ECB'den 11 yıl sonra ilk faiz artırımı
Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarını 11 yıl aradan sonra 50 baz puan artırdı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarını 11 yıl aradan sonra 50 baz puan ile ilk kez beklenenden fazla artırdı. ECB böylece, ABD Merkez Bankası ve diğer büyük merkez bankaları tarafından, enflasyonu düşürrmeyi hedefleyen adımlara katıldı
ECB'den yapılan açıklamada, bankanın üç temel politika faizini 50 baz puan artırdığı ifade edildi. Ekonomistlerin beklentisi faizlerin 25 puan artırılacağı yönündeydi.
Açıklamada, bankanın refinansman faizinin yüzde 0,00'dan yüzde 0,50'ye, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranının yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a, marjinal faiz oranının ise yüzde 0,25'ten yüzde 0,75'ye yükseltildiği bildirildi.
ECB, beklentinin üzerindeki faiz artırımı kararıyla negatif faiz dönemine de son vermiş oldu.
Banka bu adımla birlikte, 2011 yılının Temmuz ayından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.
ECB karar metninde, Bankanın kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilebilen adımlarla sınırlı olmadığı belirtilerek, "Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi olası" ifadesi kullanıldı.
Bankanın para politikasının efektif bir şekilde uygulanabilmesi ve Avro Bölgesi'nde ekonomilerdeki farklı hızdaki toparlanma nedeniyle TPI'nın (Geçiş dönemi koruma enstrümanı) gerekli bir araç olduğu kaydedilerek, para politikası normalleşmesinde TPI'nın, Avro Bölgesi'nde oynaklığın artmaması için kullanılacağı ifade edildi.
"NEGATİF FAİZDEN ÇIKIŞTA DAHA BÜYÜK BİR ADIM ATMAYA KARAR VERDİK"
Öte yandan, bankanın politika faiz oranını 50 baz puan artırma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Lagarde, "Politika faiz kararında daha büyük bir adımın atılmasının uygun olduğuna karar verdik. Bu, orta vadede enflasyon hedefimizi yakalamamıza yardımcı olacaktır. Gelecekteki politikamız verilere bağlı olacaktır." ifadelerini kullandı.
Lagarde, politika faizinin 50 baz puan artırılması ve aktarım koruma aracı kararlarının oy birliği ile aldığını kaydetti.
Genel ekonomik görünüme ilişkin de değerlendirmede bulunan Lagarde, "Ekonomik aktivite yavaşlıyor. Rusya'nın gerekçesiz Ukrayna saldırısı büyümeyi aşağıya çekmeye devam ediyor." ifadesini kullandı.
Lagarde, küresel tedarik sıkıntılarının da ekonomik büyümeyi baskıladığını fakat mali politikanın Ukrayna savaşının etkisinin azaltılmasına yardımcı olduğu belirtti.
ECB Başkanı Lagarde, tedarik darboğazının enflasyonda artışa katkı sunduğunu söyledi.
"Enflasyonun, istenmeyen bir şekilde, bir süre yüksek kalmasını bekliyoruz." ifadesini kullanan Lagarde, enerji fiyatlarının dengelenmesiyle ileride enflasyon hedefine de ulaşılabileceğini belirtti.
Christine Lagarde, "Küresel enerji fiyatları yakın gelecekte yüksek kalmaya devam edecek." öngörüsünde bulundu.
Ukrayna'da devam eden savaşın büyüme açısından büyük risk olduğunu belirten Lagarde, ilerleyen dönemde tüketici talebinin azalması durumda, bunun ürün fiyatlarının azalmasına yardımcı olacağını söyledi.