Kendi enerjisini üreten şirketler…

01:15 - 06.05.2024, Pazartesi

Yenilenebilir enerjiye yönelik projeler, sadece gezegenimizin geleceğine değil, şirketlerin de yarınlarına yatırım demek. Ülkeler giderek güneş, rüzgar gibi sonsuz kaynaklara yönelerek yatırımlarını artırıyor. Ulusal Enerji Planı’na göre 2035’te Türkiye de enerjisinin büyük bölümünü güneşten sağlayacak.  Çarkları güneşle döndürmeye çalışan şirketler kadar donanımı üretmek de önemli. Ülkemiz ise her ikisinde de atağa geçmiş durumda.

Mustafa Orhun Çetin / INBUSINESS

Yeryüzüne 90 dakika boyunca düşen güneş ışığından dünyamızın bir yıllık tüketiminin karşılanabileceğini biliyor musunuz? Tabii ki bu teoriyi gerçek kılmak için araziyi, çatıyı, cepheleri yeni teknolojiler ile donatmak gerekiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası'na göre, ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat, yılık toplam ışınım değeri 1.527,46 kWh/metrekare olarak hesaplanmış. Yani güneş enerjisi konusunda şanslı ülkelerden biriyiz. TEİAŞ'ın verilerine lisanssız güneş kurulu gücü 2024 Şubat ayında 10 bin 262 MW'a ulaşırken, lisanslı güneş kurulu gücü bin 669 MW seviyesine çıktı. Türkiye Ulusal Enerji Planı'nda 2035'te güneş enerjisi kurulu gücümüzün 52 bin 900 MW'a ulaşacağı tahmin ediliyor. Yani daha gidilecek çok yol olduğu bir gerçek.

Unutulmaması gereken bir gerçek daha var! O da enerji arzının istikrarını sağlamak ve enerji üretimini sürdürülebilir kılmak…

İşte bu hedef için kritik bir rol oynayan güneş enerjisi, ticari faydalarının yanı sıra yeşil dönüşü- mün bir parçası olarak da şirketler için önemli bir konu başlığı haline gelmiş durumda. Özellikle de ihracat yapan Türk sanayiciler için. Çünkü Sınırda Karbon Denetleme Mekanizması ile 2026'dan itibaren yaptırımlar başlayacak. Dolayısıyla hem elektrik maliyetlerinin azalması hem finansmana erişim için güneş enerjisinin kullanımı ticari alanda önemini katlayarak arttırıyor.

Kimler yatırım yaptı?

Türkiye, güneş enerjisi üretmedeki potansiyelini AB sınırları içinde değerlendirdiğimizde Portekiz ve İspanya'nın ardında yer alıyor. Enerji tüketimi yoğun sanayiciler de bu potansiyeli kullanmak için hızla güneş enerjisine geçiş yapmaya çalışıyor. Demir-çelik, cam ve çimento üreticilerini ise burada başı çekiyor. Çünkü karbon vergilendirmesini en çok hissedecek olan sek- törler onlar olacak.
Haberimizde yer alan tabloda da görüleceği gibi bugün Arçelik'ten Tosyalı Holding'e, Migros'tan BİM'e, Garanti Bankası'ndan Teknosa'ya kadar pek çok şirket GES yatırımı yaparak öztüketim ihtiyacını karşılama yolunu seçmiş durumda. Şirketlerin büyük kısmı tesislerinde Çatı GES sistemleri kurarak öztüketimlerinin tamamını ya da bir kısmını karşılıyor.

Yüzlerini güneşe döndüler

Değişen yönetmelik sanayiciler için artık GES uygulama alanını tesisleri ve bulundukları şehir olmaktan da çıkarmış durumda. Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, "Şu anda şirketlere sadece çatı alanlarından değil aynı zamanda öztüketime dair ihtiyaçlarını farklı bir dağıtım bölgesindeki bir araziden de karşılamasına izni veriliyor" diyor. Nitekim bazı şirketler farklı illerde yaptığı güneş enerjisi santrallerinde üretilen elektrikle şirketin elektrik üretimini mahsuplaştırma yolunu tercih etmiş durumda. BİM, Doğuş Çay gibi şirketler bu yolu tercih ederek arazi tipi GES yatırımı yapmış ya da yapıyor. Sadece şirketler de değil belediyeler de GES kurmaya başladı. En son Eyüpsultan Belediyesi tarafından kurulan 4,7 MW kurulu gücündeki GES ile belediyenin tüm kurumlarının elektrik ihtiyacının karşılanacağı açıklandı.

Çatı GES'te yatan cevheri en çok ciddiye alan şirketlerden biri de bu alanda yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Tosyalı Holding. Aynı anda tüm tesislerinde uyguladığı Çatı GES ile 235 MW kurulu güce ulaşarak bunda ne kadar ciddi olduğunu da göstermiş durumda.

Sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında 2030'a kadar üretim tesisi bulunan tüm ülkelerde yüzde 100 yeşil elektrik kullanmayı hedefleyen Arçelik, bu hedef doğrultusunda Türkiye ve Romanya'da 2019'dan bu yana yeşil kaynaklardan elektriğini satın alıyor.

2023'te öztüketime yönelik GES'lerin yanı sıra bu yıl içinde çatı ve arazi tipi GES projelerine de başlıyor. Arçelik Sürdürülebilirlik, Kalite ve Müşteri Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özkadı, "Solar yol haritamız kapsamında işletme çatılarımıza kuracağımız güneş enerji santrallerimizin kurulu gücünü 50 MW'a çıkaracağız. Çatı GES projelerimize ek olarak, Aksaray, Kayseri ve Nevşehir bölgelerindeki marjinal tarım arazilerine toplam 55 MWp kurulu gücünde Güneş Enerji Santrali (GES) kurmayı hedefliyoruz" diyor. Toplam 59,5 hektarlık alanda yaklaşık 100 bin adet güneş panelinden oluşması planlanan santrallerde yıllık 93 milyon kWh elektrik üretimi öngören şirket, arazi ve çatı güneş enerji santralleri ile üç yıl içerisinde 100 MW'ın üzerine çıkmayı hedefliyor. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan solar panel üretim tesisinde üretilen kendi solar panellerini kullandıklarını belirten Özkadı sözlerine şöyle devam ediyor: "Bu kapsamda, yurt içi ve yurt dışında güneş enerji santralleri kurulumlarımız devam edecek." Şirket güneş paneli üretimi için İstanbul Beylikdüzü'nde 10 milyon euro yatırımla 11 bin metrekare alan üzerine kurduğu tesiste yıllık 300 MW değerinde güneş paneli üretim kapasitesi sahip.

Kurulu gücüne güç katıyorlar

Hidrojenin de önem kazandığı bir sek- törün temsilcilerinden olan Şişecam, 2022'den bu yana elektrik santralleri, atık ısı ve güneş panelleri sayesinde 957 GWh üretim gerçekleştirdi. GES'lerinden ürettiği elektrik enerjisinin karşılığı ise 1,1 milyon dolar civarında. Şişecam, fabrikalarındaki yenilenebilir enerji kullanım oranını 2030'a kadar sekiz kat artırmayı hedefliyor.

Sürdürülebilirlik çalışmaları kap- samında yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık veren bir başka kurum olan Mercedes-Benz Türk'ün Otobüs Üretiminden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Bülent Acicbe, "Bu doğrultuda, GES için ilk adımı 2019'da Hoşdere Otobüs Fabrikamızda atarak, 100 kWp gücündeki pilot GES'i devreye aldık" diyor. Şirket aynı zamanda genel müdürlük ve pazarlama merkezinde de 3,5 MWp gücünde GES'i Haziran 2023 itibarıyla devreye aldı.

Philip Morris Türkiye Kurumsal İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Zeynep Güney Altıntaş, GES yatırımlarının 2022'de başladığını söylüyor ve ekliyor: "2024 itibarıyla elde ettiğimiz kurulu güç 5,4 MW. Projede yaklaşık 12 bin 500 panel toplam 45 bin metrekarelik alanda tesislerimizin çatılarına kuruluyor."

Weltew Home Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, "Şu an Weltew Grup bünyesinde yer alan yatırımlarımızla 2,2 MW elektrik üretiyor, ihtiyacımızın yüzde 80'ini karşılayabiliyoruz. 2024 yılında faaliyete geçmesini planladığımız Mega Fabrika adını verdiğimiz dev yatırımımıza yapacağımız GES yatırımlarının sonunda ise 3,6 MW ile ihtiyacımızdan fazlasını üretmiş olacağız" diyor. Gelecek beş yıldaki yatırımlar için ayrılan yenilenebilir enerji bütçesi ise 1,2 milyon dolar.

Çatı GES ağırlıkta

2014'te YEKA kapsamında Çatı GES ile başladıkları yenilenebilir enerji üretimine ilerleyen dönemde otopark alanlarını da dahil eden Ekos Electric, 2023'te enerji tüketiminin yüzde 51,78'ini karşılayan bir kapasiteye ulaştı. Yıl içinde kurulacak yeni fabrikaların da çatıları yine GES kurulumunda değerlendirilecek. 10 bin metrekare alanda 7 bin 360 panelden sağlanan 1 MW kurulu güce ek olarak 1 MW kurulum için de yatırım yapılması planlanıyor. Ekos Electric Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Akbaş, "Bu- güne kadar öz sermayemizle gerçekleştirdiğimiz yatırımların dışında uygun şartlar sağlandığında teşviklerden de yararlanarak yerli üreticilerin geliştirdiği panelleri kullanarak yatırıma devam etmek istiyoruz" diye konuşuyor.

Beta Tea de güneşe yatırım yapan şirketlerden bir diğeri. 2021'de Adana fabrikasında ve 2023'te Trabzon fabrikasında sürdürülebilirlik çalışmalarına destek sağlamaya başladı. İçinde bulunduğumuz yıl itibarıyla enerji portföyünün yüzde 95'ini yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. Halihazırda 10 bin metrekarelik alanda 4 bin 700 panelden oluşan bin 614 kW Çatı GES'i bulunan Beta Tea, mevcut ve devam eden yeni yatırımların enerji ihtiyaçları için de 150 milyon liralık bir bütçe ayırdı.

Tesislerindeki enerji ihtiyacının yüzde 40'ını 2021 yaptıkları 30 milyon liralık yatırım ve bin KWp kurulu güçle GES yatırımından karşılayan Köklü Zeytincilik ise ilerleyen süreçte 50 milyon lira bedelle 1,6 MW güç ilavesi yapmayı planlıyor. Özkaynak ve sürdürülebilir krediler yoluyla finansman bulduklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kürlek, "Devletin verdiği destekler yeterli olmakla birlikte artırılması durumunda enerji yatırımları hız kazanacaktır. Yatırım yaparken güvenilir yüklenici firma bulmakta ise zorluk yaşıyoruz" diyor.

Kutes de, ihtiyacının yüzde 90'ını karşılamak üzere 25 milyon euroluk yatırımla 26 MW kapasiteli GES'i devre- ye almak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Kutes İcra Ku- rulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, 2024 yılı sonuna kadar altyapıyı optimize ederek 520 dönüm alanda 320 dönümü kaplayacak kadar panel kurulumu yaptıklarını söylüyor ve ekliyor: "İki yıl içinde 10 MW daha ekleyerek 36 MW kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Güneş enerjisi projelerine yönelik sağlanan destekleri, özellikle yerli üretimi teşvik anlamında KDV istisnası ve bölgesel teşvikler gibi önlemleri, yatırımcılar için önemli fırsatlar sunuyor. Bunu yeterli buluyoruz ancak, daha geniş çaplı ve çeşitlenmiş destek mekanizmaları sektörün büyümesine ve güçlenmesine katkıda bulunabilir."

Taç Ev ve Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir, 2023 yılı içinde GES için yatırımlara başladıklarını söylüyor. 1 milyon 500 bin dolarlık yatırım sonucu öztüketimin yüzde 100'ünü karşılamayı hedefliyor.

Paneller de yerli üretim

Türkiye, enerjisini güneşten hasat etmek üzere çalışmaları yaparken sadece hazır sistemleri kurma anlayışıyla da ilerlemiyor. Her ne kadar ülkemizin güneş paneli üretim geçmişi çok eski olmasa da bugün panel üretimi konusunda dünyada önemli bir konumda yer alıyor. Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, 15 yıllık geçmişe sahip olan güneş paneli üretiminin 10 yıl içerisinde genişleyerek üç modül fabrikasından 60'ın üzerinde üreticiye ulaştığını söylüyor.

Türkiye'de özellikle güneş enerjisinden elektrik üretimini teşvik eden mevzuat düzenlemelerinin yayımlanmasının ardından güneş enerjisine yönelik yerli imalat sanayisindeki gelişmelerin de hızlandığının altını çizen Kaleli devam ediyor: "Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi konumla stratejik anlamda pek çok ülkeye ihracat yapma potansiyelini de barındıran sektörün mevcut güneş paneli üretim kapasitesi yıllık 25-30 GW'lara ulaştı. Eksiksiz bir FV güneş enerjisi santralinde yerlilik oranı yüzde 70 ila yüzde 80 arasında. Güneş enerjisi endüstrisinin oluşmasında bugüne kadar fayda sağlayan ana destekler olan Yatırım Teşvikleri, Damping ve Gözetim vergileri ile yapılan düzenlemeler ile yerli üretim destekleniyor."

Solartürk Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Osman Özberk, Türkiye'nin Çin'den sonra en çok üretim bandına sahip ülke olduğunu aktarsa da var olan bu üretim hatlarının yarıya yakınının kullanılmadığını ekliyor. "STK'lar farkındalığı artırıcı eylemlerinin yanı sıra kamu kurumunun burada yeni tesisler için daha zorlayıcı adımlar atarak sektörün daha da genişlemesini caydırıcı önlemler alması gerekiyor" diyor. Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada olduğunu belirten Win Solar Kurucu Ortağı Burak Günay, "Ülkemizin 2013'teki 100 MW panel üretim kapasitesinden 2022'de 5 GW kapasiteye ulaştı. Yeni fabrikalarla kapasite 2023'te 20 GW'a yaklaştı. Ancak talep hala 3 GW'ı aşamadı. Büyük arz patlaması beraberinde farklı teknolojileri getirmedi" diye konuşuyor.

Yatırımların geri dönüşü

GES diğer yenilenebilir enerji yatırımlarına göre daha hızlı ve ucuz. Türkiye'de genellikle çatılar ve araziler üzerine kurulumu yapılıyor. Uzmanlar çatılar üzerine yapılan sistemlerin üretildiği yerde tüketildiği için en verimli formül olduğu görüşünde. Arazi projelerinde arazi yapısı, dağıtım merkezlerine olan uzaklığı gibi konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Çatı projeleri izinleri var ise iki ila üç ay içinde, arazi projeleri izinleri varsa dört ila altı ayda teslim ediliyor. Arazi projelerinde izin süreçleri çatı projelerine göre çok daha uzun sürüyor. Yatırımlar genellikle sürdürülebilir krediler, öz sermaye ya da teşvik alarak yapılıyor. Hatta bazı yatırımlar bu üç ana yatırım kanalınının tamamının kullanımıyla da yapılabiliyor. Çatı projelerinde yatırımın geri dönüşü elektrik fiyatı, proje maliyeti ve projenin yerine göre değişiklik gösteriyor. Ortalama olarak bir çatı projesi üç ila dört senede kendini amorti ediyor. Arazi projelerinde ise bu süre beş yılı buluyor.

Dünyanın ilk ve tek entegre tesisi

Güneş enerjisinden yararlanma tutkusu sonucu birçok sanayi şirketi Çatı-Arazi GES'lere yönelirken, üretimi Türkiye'de yaparak ekonomiye pozitif yönde hareket katan panel üreticileri de bulunuyor. Türkiye'nin ve dün- yanın sayılı yatırımlarına imza atan Kalyon Holding'in, güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımı olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda (Kalyon PV) silisyum kristal teknolojisine dayalı güneş paneli ve güneş enerjisi teknolojileri üzerine faaliyet gösteriyor. Şirket, bugüne kadar Türkiye ve dünyanın çeşitli noktalarındaki güneş enerjisi santrali kurulumunun panel tedarikçiliğini üstlenerek, toplamda 3 GW'ın üzerinde güneş enerjisi santralinin kurulumunun parçası olmuş.

Kalyon PV CEO'su Ersan Tüfekçi, "Dört fabrika ve bir Ar-Ge Merkezi'nin bir arada olduğu dünyanın ilk ve tek tesisi"diyor. Bugün yıllık kapasitesinin 2 GW'a ulaştığını ve yüzde 90 üzerinde yerlilik oranını taşıyan üretim gerçekleştirdiklerini anlatan Tüfekçi, "Yıllık yaklaşık500 milyon dolarlık değer yaratır duruma geldik. Bugün Ingot, wafer, hücre sonrası panellerin şekillenmesiyle bu işlemleri yapabilen tek fabrika olma özelliği de yine Kalyon PV'de bulunuyor. 2024'te ise 100 milyon dolar değerinde yatırım planlıyoruz. Ar-Ge merkezimiz güneş enerjisinin kullanım alanlarının geliştirilmesi ve genişletilmesi konusunda da çalışmaları sürdürüyor. 60'a yakın proje yürütüyoruz" diye konuşuyor.

Kendi enerjisini üreten şirketler

Agrobest Şirketin Manisa tesislerinin çatısına kurduğu öztüketim amaçlı GES yatırımı devreye alındığında toplam 2600 kWe güce sahip olacak.
Altınyıldız İzmir Torbalı'da yer alan genel merkezinde 10 bin metrekarelik GES ile 1 aylık sürede 1.7 MW pik gücünde 330 bin kW elektrik üretimi gerçekleştiriyor.
Anadolu Motor Kocaeli Çayırova'da bulunan fabrikasına kurduğu çatı üstü güneş enerjisi santrali (GES) ile yıllık 825 MWh elektrik üretip, tesisin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak.
Arçelik Tesislerinde kurduğu güneş santralleriyle 2023 sonu itibarıyla 20.3 MW kurulu güce ulaştı. Şirket, devam eden çatı GES yatırımları ve Türkiye'de toplamda 59,6 hektarlık alana kuracağı arazi GES yatırımları ile Türkiye işletmelerinin elektrik ihtiyacının yüzde 61'ini karşılamayı hedefliyor.
Berteks Üretim sahalarındaki çatılarını güneş enerji panelleri ile kaplayan şirket çatı alınında yapılan yatırımla yıllık ortalama 2 bin MWh enerji elde ediyor.
Beta Gıda Halihazırda 10 bin metrekarelik alanda 4700 panelden oluşan bin 614 kW Çatı GES'i bulunan şirketin mevcut ve devam eden yeni yatırımların enerji ihtiyaçları için de 150 milyon liralık bir bütçe ayırdı.
BİM Bugüne kadar 16 adet deposunun çatısına GES kuran şirket, arazi tipi ilk öztüketim GES'ini Uşak Ulubey'de devreye aldı. 6.45 MW kurulu güce sahip olan Uşak BİM GES, Eskişehir, Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya ve Bilecikte bulunan toplam 348 mağazası ile Afyonkarahisar'daki deposunun enerji ihtiyacını karşılayacak. Şirketin bugün toplam kurulu gücü 26MW olan 17 adet GES projesi bulunuyor.
BR Mağazacılık İzmir Torbalı'da yer alan BR Mağazacılık genel merkezinin 14 bin metrekarelik çatısında kurulan GES ile Mayıs 2022'den itibaren 1.7 MW elektrik üretimi gerçekleştirildi. Bu sayede üretim tesisi, depo ve merkez ofisimizin tüm elektrik ihtiyacı temiz enerji ile karşılanıyor.
Brisa Aksaray fabrikasının çatısına 10 bin 400'ün üzerinde güneş paneli kurulumu gerçekleştiren şirket fabrikanın enerji ihtiyacının 5'te 1'ini güneş enerjisinden karşılıyor.
Coante Toplam 3 milyon dolarlık yatırımla devreye giren GES santrali sayesinde enerjisinin büyük bölümünü güneşten sağlamaya başladı.
Çimsa Afyonda faaliyet gösterdiği fabrikasında 52 milyon TL yatırım bedeliyle güneş enerjisi santrali kuran şirket yılda ortalama 4.2 milyon KWh elektrik enerjisi üretiyor.
Desa Deri Tekirdağ fabrikasında öztüketim amaçlı GES yatırımı yapan şirket fabrikanın ihtiyaç duyduğu elektriğin yüzde 90'ını üretiyor.
Doğanlar Mobilya Grubu Temiz enerji üretimine yatırım kapsamında 10 milyon dolar ayıran şirket, tesislerinde yapacağı güneş enerjisi yatırımları sayesinde yılın ikinci çeyreğinde kendi enerjisini kendisi üretecek.
Doğuş Çay Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 33.4 MW kurulu gücünde GES kurulacak. Santralden üretilen elektrik Doğuş Çay'ın üretim faaliyetlerinde harcanan elektrik tüketimi ile mahsuplaşılacak.
Duru Gıda 3 milyon euroluk güneş enerjisi yatırımlarında kapasite artırımına gitti. Güneş enerjisi alt yapısını 5,8 MW'a çıkaran Duru, elektrik tüketiminin yüzde 85'ini güneş panellerinden üretecek.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Şirket Bilecik'teki fabrikasının çatısına GES kurdu. 2023 yılı içinde 5.4 milyon kWh enerji üretmeyi hedefleyen şirket, 2025 sonuna kadar bünyesindeki tüm binaların çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirecek.
Ege Seramik Şirket fabrika binası çatısına 3.9 MW gücünde GES santrali kurulması için çalışamlara başladı.
Ekos Teknoloji 2014'te YEKA kapsamında Çatı GES ile başladıkları yenilenebilir enerji üretimine ilerleyen dönemde otopark alanlarını da dahil eden şirket, 2023'te enerji tüketiminin yüzde 51.78'ini karşılayan bir kapasiteye ulaştı. Yıl içinde kurulacak yeni fabrikaların da çatıları yine GES kurulumunda değerlendirilecek. 10 bin metrekare alanda 7360 panelden sağlanan 1 MW kurulu güce ek olarak 1 MW kurulum için de yatırım yapılması planlanıyor.
Esas Gayrimenkul Bünyesinde Adana, Lüleburgaz, Çanakkale ve İzmit'te bulunan AVM'lerde kurulu GES panelleri sayesinde yıllık toplam 18 bin 75 MWs elektrik üretimi gerçekleştiriyor.
Eti Bakır Eti Bakır Samsun İzabe ve Elektroliz Tesisi'nin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere Mardin'de güneş enerjisi santrali yatırımı yapıldı. Samsun'daki üretimde ihtiyaç duyulan elektriğin yüzde 40'ı güneş enerjisinden sağlanacak.
Flo Yaklaşık 250 bin metrekarelik bir alan üzerine iki GES kurarak genel merkez, fabrika ve cadde mağazalarındaki enerji tüketiminin yüzde 33'ünü güneş enerjisi santrallerinden sağlıyor.
Garanti BBVA İstanbul'da yer alan Pendik Teknoloji Kampüsü ve Güneşli Hizmet Merkezi'nde elektrik ihtiyacını karşılayacak GES kurulumu tamamlandı. Bankanın bu yatırımla toplam kurulu gücü 400 kW'a yaklaştı.
İGA Eskişehir'de İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. tarafından 3 milyon metrekare alanda kurulacak olan 199.32 MWe gücündeki lisanssız GES ile kendi elektriğinin tamamını yenilebilir enerjiyle karşılayan dünyadaki ilk havalimanı olacak. Bu santralden yıllık 340 milyon kWh enerji üretimi öngörülüyor.
İsdemir Şirket Hatay tesisinin elektrik ihtiyacını karşılamak için Çorum'a 130 MW güneş enerjisi santrali kuracak.
Kervan Gıda Enerji ihtiyacının yüzde 15'ini GES santrallerinden sağlayan Kervan Gıda, toplam tüketiminin yüzde 100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak için yeni yatırımlara hazırlanıyor. Manisa'ya 20 milyon dolarlık güneş paneli yerleştiren grup, maksimum GES yatırımına ulaşacak.
Kilim Mobilya Kayseri'de kurulu panel üretim tesisi fabrikası, 2022 yılında yapmış olduğu yatırım ile hem temiz enerji politikasına destek veriyor hem de toplam enerji ihtiyacının yüze 50'sini karşılıyor. Şirketin bu yöndeki yatırımları artarak devam edecek.
Kimpur Fabrika binasına kurulan güneş enerji santrali sayesinde üretim için gereken enerjinin yaklaşık yüzde 30'unu üretmeye başladı.
Kocaer Çelik Tüm tesislerinin çatısında tamamladığı 15 milyon kWh/yıl elektrik üretim kapasitesine sahip GES yatırımıyla tükettiği elektrik enerjisinin yüzde 33'ünü yenilenebilir kaynaklar üzerinden karşılıyor.
Konfor Mobilya Bütün tesislerini 30 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Konfor Park Kampüsü'ne taşıyan şirket, çatı GES yatırımıyla kendi enerjisini kendi üretmeye başladı.
Köklü Zeytin Tesislerindeki enerji ihtiyacının yüzde 40'ını 30 milyon liraya malolan 1 MWp kurulu güce sahip GES yatırımından karşılayan şirket, ilerleyen süreçte 50 milyon lira bedelle 1.6 MW güç ilavesi yapmayı planlıyor.
Kutes Şirket enerji ihtiyacının yüzde 90'ını karşılamak üzere 25 milyon euroluk yatırımla 26 MW kapasiteli GES'i devreye almak üzere çalışmalarını sürdürüyor.
Mercedes Benz Türk GES için ilk adımı 2019'da Hoşdere Otobüs Fabrikasında atan şirket, 100 kWp gücündeki pilot GES'i devreye aldı. Şirket, Genel Müdürlük ve Pazarlama Merkezi'nde ise 3,5 MWp gücünde GES'i de Haziran 2023 itibarıyla devreye aldı.
Metro Türkiye Geçen yıl 14 mağazasında GES yatırımlarını devreye alan şirket bu yıl sonuna kadar toplam 30 mağazasının enerji ihtiyaçlarını mağazaların çatılarında ve otopark gölgeliklerindeki panellerden karşılayacak.
Migros Kırşehir'in Merkez ilçesi sınırları içinde 29 MW kurulu gücünde GES kuracak. Santralde üretilen elektrik Migros'un elektrik tüketimiyle mahsuplaşılacak. Şirket elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yaklaşık 377 milyon lira yatırımla Kars'ta da 30 MW kurulu gücünde GES kuracak.
Norm Holding Grup bünyesinde bulunan üç fabrikasının çatısına güneş panelleri yerleştirerek 3 bin 357 KWp kurulu güce ulaştı.
ODE Yalıtım Eskişehir'de 20 bin metrekarelik tesisinin çatısını tamamen güneş panelleriyle kaplayarak elektrik üretmeye başlayan şirket, 5 bin 340 adet güneş paneliyle yılda 3.2 kWh enerji üretecek ve tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 60'ını güneşten karşılayacak.
Oğuz Holding Adana ve Ereğli fabrikalarında kurulan 19 bin 500 üzerinde güneş paneli ile 7 bin 802 kWp kurulu güce çıkacak çatı tipi güneş enerji santrali projesinden Starkon Gıda tesisimine ait bin 627 kWp panellerine enerji üretimine devam ediliyor.
Orge Grup Aydın Astim Organize Sanayi Bölgesi'nde inşaatı süren ve 2025 yılında tamamlanacak yeni fabrikası için GES projesini başlattı. Şirket bu yeni yatırımla yılda 1 milyon 693 bin 230 kWh elektrik üretebilecek.
Orjin Gayrimenkul İzmir İstinye Park ve Orijin Maslak İş Merkezi'nin kendi elektriğini üretmek üzere arazi tipi GES kurduracak.
Philip Morris Türkiye GES yatırımlarına 2022'de başlayan ve kurulum aşamasına devam eden şirket, 12 bin 500 panellik 8.5 milyon dolarlık yatırım devreye girdiğinde 5.4 MW'lık bir kurulu güce ulaşılacak.
Pınar Et 30 milyon lira yatırımla 1.77 MW kurulu güce sahip çatı GES kurarak enerjisinin yüzde 10'unu yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmeye başladı.
Recordati Türkiye'deki üretim tesislerinde yenilenebilir enerji için güneş panelleri kurulumuna başladı. Bu yıl kurulumu tamamlamayı hedefliyor.
SASA 11.3 milyon dolar yatırım tutarı ile Adana merkez sahasındaki binalarının çatılarına kurulan Çatı Öztüketim Güneş Enerjisi Santrali (GES) montajı tamamlandı.
Sistem Alüminyum 2022 yılındaki yatırımlarının yüzde 20'sini güneş enerjisi projesine ayıran firma, elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini kendisi karşılıyor.
Söke Un Şirket 8 bin kW'lık Konya Ilgın'daki öztüketim GES projesine ilave olarak 3 bin kW'lık yeni yatırım yapacak.
Systemair Türkiye 880 bin euro yatırımla, 5 bin 500 metrekare alan üzerinde kurduğu GES yatırımlarıyla yıllık enerji ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayacak.
Şişecam Şişecam, 2022'den bu yana elektrik santralleri, atık ısı ve güneş panelleri sayesinde 957 GWh üretim gerçekleştirdi. GES'lerinden ürettiği elektrik enerjisininin karşılığı ise 1,1 milyon dolar civarında.
Taç Ev ve Mutfak Eşyaları İki tesisinde 3 bin 500 kW'lık kurulu güçle 1 milyon 500 bin dolarlık yatırım sonucu öztüketimin yüzde 100'ünü karşılamayı hedefliyor.
Teknosa Adana'da bulunan Sabancı İş Merkezi'nin çatısına kurulan güneş sisteminde elektrik üretimine başladı.
Temsa Adana'daki otobüs fabrikasının çatısında kurulan 1890 adet çatı paneli ile üretimdeki enerjisinin önemli bir kısmını yenilenebilir enerjiden sağlıyor.
Themore Concept Aydında yapılan yeni fabrikasında 25 milyon TL'lik GES yatırımı yapmayı planlayan şirket, kurulacak olan güneş panelleri ile bin 209,45 kWp kapasiteye sahip olacak.
Tosyalı Tesislerinin tamamında uyguladıkları Çatı GES ile 235 MW kurulu güçleri bulunuyor
Turkcell 2026 yılında Turkcell Grubu tarafından tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 65'inin yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedefleyen şirket 3 yıl içinde 300 MW kurulu güce ve öz tüketim modeline sahip güneş enerjisi santralleri kurmayı planlıyor.
Weltew Mobilya 2022 yılında başladığı çatı GES yatırımlarıyla bugün 2.2 MW elektrik üreten şirket, bu yıl faaliyete geçmesini planladığı Mega Fabrika adını verdikleri dev yatırıma yapacağı GES yatırımlarının sonunda 3.6 MW elektrik üretmeye başlayacak.
Yıldız Pul Otomotiv Şirketin tesislerinin çatısında 6.5 MW'lık güneş enerjisi paneli mevcut. GES'e bugüne kadar 3.2 milyon dolar yatırım yapan şirket çatı GES kurulu gücünü 15 MW'a çıkarmayı hedefliyor.
MAN Türkiye MAN Türkiye A.Ş.'nin Ankara'daki fabrikasının çatısında 12.803 adet güneş paneli kullanılarak güneş enerjisinden elektrik üretilecek. 6 MWp'lik kısmı devreye giren projede, 0,9 MWp'lik kısım için ise çalışmalar devam ediyor.
Siemens Türkiye; Gebze'deki üretim fabrikasında yeşil enerji kaynaklarından sağladığı 1.3 milyon Mwat enerjinin, %8'ini kampüs içerisinde kurulmuş olan GES ile karşılıyor.
İŞBİR Sentetik A.Ş. 4 milyon 850 bin dolarlık yatırımla devreye alınan 9.745 KWp Çatı GES ile öztüketimini karşılayan şirket önümüzdeki üç yılda da 9 milyon 680 bin dolarlık yatırımla kurulu gücünü 14 bin 152 kWp'ye çıkarmayı hedefliyor.
İŞBİR Sünger San A.Ş. Ankara'da toplam 1,5 MWp kurulu güçle GES kurmayı hedefliyor.
BİZE ULAŞIN