Yıldız: Sigorta sektörünün gıda tedarikine katkısı takdire şayan
Küresel gıda kıtlıklarının bazen doğal sebeplerden bazen de insan eliyle yaratılan felaketlerden kaynaklandığını belirten ECB Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Can Yıldız, ancak her ikisinin de üst üste denk geldiği zamanların nadiren görüldüğünü söyledi.
Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından Ağustos 2022'de açıklanan verilere göre 82 ülkede 345 milyon insanın akut gıda yetersizliği ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Yıldız, "45 ülkede 50 milyona yakın insan kıtlığın eşiğinde ve insani yardım bekler durumda. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göreyse tahıl ihtiyacının yüzde 90'ı Rusya ve Ukrayna tarafından tedarik edilen Somali'de tahminen 386.000 çocuk, yaşamlarını tehdit eden akut yetersiz beslenme nedeniyle tedaviye muhtaç halde. İleri ve orta seviye ekonomilerde marketten alınan ayçiçek yağı miktarına kısıtlama getirilmesi gibi nispeten daha düşük etkilerle hissedilen bu olumsuz şartlar az gelişmiş ülkelerde daha şiddetli yaşanıyor" dedi.
EN BÜYÜK BUĞDAY İHRACATÇISI RUSYA
Sektörel verilere göre buğday ihracatçısı ülkeler arasında Rusya'nın birinci, ABD'nin ikinci, Ukrayna'nın beşinci ve Arjantin'in yedinci sırada bulunduğunu kaydeden Yıldız, şu açıklamalarda bulundu:
"Diğer ihracatçı ülkelerin ihtiyaç duyduğu gübre ürünleri içinse en büyük ihracatçı yine Rusya. Bu ihracat verileri göz önüne alındığında Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda tedarikine ne kadar büyük bir darbe vurduğu görülebilir. Ancak bunun da öncesinde 2020 yılında tekrar içine girilen ve küresel etkileri göz ardı edilemeyecek 'La Niña' salınımına da değinmekte fayda var. 'La Niña' (İspanyolca 'küçük kız') Doğu Pasifik Okyanusu yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. Güney ve Kuzey Amerika'nın belli bölgelerinde yol açtığı kuraklıktan kaynaklanan gıda hammaddelerindeki (örneğin soya fasulyesi) fiyat artışları halihazırda 2020 yılından beri hissedilmekteyken insan eliyle yaratılabilecek en büyük felaket olan savaşın Karadeniz coğrafyasında yaşanması da şartları oldukça zorlaştırmıştır. Ve maalesef farklı ülkelerin meteoroloji ajansları tarafından 2022 yaz aylarında yapılan açıklamalara göre La Niña şartlarının 70 yılda bir nadiren görülebilecek şekilde 2023 yılına da uzaması ve bunun da küresel tarım rekoltesini etkilemesi bekleniyor.
SEKTÖRÜN GIDA TEDARİKİNE KATKISI TAKDİRE ŞAYAN
Sigorta ve reasürans şirketleri ile broker ve acente aracılarından oluşan nakliyat sigortaları sektörü savaşın ilk aylarında kısa bir bocalama içine girmiş olsa da hızlı bir reaksiyon göstererek gıda tedarik sektörüne gerek gemi tekne/harp gerekse de emtia/harp teminatlarını tekrar devreye sokmak suretiyle takdire şayan bir destek sağlamıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren sektör paydaşları için Özel Riskler Yönetim Merkezi'nin, küresel ölçekte ise Lloyd's of London sigorta piyasasının sağladığı teminatlar ülkemizin önayak olduğu Ukrayna Tahıl Koridoru anlaşmasının sağladığı rahatlık ile birleştiğinde gıda tedarik zincirine oldukça önemli bir katkıda bulundu."