Çin'den bu kez de, 'Latin Amerika' açılımı
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin yeni dönemde Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ile bağlarını daha fazla geliştirmeyi istediğini bildirdi.
Şi, Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğunun (CELAC) Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlediği zirvede, bölge liderlerine hitaben çevrim içi konuştu.
Konuşmasında, Çin'in Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin entegrasyon sürecini desteklediğini belirten Şi, çok sayıda bölge ülkesinin Kuşak ve Yol Girişimi'nin işbirliği ortağı olduğunu, gelecek yıllarda bölgeyle bağları daha fazla artırmayı istediklerini söyledi.
Şi, Latin Amerika ve Karayip ülkelerinin gelişmekte olan dünyanın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, "CELAC'ı gelişmekte olan ülkeler arasında dayanışmayı güçlendirmek, Güney-Güney işbirliğini ilerletmek için kilit ortak olarak görüyoruz." dedi.
Dünyanın sarsıntılı bir dönüşüm sürecinden geçtiğine dikkati çeken Şi, "Ancak dayanışma ve daha yakın işbirliği zorlukların üstesinden gelebilir, ancak böyle bu dalgayı sağ salim aşabiliriz." ifadesini kullandı.
Çin'in son yıllarda altyapı yatırımları, aşı diplomasisi ve askeri yardımlarla bölgedeki etkisini artırdığı gözleniyor. Pekin'in arka bahçesi olarak gördüğü bölgede artan etkinliğinden endişe duyan ABD de kalkınma projelerine desteğini, ekonomik ve teknoloji alanında işbirliğini ilerletme arayışında.
CELAC ülkeleri arasında Arjantin, Brezilya ve Venezuela, Çin ile ekonomi ve güvenlik alanında en güçlü bağlar kuran ülkeler olarak öne çıkarken, Kuşak ve Yol Girişi kapsamındaki projelere katılan bölge ülkelerinin sayısı 20'ye ulaşmış durumda.
Çin ile Latin Amerika ve Karayip ülkeleri arasındaki ticaret hacmi, 2000-2020 döneminde 26 kat artarak 310 milyar dolara ulaştı.
Covid-19 salgını son 3 yılda büyüme ivmesinin azalmasına yol açsa da ticaret hacminin 2035'e kadar 700 milyon doları aşacağı ve Çin'in ABD'yi geride bırakarak bölgenin en büyük ticaret ortağı olacağı öngörülüyor.