Sahteciliğe Visa yok
Dijitalleşen dünyada ödeme yapmak veya parayı bir noktadan diğerine transfer etmek artık daha kolay ama siber saldırılar nedeniyle bir o kadar da riskli. Son beş yılda siber güvenlik için dünya genelinde 9 milyar dolarlık yatırım yapan Visa’nın Güney Avrupa Bölge Genel Müdürü Ben Larregle, her yıl 25 milyar dolarlık küresel dolandırıcılığı önlediklerini belirtiliyor.
Ayfer Arslan / INBUSINESS
Djitalleşme dünya genelinde tüm kurumların ortak gündemi. Ancak bununla ilgili harekete geçmekte çoğu zaman ya geç kalınıyor ya da adaptasyon sorunları yaşanıyor. Ne yazık ki bu konuda 'mış' gibi yapmak birçok riski de beraberinde getiriyor. Üstelik sadece önlem almayan şirket ve kurumlara değil kullanıcılarına da. Özellikle de ödeme sistemlerinde...
Market alışverişinden sağlığa, ulaştırmadan bankacılık hizmetlerine kadar çeşitli alanlardaki ihtiyaçlar online kanallardan karşılanırken, bir o kadar da güvenliğe ihtiyaç duyuluyor. ABD merkezli finansal hizmetler kuruluşu Visa'nın geçen yıl yaptırdığı araştırmaya göre, artık Avrupa'da mağazalarda yapılan her beş ödemeden dördü temassız kartlar ile yapılıyor. Tüketicilerin yüzde 65'i gelecek dönemde temassız kartları daha fazla kullanacağını belirtirken, araştırmaya katılanların sadece yüzde 16'sı eski ödeme yöntemlerine geri döneceğini ifade ediyor. Küçük işletmeler ise, temassız ödeme seçeneği sunmanın iş yerleri için hayati öneme sahip olduğu görüşünde.
INBUSINESS dergisine ödeme sistemlerindeki son trendleri ve gelişmeleri anlatan Visa Güney Avrupa Bölge Genel Müdürü Bea Larregle, Avrupa'da gerek mağazalarda yüz yüze gerekse online alışverişlerde ödemeleri kartla yapmanın 'yeni norm' haline geldiği görüşünü aktarıyor. Bu yüzden Avrupa'da pek çok ülke, dijital ödemelerin sosyal yardım dağıtımları, veri, turizm, toplu taşıma ve kamu yönetimi gibi alanlarda oynayabileceği rolü göz önünde bulundurarak dijital dönüşüm hazırlıklarını sürdürüyor.
KOBİ'LER DİJİTALLEŞMEDE GERİDE
Larregle'ye göre, dijital ödemeler, dünya genelinde ticaretin olmazsa olmazı. Bu anlamda Türkiye'de de tüketicilerin ekonomik hayatında Visa olarak kritik bir rol oynadıklarını söyleyen Larregle, "Kart hamilleri ile üye işyerine kolaylık ve güven sağlayarak ticarette bir güven ağı işletiyoruz. Günlük bazda odağımız ise, tüketiciler ve iş yerleri için dijital ticareti mümkün kılmak" diyor. Larregle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin dijitalleşme yolculuğundaki sıkıntıların da farkında.
KOBİ'lerin Avrupa genelinde yüz milyonlarca insana ekonomik refah getirdiğini, ancak dijital ticarete erişim söz konusu olduğunda çoğunun hala geride kaldığını söylüyor. Larregle, bu nedenle, Avrupa bölgesindeki 8 milyondan fazla KOBİ'ye dijitalleşme yolculuklarında aktif olarak destek vermeyi taahhüt ettiklerini hatırlatıyor. Larregle, bu kapsamda; UNDP ve TÜRKONFED ortaklığında hayata geçirdiği 'İşimi Yönetebiliyorum' projesi ve TOBB ortaklığıyla yürütülen 'Akıllı KOBİ platformu' projelerini örnek olarak veriyor.
SİBER GÜVENLİK YATIRIMLARI
Konu dijitalleşmeden açılınca; Larregle ödemeler ekosistemindeki tehditlere de değinmeden geçemiyor. Larregle'ye göre; ödemelerde, güvenliği arttırmak ve sahteciliği engellemek üzere ileri teknolojilere olan talebin artmasından başlayarak birçok heyecan verici gelişme var. Günümüzde küresel ölçekte giderek daha sofistike hale gelen dolandırıcılar ve siber suçlularla mücadele kritik bir ihtiyaç haline geldi. Larregle'ye göre, küresel verilere bakılırsa; dolandırıcılığın en aza indirilmesi, Visa kartlarını kullanan Türkiye'deki kart hamilleri açısından da hayati öneme sahip.
Visa olarak dünya çapında son 5 yılda sahteciliği önleme ve siber güvenlik alanında 9 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlatan Larregle, "Bu yatırımımız kayda değer sonuçlar yarattı. Ağımızdaki sahtecilik oranı yüzde 0.1 yani tüm ödeme türleri arasında en düşük oranlardan biri. Ayrıca her yıl tahminen 25 milyar dolar tutarında küresel dolandırıcılığın önlenmesini sağlıyoruz "diyor.
TOKEN'LAR BAŞKA BİR YENİLİK
Şirket, sahteciliği gerçek zamanlı olarak tespit etmek için ödemelerde yapay zeka kullanımına da önem veriyor. Böylece yılda 232 milyardan fazla işlemin verisinden yararlanarak onaylanmamış işlemler hızlı ve etkili bir şekilde ortadan kaldırılabiliyor. Dijital ödemelerde Bea Larregle'yi heyecanlandıran bir başka trend ise Token'lar. Token'lar, geleceğe dönük bir yeniliği temsil ediyor. Larregle'nin deyimiyle; Token'lar, Visa'nın öncülüğünü yaptığı, dolandırıcıların bir adım önünde olmak ve dijital ödemeleri daha güvenli hale getirmek için hassas ödeme verilerini gizlemeye dayanan basit ama güçlü bir teknoloji. Bu yıl Visa Token'ları dünya çapında 4 milyarı aşarak ilk kez kart sayısını geçti.
ULAŞIMDA TEMASSIZ KART
Dijital ödemelerde bir başka ilginç trend ise kentsel ulaşım hizmetleri. Larregle'ye göre, dijital ödeme çözümleri, şehir içi ulaşımı hem şehrin sakinleri hem de turistler için daha verimli, daha sürdürülebilir ve daha çekici hale getiriyor. Visa, 2022'de dünya çapında kentsel ulaşım ödemelerinde yüzde 70'lik bir artış kaydederek ilk kez 1 milyar işlemi aştı. Şehir içi ulaşım girişimlerini desteklemek için Avrupa'nın en büyük 50 kentinde yerel yönetimlerle çalıştıklarını söyleyen Larregle, şu bilgileri aktarıyor: "2022'de İzmir'de yaşayanlar ve bu şehri ziyaret eden turistlere temassız kart rahatlığını toplu ulaşımda sunabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaptık.
Visa'nın önemsediği bir başka trend ise sürdürülebilirlik. Larregle, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomilerin her yerde herkesi geliştirdiğine inanıyor. Şirket bu amaç doğrultusunda hareket ederek sürdürülebilirliği ödeme kartlarına ve hesaplara entegre ediyor.
Teknoloji ve inovasyon Visa'nın DNA'sının bir parçası olarak konumlandırılmış durumda. Larregle'nin deyimiyle; 64 yaşında olan Visa, dünyanın en eski finansal teknoloji (fintek) şirketlerinden biri ve yıllar boyunca ödemeler alanında pek çok yeniliğe imza attı. Doğal olarak, finteklerin ödeme dünyasına getirdiği yeniliklerin değerini çok iyi anladıklarını vurgulayan Larregle, şöyle devam ediyor:
"Güney Avrupa'da, 2019 yılında Türkiye ve Yunanistan'da Visa İnovasyon Programı'nı başlattık. Visa İnovasyon Programı, fintekleri kendi ülkelerinin dışına açmak ve ödemeler ile ticaretin geleceğini şekillendirecek çözümleri yaratmak üzere destekliyor. Türkiye'de programı Hackquarters iş birliğiyle yürütüyoruz. Erken aşama fintekleri Visa'nın yerel ve küresel iş ortakları ve uzmanları ile bir araya getiriyoruz. Ve Türkiye'de elde ettiğimiz deneyim sayesinde bu yıl İspanya'da başarılı bir şekilde hayata geçirdik."