Stellantis'ten sodyum iyon batarya teknolojisine yatırım
Stellantis Ventures, sodyum iyon batarya teknolojisini geliştiren ve ticarileştiren Fransa merkezli Tiamat'a stratejik yatırımcı olarak katıldığını duyurdu.
Stellantis'in kurumsal girişim fonu Stellantis Ventures, Tiamat'a stratejik yatırımcı olarak katıldı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, sodyum iyon teknolojisi kilovatsaat başına daha düşük bir maliyet sağlarken lityum ve kobalt içermiyor. Sodyumun bol miktarda bulunan bir element oluşu, sürdürülebilirlik ve ham madde kullanımı açısından çeşitli avantajlar sağlıyor.
Tiamat, kısa bir süre önce elektrikli bir üründe sodyum iyon teknolojisini ticarileştiren dünyadaki "ilk" şirket oldu. Yatırım, Stellantis'in dünya genelindeki müşterilerine temiz, güvenli ve uygun fiyatlı ulaşım sağlama amacı taşıyor. Sodyum iyon teknolojisi, yaygın olarak kullanılan lityum iyon batarya teknolojisine kıyasla daha uygun maliyetli enerji depolama olanağı sağlıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Stellantis Baş Mühendislik ve Teknoloji Sorumlusu Ned Curic, şunları kaydetti:
"Yaygın olarak bulunabilen ham maddeleri kullanan, daha sürdürülebilir ve uygun fiyatlı bataryalar için yeni seçenekleri keşfetmek, 2038 yılına kadar net sıfır karbon hedefimize ulaşmamızı sağlayacak Dare Forward 2030 stratejik planı hedeflerimizin önemli bir parçası. Müşterilerimiz, gelişmiş sürüş menzili, performans ve uygun fiyatın birleşimini sunan emisyonsuz araçlar istiyor. Stellantis olarak ortaklarımızla geleceğe yönelik çığır açan teknolojiler geliştirmek için çalışıyoruz ve bu da hedefimize giden yolda bizim Kuzey Yıldızımız'."
Hedef 2030'da Avrupa'da tamamen elektrikliye geçiş
Elektrikli güç aktarma sistemine geçiş, Dare Forward 2030 stratejik planının önemli ayağını oluşturuyor. Stellantis, 2038'e kadar net sıfır karbonlu bir şirket olma yolunda ilerliyor.
Bu hedefi desteklemek üzere dünya genelinde önemli anlaşmalar imzalayan Stellantis, "Factorial Energy" ile katı hal, "Lyten Inc" ile lityum-kükürt ve "Tiamat" ile sodyum-iyon dahil olmak üzere enerji depolamaya yönelik alternatif teknolojilerin geliştirilmesine de yatırım yapıyor.
Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinin (CNRS) bir yan kuruluşu olan Tiamat, Stellantis Ventures'ın da dahil olduğu bağış toplama faaliyetlerinden elde edilen geliri, elektrikli aletler ve sabit depolama uygulamaları için Fransa'da bir sodyum iyon batarya fabrikasının inşaatını başlatmak ve ardından BEV uygulamaları için ikinci nesil ürünlerin üretimini büyütmede kullanacak.
Stellantis Ventures, 300 milyon avro başlangıç yatırımıyla kurulan Stellantis'in ilk kurumsal girişim fonu olma özelliği taşıyor. Fon, otomotiv ve ulaşım sektörleri için ileri teknolojiler geliştiren, startup şirketlerine yatırımı hedefliyor. Stellantis Ventures, portföy üyeleri için hızlı ve etkili şekilde değer yaratma konusunda destek sağlıyor.