda dünya tıbbi cihaz pazarının 2020'de kişi başı yıllık ortalama 5,2 büyümeyle 68,13 dolar olacağı öngörülmüştü. 2021'de pandeminin etkisiyle bu rakamların daha da yükseleceği yapılması çok da zor olmayan bir tahmin. Zira dijitalleşme ile her geçen gün daha da büyüyen sağlık teknolojileri içine eklediği Yapay Zeka uygulamaları ile hızına hız katıyor.

Dijitalleşmenin sağlık hizmeti sağlayıcıları için taşıdığı kritik önem Covid-19 pandemisinde rüştünü ispatladı. Yenilikçi çözümler, iş yükü giderek artan sağlık profesyonellerine önemli bir destek sağladı, sağlamaya da devam ediyor.

Nitekim Diagnostik görüntülemeden laboratuvar hizmetlerine, ileri tedavilerden satış sonrası servis ve bakıma kadar çok geniş bir yelpazede hizmet sunan Siemens Healthineers'ın Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel de sağlık alanındaki dijital geleceğe dikkat çekiyor. "Artık Medikal Nesnelerin İnterneti (IoMT) kavramından bahsediyoruz; bu teknoloji, sağlık sistemlerinde önemi bir dönüşüm vadediyor" diyen Sonemel; "IoMT'nin yükselişi, bağlantıda olan cihaz sayısındaki artışla birlikte giderek güçleniyor. Yalnızca tıbbi cihaz değil, aynı zamanda sağlık hizmetindeki diğer paydaşlar da IoMT ekosisteminde yer alabiliyor."

ANLIK TAKİP TEKNOLOJİSİ

Sağlık teknolojileri alanında çok konuşulan bir diğer konu da Connected Health yani Bağlı Sağlık Sistemleri. Teşhis ve tedavilerin hızını ve doğruluğunu iyileştirmek için dijital ve fiziksel dünyaları bir araya getiren bu sistem ile artık hasta davranışını ve sağlık durumunu gerçek zamanlı izlemek ve müdahale etmek mümkün. Sonemel; "Connected Health, büyük veriyi eyleme, iç görülere ve tahminlere dönüştürmek için Yapay Zeka platformunu kullanıyor. Yapay Zeka destekli IoMT cihazları, tedavilerin çok daha reaktif hale gelmesinde önemli bir katkıda bulunacak" diyor.

Siemens Healthineers'ın sağlık hizmetlerini dijitalleştirerek sektördeki sorunlara yanıt verdiğini anlatan Sonemel, "Hassas ve kişiselleştirilmiş tıbbı yaygınlaştırmak, bakım hizmetlerini dönüştürmek için inovatif çözümler geliştiriyoruz. Erken teşhisten tanı, tedavi ve takip uygulamalarına kadar her iş alanında çözüm sağlayan tek firmayız" diyor.

Yapay Zeka da sektörü ileri taşıyan bir başka unsur olarak öne çıkıyor. Bu teknoloji sayesinde makine öğrenmesi ve derin öğrenme alanlarının yanı sıra sağlık profesyonelleri ile hastalar arasındaki sınırları kaldıran çözümler konusunda ilerleme yaşanıyor. Sağlık verilerinin güvenliği de bu segmentteki bir diğer gelişme.

Yapay Zeka tarafından desteklenen ürün ve çözümlere odaklandıklarını anlatan Sonemel, "Şu anda üretkenliği artıran, daha hassas ve kişiselleştirilmiş klinik kararları mümkün kılan 65'ten fazla yapay zeka tabanlı ürün ve uygulamaya sahibiz" diyor.

Sağlık sektörünün geleceğinde Yapay Zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi dijital teknolojilerin gündelik iş akışlarında daha sık kullanılmaya başlanacağını anlatan Sonemel, "Görüntü kalitesini artırmak, süreyi kısaltmak, tetkikleri otomatikleştirmek ve hastaların fizyolojik değişkenliklerine uyum gösteren tetkikler sunmak için yararlanmaya devam edeceğiz."

"TÜRKİYE, 24'ÜNCÜ BÜYÜK PAZAR"

Kalkınma Bakanlığı On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) Sağlık Endüstrilerinde Dönüşüm Raporu'na göre; küresel tıbbi cihaz pazarının 2020'de ortalama 5,2 büyümeyle kişi başı 68,13 dolar olacağı öngörülüyor.

Dünya genelinde tahmini tıbbi cihaz pazarı büyüklüğüne bakıldığında, 2020'de en büyük pazarın 182 milyar 304 milyon dolar ile ABD olması Türkiye'nin ise 2 milyar 632 milyon dolar ile 24'üncü büyük pazar olması bekleniyor.

BİZE ULAŞIN