Kadınların gücü umut veriyor

08:49 - 27.04.2021, Salı

INBUSINESS Dergisi ve Turkuvaz Medya Grubu ev sahipliğinde Türkiye'de ilk kez hayata geçirilen Küresel Umut Festivali'nin yıl boyu devam edecek webınar serisi geçen ay başladı. BM'nin 17 kalkınma amacını kapsayan webınarların ilkinde umut veren kadınlar hikayelerini paylaştı. webınar serisinin ikincisi ise su pozitif bir dünya için gerçekleşti.

Pandemi döneminin en önemli kazanımlarından biri sürdürülebilirlik farkındalığının artması olarak tarihe geçti bile... Evlere kapandık, kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığından endişe ettik ancak dünyamızın sorunlarıyla da daha yakından ilgilenmeye başladık. Küresel ısınmadan kuraklığa, kız çocukları ve kadınların güçlendirilmesinden daha 'yeşil' bir sanayiye kadar pek çok konu artık sıcak gündemimize girmiş durumda. Yeşil Mutabakat'tan sürdürülebilir modaya kadar birçok alanda gelişmeler yaşanıyor. Şirketler arka arkaya sürdürülebilirlik raporları açıklarken bu alanda gerçekleştirilen kurumsal sosyal sorumluluk projeleri de gün geçtikçe hem çeşitleniyor hem de sayısı artıyor...

INBUSINESS olarak artık dünya kamuoyunun da en öncelikli gündemlerinden biri olan sürdürülebilirlik temasını daha kuruluş aşamasında DNA'mızın önemli bir parçası olarak benimsediğimizi açıklamıştık. Ayrıca Turkuvaz Medya Grubu olarak sürdürülebilirlik konusunu bir bütün olarak sahiplendiğimize de dikkat çekmiştik. Bu kapsamda dergimizin ilk iki sayısında sürdürülebilirlik konusunda çeşitli projeleri hayata geçiren 50 şirketin CEO'larının geleceğe yazdığı mektupları hem dergimizde hem de internet sitemizde yayınladık. 28 Aralık 2020'de ise Birleşmiş Milletler'in belirlediği 17 farklı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı hakkında farkındalık oluşturma için hayata geçirdiğimiz Küresel Umut Festivali platformunu kamuoyuna sunduk. Açılış konuşmasını Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin yaptığı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkanı İbrahim Şenel, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakçı'nın özel oturumlarla konuk olarak katıldığı tanıtım toplantısıyla festivalimiz başlamıştı. Geçen ay ise Küresel Umut Festivali'nin SKA'ları kapsayan Sürdürülebilir Hikayeler webinar maratonunun ilkini gerçekleştirdik.

UMUT VEREN KADINLAR

10 Mart'ta yapılan ilk webinar, amacı tüm kadınlar ve kız çocuklarını güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak olan 5'inci maddeyi ele aldı. Halkbank ve Koza Altın İşletmeleri sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Umut Veren Kadınlar' webinarına Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO) Üyesi Prof. Dr. Aşkın Asan özel oturumlarla katıldı.

SU POZİTİF TÜRKİYE

Küresel Umut Festivali, Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi'nin ikincisi ise 30 Nisan'da 'Su Pozitif Türkiye' ana temasıyla gerçekleşti. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'ndan altıncısı olan 'Su ve Sanitasyon'u hedefleyen etkinliğin açılış konuşmasını Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lütfi Akca gerçekleştirdi. Ardından Strategic Foresight Group Başkanı Sundeep Waslekar, su politikası üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinlikte Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SUEN Proje Geliştirme ve Uygulama Koordinatörü Aslıhan Kerç moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Su Pozitif Şirketler" panelinde ise TSKB Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ece Börü, Reckitt Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Hijyen Pazarlama Direktörü Tarık Bayar ve Wilo Türkiye Genel Müdürü Mehmet Ürek yer aldı. Etkinliğin ikinci seansında ise 10 yaşındaki Unesco Su Elçisi Kaan Özay, yeni neslin suya bakışını anlattı. Ardından WWF International Freshwater Lideri Stuart Orr, temiz su kaynaklarının nasıl korunması gerektiği üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Günün son paneli ise 'Suyumuzu Nasıl Koruyacağız' ana temasıyla gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Konya Ovası Projesi Başkanı Mahmut Sami Şahin, İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektörü Prof. Dr. Cumali Kınacı ile Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yer aldı.

ADIM ADIM FESTİVALE YAKLAŞIYORUZ

Küresel Umut Festivali ile 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı desteklemeyi, farkındalığı artırmayı, örnek teşkil edecek iyi uygulamalara dikkat çekmeyi ve bu konudaki bilgi paylaşımını en üst seviyede tutmayı amaçlıyoruz. Küresel Umut Festivali, üç ayaktan oluşan bir proje. Bu yolculuğun ilk adımı 'Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi.' Amacımız, sürdürülebilir kalkınma kavramının iş dünyası ve kamuoyunda bilinirliğini artırmak, örnek teşkil edecek iyi uygulamalara dikkat çekmek, teşvik etmek ve tanıtılmasını sağlamak…

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Bu doğrultuda 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın her biri için Eylül 2021'e kadar bir etkinlik gerçekleştireceğiz. Bu etkinliklerde şirket ve kurumların ilgili amaca hizmet eden projelerinin hikayelerinin anlatılmasını sağlayacağız. 'Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi' ile eş zamanlı olarak kuracağımız 'Hedef 1.000.000' video platformu ise bu hikayelerin daha büyük kitlelere ulaşmasını sağlayacak.

Özel olarak çekilecek bu videolar daha büyük bir amaca da hizmet edecek. Amacımız bu videolarla 1 milyon kişiye erişmek… Belki daha fazlasına… Burada hedefimiz ulaşılan her kişi için bir ağaç dikerek 'Küresel Umut Ormanı'nı oluşturmak… Küresel Umut Festivali'nin 2021 için finali ise eylül ayında fiziki olarak gerçekleştireceğimiz festival. İstanbul'da açık havada üç gün sürecek bu festival, sürdürülebilirlik alanında Türkiye'de bir ilk olacak.

Yasemin Gebeş Turkuvaz Medya İcra Kurulu Üyesi ve Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü:

KADINLARA VE KIZ ÇOCUKLARINA FIRSAT EŞİTLİĞİ

Turkuvaz Medya İcra Kurulu Üyesi ve Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş, Umut Veren Kadınlar Webinarı'nın açılışında yaptığı konuşmada kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesinin ekonomik kazanımlarına dikkat çekti. Yasemin Gebeş'in konuşmasından satır başları şöyle:

Aralık ayında saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan'ın açılışını yaptığı Küresel Umut Festivali ile Birleşmiş Milletler'in ortaya koyduğu ve 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı destekliyoruz. Bu çok önemli konuda farkındalığı artırmayı, örnek teşkil edecek iyi uygulamalara dikkat çekmeyi ve bir platform oluşturmayı hedef alıyoruz.

Umut Veren Kadınlar Webinar'ında 17 amacın en önemlilerinden birine odaklandığımız bu etkinlikte "cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek" konularına dikkat çekmeyi hedefledik.

Kadın çalışan sayısının artması, kadının toplumda ekonomik ve sosyal olarak hak ettiği yeri alması toplumların medeniyet seviyelerinin yükselmesine, ilerlemesine ve sağlıklı bireyler yetiştirilmesine mesnet olacaktır. Ne kadar şanslıyız ki, ülkemizde, kadınların statüsü diğer dünya ülkelerine nazaran çok daha erken dönemlerde tanınmış ve kanunlarla belirlenmiştir.

Turkuvaz Medya Grubu olarak her kademede kadın çalışanlarımızı destekliyor ve onların yeteneklerini sergilemelerine olanak veriyoruz. İnanıyoruz ki, kadının kişiliği ile var olduğu toplum medenidir, ileridir, üretkendir ve sağlıklı bir toplumdur. Kadınlarımızın eşit haklarda yaşamasını destekleyelim, geleceğimize yatırım yapalım.

Ayşe Ayşin Işıkgece - Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı:

KADININ GÜCÜ YARINLARIN TEMİNATI

Umut Veren Kadınlar Webinar'ının açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, günümüzde ekonomi ve tarımda en önemli rolü kadınların üstlendiğine dikkati çekerek, Dünyada Gayri Safi Mili Hasıla'nın (GSMH) yüzde 37'sini kadınların gayretinin ortaya çıkarttığını hatırlattı. Dünyada tarımsal iş gücünün yüzde 43'ünü kadınların oluşturduğuna vurgu yapan Işıkgece, gıda üretiminin yarıdan fazlasında kadınların emeğinin bulunduğunu ifade etti. Türkiye'de ise toplam istihdamın yaklaşık yüzde 30'unu kadınların oluşturduğunu belirten Ayşe Ayşin Işıkgece, "Ülkemizde tarımsal istihdam edilen 4,8 milyon kişinin, yüzde 41'ini kadınlarımız oluşturuyor. Bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz" dedi.

KADIN ÇİFTÇİYE POZİTİF AYRIMCILIK

Türkiye'de kadınların ve erkeklerin hemen hemen eşit sayıda istihdam edildiği tek sektörün tarım olduğunu aktaran Ayşe Ayşin Işıkgece, "Bu bizim açımızdan çok umut verici bir tablo" diye konuştu. Türkiye'nin, alanda Avrupa'daki birinciliğinin bundan sonraki yapacakları işlerde de ülkeyi çok daha yüksek noktalara taşıyacağını anlatan Ayşe Ayşin Işıkgece, yürüttükleri faaliyetlere ilişkin şu bilgileri verdi: "Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimize yüzde 5 indirim uyguluyoruz. Ekonomik yatırımlar kapsamında kadınlarımızın projelerine aynı zamanda pozitif ayrımcılık yaparak artı 15 puan veriyoruz. Geçen yıl başlattığımız Uzman Eller Projesi'nde destek verdiğimiz kadın girişimci oranımız yüzde 45. Bu kapsamda 44 projeye, 4,4 milyon lira hibe desteği sağlandı. Genç Çiftçi Projesi'nde kadın girişimci sayımız yüzde 60. 29 bin projeye 864 milyon lira hibe desteği vererek, bu projemizi de kadınlarımız için pozitif ayrımcılık yaparak desteklemiş olduk."

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, kadınların girişimci ruhlarını ön plana çıkarmak, üretime daha çok katmak ve kendi işlerinin patronu olmalarını sağlamak amacıyla birçok projeyi yönettiklerini dile getiren Işıkgece, "Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Programı'yla (IPARD) girişimcilerin projelerine destek veriyoruz. IPARD hibeleri kapsamında 3 bin 119 kadın yatırımcımıza 2 milyar lira hibe desteği verdik. Bu hibelerle kadınlarımızın kırsalda 4 milyar lira yatırım yapmasını sağladık" ifadelerini kullandı.

YARINLARIN TEMİNATI

Kendisinin de bakanlıkta, bakan yardımcılığı görevini yürüten ilk kadın yönetici olduğunu söyleyen Işıkgece, "Bugün burada bakan yardımcısı olarak da bir ilki gerçekleştiriyoruz." diye konuştu. "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sektörümüzde fırsat eşitliği hayatın gerçeği olana kadar kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yapmaya devam ediyoruz" diyen Işıkgece, konuşmasına şöyle devam etti: "Kadının varlığı, gücü, emeği yarınlarımızın teminatıdır."

Asya Varbanova Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü:

DAHA İYİ BİR DÜNYA MÜMKÜN

Umut Veren Kadınlar Webinarı'na özel konuşmacı olarak katılan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova ise Küresel Umut Festivali'nin takdire şayan bir girişim olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Varbanova Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın (SKA) Birleşmiş Milletler'e üye olan bütün ülkeler tarafından benimsendiğine dikkat çekti. 17 maddeden oluşan SKA'ların tüm dünyada insanlar arasındaki eşitsizliklerin, yoksulluğun ortadan kaldırılması için önemli olduğunu belirten Varbanova, SKA'nın 5'inci maddesinin bağlayıcı bir özelliği olduğunu belirterek, "5'inci madde bir ön koşul. Bu koşul sağlanmadan diğer 16 maddenin gerçekleştirilmesi mümkün değil" dedi. 1995 tarihinde açıklanan Pekin deklerasyonuna da değinen Varbanova, "Bu sayede hükümetler daha iyi bir dünya için önemli bir çalışma başlatmış oldu" ifadelerini kullandı.

PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Cinsiyet eşitsizliğinin halihazırdaki durumuna da dikkat çeken Varbanova, "Bugün tüm dünyada siyaset alanında kadınların oranı yüzde 20. Şu anda 10 kadından biri okuyamıyor, yazamıyor ve 32 milyon kız çocuğu okulsuzluktan muzdarip. Tüm dünyada üç kadından biri şiddete maruz kalıyor" dedi. Covid-19'un bu rakamları daha da kötü etkilediğine değinen Varbanova kadınların gündelik yaşam ile birlikte iş hayatını sürdürmeye çalıştıklarını ve aile içi şiddet oranlarının bu dönemde artığını vurguladı. Varbanova, SKA'nın 2030 vizyonu ile dünyada ve Türkiye'de önemli adımlar atıldığını belirtti.

Prof. Dr. Aşkın Asan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO) Üyesi:

HEP BİRLİKTE EL ELE ÇALIŞMALIYIZ

Webinar'ın ikinci bölümünde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO) Üyesi Prof. Dr. Aşkın Asan, 'Kalkınmada 5'inci Hedef' adlı bir sunum gerçekleştirdi. Aşkın Asan; Türkiye'nin, İstanbul Sözleşmesi'nin önerilerini ve GREVIO Türkiye raporunda iletilen, Acil Eylem Planı'nda yer alan 23 maddeyi yerine getirmesi halinde, otomatik olarak 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin de beşincisine ulaşmayı garantilemesi anlamına geldiğine işaret etti. Asan, bunun için hep birlikte çalışarak el ele vermenin önemine dikkat çekti.

Küresel Umut Festivali – Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi Umut Veren Kadınlar "Nasıl Başaracağız?" Paneli

Küresel Umut Festivali kapsamında Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi'nin Umut Veren Kadınlar başlığı altında yapılan birinci panelde 'Nasıl Başaracağız? Cinsiyet Eşitliğini Sağlamak için Türkiye'nin Yol Haritası' konusu ele alındı. Türkonfed İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Reyhan Aktar moderatörlüğünde gerçekleşen panele, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Fark Holding Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter, Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Ertem ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel katıldı.

"KADIN İSTİHDAMINI YÜZDE 40 ARTIRACAĞIZ"

Ebru Özdemir toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin farkındalığı artırmayı amaçlayan her çabayı, girişimi önemsediklerini belirterek bu konu ne kadar çok anlatılırsa değişim ve dönüşüme de o kadar katkı sunulacağını savundu. Hem bir kadın mühendis hem de kadın yönetici olarak cinsiyet eşitliğini 'kişisel bir sorumluluk' olarak gördüğünü ifade eden Özdemir, bir kadın lider olarak da bu konuda rol model olmanın önemine değindi. 'Türkiye'nin Mühendis Kızları' projesi ile bu alanda çok önemli bir adım attıklarını kaydeden Özdemir, "Bu proje benim gözbebeğim. Geleceğin kadın mühendislerine, kadın mühendis adaylarına ilham vermeyi hedefliyoruz" dedi. Özdemir, "Bu yıl 130 öğrenci ile ilerliyoruz. Amacımız sadece iyi mühendisler yetiştirmek değil, topluma dokunan, duyarlı, iyi kalpli insanlar yetiştirmek" dedi.

Limak Grubu olarak BM Kalkınma Programı UNDP ile Cinsiyet Eşitliği mührü üzerinde de çalışmalara başladıklarını anlatan Özdemir, "Limak Yatırım bünyesinde başladık. Amacımız cinsiyete dayalı kurumsal bir iş modeli geliştirmek. 2021 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Bu mührü alan ilk şirket olacağız. Sonrasında grup bünyemize yaymayı planlıyoruz. Hedefimiz Türkiye'deki diğer şirketlere de öncü olmak" diye konuştu. Grubun sürdürülebilirlik hedefleri arasında kadın istihdam oranının artırılmasının öncelikleri arasında yer aldığını vurgulayan Özdemir, 2026'ya kadar kadın istihdam oranını yüzde 40 artırmayı hedeflediklerini aktardı.

"KADIN FONU KURACAĞIZ"

Fark Holding Başkanı Ahu Büyükkuşoğlu Serter de herkesin kapısının önünü süpürerek işe başlaması gerektiğinin altını çizerek "Bizler birer lider olarak bu konuda ne yapıyoruz? Bu muhasebeyi yaparak başlamalıyız" dedi. Otomotiv, beyaz eşya, turizm ve teknoloji ağırlıklı çalışan Fark Holding'te kadın çalışan oranının yüzde 42, yönetim kurulunda kadın oranının ise yüzde 68 olduğunu ifade eden Serter, hedeflerinin bu oranları daha yukarılara taşımak olduğunu dile getirdi.

Daha iyi bir gelecek için çeşitliliğin önemine inandıklarını vurgulayan Serter, "O yüzden kadın, erkek, genç, yaşlı demeden herkesi aynı potanın içerisinde eritmek zorundayız" görüşünü aktardı. Bir sosyal girişim olarak kurduğu Arya Platformu'nun çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Serter, "Her şey ekonomik özgürlükle başlıyor. Bir start-up kurulduğu zaman ona müşteri gerekiyor. Biz de 'çok fazla düşünmeyin, burada yapılmış programlar var. Gelin birlikte yatırım yapalım' diyebileceğimiz bütün programları bu platformda bir araya getirdik. Kadın liderliğindeki şirketlere yatırım yapıyoruz ve yatırım yapan kişileri organize ediyoruz. 11 girişime bugüne kadar 3,5 milyon dolar yatırım sağladık. Bu yılki hedefimiz ise 1 milyon dolar. Ayrıca bir kadın fonu kurmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"BAŞARI İÇİN ÇEŞİTLİLİK GEREKİYOR"

Panelde Shell'in cinsiyet eşitliğine ilişkin uyguladığı politikaları anlatan Ahmet Erdem de şunları söyledi: "Hangi seviyede olursa olsun çeşitli bakış açılarına yer veren şirketler her zaman başarılı oluyor. Konuya sadece kadın-erkek çalışan sayısının eşitlenmesi olarak bakmak yeterli değil. Din, ırk, engellilik, yaş vb her türlü ayrımcılığı kaldırdığınız ve katılımcılığı sağladığınız zaman bu şirketlerin başarısına çok fayda sağlıyor. Bunun için öncelikle karar vericilerin bunun faydasına inanması gerekiyor. Yani sadece kişisel değil, kurumsal bir kültür haline gelmesi gerekiyor."

Shell'de kadın çalışan oranının yüzde 42 olduğunu belirten Erdem, "Yarı yarıya olmadıktan sonra denge sağlanmıyor. Daha gidecek yolumuz var" dedi. Shell'in 100. yılını kutlayacağı 2023 hedefleri arasında yönetim kadrosunda kadın oranının artırılmasının öncelikleri arasında yer aldığını kaydeden Erdem, yeni işe alımlarda ise kadın oranının yüzde 50'ye ulaştığına dikkat çekti. Shell istasyonlarında da kadın çalışanlara yer vererek erkek egemen bir alanda oldukça cesur bir adım attıklarını hatırlatan Erdem, müşterilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi.

"EV KADINLARINA İŞ FIRSATI SUNUYORUZ"

Hasan Süel de konuşmasında Vodafone olarak yaptıkları her işin bir amaca hizmet etmesi gerektiğine inandıklarına işaret ederek bu inançla tüm dünyada amaç odaklı bir şirket olma yolunda faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Geçen yıl tüm dünyada 'Ben Varım' hareketini başlatarak erkek egemenliği olan alanlarda cinsiyetçi algıyı kırmaya yönelik girişimlerde bulunduklarını aktardı. Süel, 'Dijital Benim İşim' projesi ile de hem dijital okur yazarlığı artırmayı hem de dijital mesleki eğitimler vererek kadınlara bu alanda yetkinlik kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Süel bu kapsamda 10 ilde eğitimlere başladıklarını ve hedeflerinin 12 bin kadına ulaşmak olduğunu aktardı.

Kadına yönelik şiddet konusuna da değinen Süel, özellikle pandemi döneminde aile içi şiddetin büyük oranda arttığına dikkat çekerek Kırmızı Işık projesi ile bu sosyal soruna ışık tutmaya çalıştıklarını söyledi. Kadınların liderlikte üstün yanlarına da değinen Süel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birincisi; iş hayatına daha zengin bir bakış açısıyla katkıda bulunuyorlar. Empatide daha iyiler. Vodafone'da da yüzde 50-50 eşitliği gözetiyoruz. Yönetici seviyemizde de kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Pandemi ile uzaktan çalışmak zorunda kaldık. Bu da ev kadınları açısından yeni bir iş fırsatı yarattı. Bu kapsamda 150'in üzerinde ev kadınına part-time iş fırsatı sunduk."

KADINLARIN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK

Umut Veren Kadınlar Webinarı'na katılan girişimci Meltem Gözal, Uluslararası Kalkınma Fonu-Tarım ve Orman Bakanlığı'nın iş birliği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan yüzde 80 destek alarak, Konya'da hayata geçirdiği mantar serasına ilişkin bilgiler verdi. Üretime sıfırdan başlayan 34 yaşındaki çiftçi Gözal, iki oda seradan yılda 3,5 ton mantar elde ederek, Mersin, Adana, Antalya başta olmak üzere ülkenin birçok kentine satıyor. Gözal, ilerleyen süreçte bir fabrika kurmayı hedefliyor. Projeye başlayacağı sırada yakın çevresinden olumsuz tepkiler aldığını dile getiren Gözal, "Tüm olumsuz tepkilere kulak tıkadım. Kadınların eğer isterse yapamayacakları hiçbir şey yok. Korkmasınlar, pes etmesinler. Ve ayağa kalkıp, ayaklarının üzerinde dursunlar" diye konuştu.

Küresel Umut Festivali – Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi - Umut Veren Kadınlar - "Kadın Girişimciliğini Geliştirme" Paneli

Küresel Umut Festivali'nin son paneli "Kadın Girişimciliğini Geliştirmek" başlığı altında gerçekleşti. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen Küresel Umut Festivali'nin son panelin konuşmacıları; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Temsilcisi ve Aydın İl Başkanı Esen Türker, KOSGEB Girişimcilik Destekleri Müdürü Bahar Erdoğan, KAGİDER Başkan Yardımcısı Berrin Kuleli, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı - Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Genel Müdürü Halil Orhan ve TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak'tı.

EŞİTLİĞİ ÖZÜMSEMEK

Panelin konuşmacılardan KAGİDER Başkan Yardımcısı Berrin Kuleli, bugün dünyadaki en önemli sorunun cinsiyet eşitliğinin tam olarak özümsenmemesi olduğunu söyleyerek söze başladı ve devam etti: "Araştırmalar gösteriyor ki kadınlar iş kurmaya erkekler kadar hevesli ve en az onlar kadar başarılı olma potansiyeli taşıyorlar. Fakat kadınların bu süreçte erkeklere kıyasla daha fazla sorunla mücadele ettikleri de bir gerçek. Finansmana, bilgiye, pazara erişimde zorluk yaşıyorlar." Kuleli, bu döngüyü kırmak için daha fazla kadının karar alma mekanizmasında olmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

40 BİN KADINA KREDİ

Sözü Kuleli'den devralan, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Genel Müdürü Halil Orhan, 18 yıldır kadın girişimcilere sundukları kredilerle Türkiye'de birden fazla sürdürülebilir kalkınma amacına destek verdiklerini söyledi. "1 milyarı aşkın kredi hacmimizle bugün 64 ilde, 92 şubemiz üzerinden 40 bin kadına kredi imkanı sağladık. Aileleriyle birlikte 1 milyon insana ulaştık" dedi ve ekledi: "Kredi verdiğimiz 40 bin kadın her alanda başarılı işlere imza attı." Ayrıca Orhan konuşmasında, kurumlarının istihdam ettiği 300 çalışanın 250'sinin de kadın olduğunun altını çizdi. Kurumun nihai amacı ise kendilerinden mikro kredi kullanan 200 bin kadının kredi notlarının oluşması ve bankadan kredi çekme imkanına kavuşmaları… Bu doğrultuda Orhan, Ziraat Bankası ile yapacakları iş birliğiyle, 100 kadına 1 milyon lira limitli krediyi dağıtacakları müjdesini verdi.

1 MİLYAR LİRALIK DESTEK

KOSGEB Girişimcilik Destekleri Müdürü Bahar Erdoğan, KOSGEB'in kurulduğu günden itibaren girişimcilere destek verdiğini söyleyerek paydaş kurumlarla girişimcilik eğitimleri düzenlediklerini ve bu yola baş koyanların her daim yanında olduklarını ifade etti. Kadın girişimci sayısının artmasından duyduğu sevinci paylaşan Erdoğan, kadın girişimcilerden çok yoğun taleple karşılaştıklarını söyledi. Erdoğan, konuşmasında pandemide kadın girişimcilerin yaşadığı zorluklara da değinerek; "Pandemiden en çok ticaret ve hizmet sektörü etkilendi. Kadınların ise yüzde 80'i hizmet ve ticaret sektöründe iş kuruyor. İmalatla ilgili alanlara da kadın girişimcilerin yoğunlaşması en büyük arzularımızdan biri" dedi.

KADIN GİRİŞİMCİ AĞI

Kadınların girişimcilerin potansiyelini geliştirmeye yardımcı olan kurumlardan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun Ege Bölge Temsilcisi ve Aydın İl Başkanı ve panelin bir diğer konuşmacısı Esen Türker ise 2007'den itibaren girişimciliğin bir kariyer seçeneği olması yönünde Türkiye çapında çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Türker, bu doğrultuda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun Türkiye genelinde iş hayatındaki yenilikler hakkında bilgilendirici seminer ve paneller düzenlediklerini, lise ve üniversitelerle iş birliği yaparak kadınları girişimciliğe özendirmek için çalıştıklarını ve rol model buluşmaları organize ettiklerini anlattı.

GİRİŞİMCİLİK ÇEMBERİ

Panelin son konuşmacısı ise TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak'tı. Altı ülkede faaliyet gösteren TurkishWIN; global network kadın ağının oluşması, kadınların dijitalde de güçlenmesi için Kampüs Akademi, BinYaprak gibi farklı projelere imza atıyor. "BinYaprak 15 bin üyeye sahip büyük bir dijital kadın destek ağı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde başarılı işlere imza atan kadınların ilham verici hikayelerini paylaşıyoruz" diyen Pulatkonak ekledi: "Kampüs akademi programımız aracılığıyla ise 100 üniversitede eğitim gören kadın öğrencilere ulaşıyoruz." Pulatkonak panelde mayısta başlayacakları ve kadınların iş kurarken ve sonrasında yaşadıkları sorunları doğrudan birbirleriyle paylaşacakları 'girişimcilik çemberi' projelerinden de bahsetti.

Küresel Umut Festivali - Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi - Umut Veren Kadınlar - Şamdan Plus Özel Oturumu

Şamdan Plus Özel Oturumu, sunucu ve oyuncu Burcu Esmersoy moderatörlüğünde, girişimci Neslişah Alkoçlar Düzyatan ve Türkiye'yi olimpiyatlarda temsil etme başarısını gösteren sporcu Göksu Üçtaş Şanlı'nın katılımıyla gerçekleştirildi.

"İNSANLARIN HAYATINA DOKUNUYORUZ"

Henüz 19 yaşında iken biriktirdiği paralarla kurduğu Raya Organik girişimiyle, organik tarımla uğraşmaya başlayan Neslişah Alkoçlar Düzyatan konuşmasında, erkek egemen bir sektörde yer almanın zorluklarına da değindi. Üretme ve başarılı olma aşkı olduğu müddetçe kadınları hiçbir şeyin durduramayacağını savunan Düzyatan, iyi niyet ve güzel enerjiyle birleştiğinde ortaya çıkan duyguyu "Kadın girişimci olarak değer yaratmak, olmayan şeyleri ortaya çıkarmak ve istihdam sağlayarak insanların hayatına dokunmak çok büyük bir tatmin" sözleriyle açıkladı.

"ÇALIŞMAK, SABRETMEK, AZMETMEK..."

Göksu Üçtaş Şanlı, profesyonel bir kadın sporcu olmanın zorlukları olduğunu, çok küçük yaşlarda başlanan antrenmanların hem fiziksel hem de psikolojik olarak zamanla yorgunluğa neden olduğuna değindi. 2012'de katıldığı Olimpiyat Oyunları sonrası sporu bırakma kararı almasına ise bu yorgunluğun sebep olduğunu söyledi. Sporculara en başta çok çalışmaları konusunda tavsiyede bulunan Şanlı, "Her şeyin başı çok çalışmak, sabretmek ve azmetmek" dedi. Şanlı, başarının anahtarının ise çok çalışarak, yapmak istenilen şeyler uğruna adım adım yürümek olduğunu söyledi.

BİZE ULAŞIN